Nemokami tyrimai: jei kamuoja nuovargis, dusulys, oro trūkumas - paskubėkite

Širdies nepakankamumu susirgti gali 1 iš 5 vyresnių nei 40 metų amžiaus žmonių. Pasaulyje nuo jo kenčia maždaug 26 milijonai žmonių. Per paskutiniuosius kelerius metus Lietuvoje minėtas nepagydomas susirgimas buvo nustatytas daugiau nei 100 000 tūkstančių asmenų. Jei jus kamuoja nepaaiškinamas nuovargis, dusulys, trūksta oro – galbūt jūsų širdžiai reikia pagalbos? 

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2017, 12:17 PM, atnaujinta May 5, 2017, 12:24 PM

Širdies nepakankamumas – neišgydoma ir dažnai labai sekinanti liga, kai širdis nebepajėgia atlikti siurblio funkcijos – tinkamai prisipildyti ir išstumti kraujo.

Lietuvoje šia liga serga daugiau nei 103 tūkst. pacientų arba, kitaip tariant, suserga 1 iš 5 asmenų, peržengusių keturiasdešimtmetį. Pusė susirgusių miršta per pirmuosius penkerius metus nuo diagnozės nustatymo, o dešimt metų išgyvena tik ketvirtadalis.

Pasak Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Širdies ir kraujagyslių klinikos vedėjo prof. Aleksandro Laucevičiaus, tai labai paplitusi liga, kurios gydymas – brangus. Tai yra didelė socialinė bei ekonominė našta visai Europai.

Dabar šia liga serga 15 milijonų europiečių, tačiau prognozuojama, kad iki 2030-ųjų skaičius išaugs dar 25 proc., jei visoje Europoje nebus imtasi suderintų veiksmų.

Sergant širdies nepakankamumu pasireiškia tokie simptomai kaip dusulys, kulkšnių tinimas, oro trūkumas, nuovargis – pirma fizinio krūvio metu, o vėliau ir esant ramybės būsenos.

Į ligoninę sergantieji dažnai patenka dėl stipraus dusulio, išplitusių kūno patinimų. Po kiekvienos tokios hospitalizacijos širdies ir kitų organų būklė pablogėja, o gyvenimas trumpėja.


Siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į širdies nepakankamumą visoje Europoje organizuojami šviečiamieji renginiai, akcijos. 
Vilniečiai pasikonsultuoti dėl šios ligos su gydytojais kardiologais galės gegužės 5 dieną (penktadienį) nuo 16 val. Vilniaus prekybos ir pramogų centre „Akropolis“ (I aukštas šalia „Ermitažo“). 


Renginio metu bus galima pasidaryti nemokamus tyrimus: sužinoti savo kraujospūdį, širdies susitraukimo dažnį, gliukozės ir cholesterolio koncentraciją kraujyje, atlikti kūno sudėties ir kraujagyslių standumo tyrimą, 6 minučių ėjimo testą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?