Batuose nuolat drėgna? Tai gali pražudyti jūsų pėdas

Atšilus orams pradėjote sportuoti? Tikėtina, kad jūsų palydovu gali tapti vadinamoji „atleto pėda“. Kitaip tariant, batuose kaistančios ir prakaituojančios pėdos tampa mažiau atsparios pėdų grybeliui. Specialistai įspėja, kad šią ligą gydyti svarbiausia pradėti laiku. Ne ką mažiau svarbi ir profilaktika, mat užsikrėtus vieną kartą, liga gali pasikartoti.

Nuolat šuntanti pėdų oda nesunkiai gali būti apkrėsta grybeliu.<br> 123rf.com nuotr.
Nuolat šuntanti pėdų oda nesunkiai gali būti apkrėsta grybeliu.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2017, 1:13 PM

Prasideda staiga

Jei avalynė netinkama arba intensyviai sportuojate ir kojos nuolat prakaituoja, negali kvėpuoti, dažnai sušlampa – grybelis jums praktiškai garantuotas. Jis pirmiausia pažeidžia tarpupirščius, kuriuos ima niežėti, oda parausta, pradeda skilinėti, luptis, trūkinėja ir padai. Tokia grybelinė infekcija, dar vadinama „Atleto pėda“. Ji prasideda staiga ir dažniau užklumpa jaunus, fiziškai aktyvius asmenis.

Negydoma grybelinė infekcija iš nagų gali išplisti į pėdą ir į kitus odos plotus, o gydymas daug ilgesnis ir ne toks efektyvus.  Be to, jis gali komplikuotis rimtesniais uždegimais, pavyzdžiui, rože.

Atpažinti nesudėtinga

Medikai teigia, kad „atleto pėdos“ diagnostika nėra sudėtinga. Gali būti atliekami du tyrimai: mikroskopinis ir pasėlio. Tačiau pacietai neretai dar nediagnozavus ligos ima naudoti tam tikras priemones savo nuožiūra, o tai gali sutrukdyti diagnostikai.

Atsižvelgiant į ligos pažengimą ir paciento amžių skiriamas gydymas. 

Priklausomai nuo paciento amžiaus, gydymui gali būti skiriamos vietinio poveikio priemonės, gydomieji lakai ar geriamieji vaistai.

Tačiau ilgalaikis gydymo efektas nebus pasiektas, jei neatliekama tinkama dezinfekcija. Kitaip tariant, grybelį specialiomis priemonėmis būtina pašalinti ir iš avalynės, kojinių.

Profilaktikai – apsauginės priemonės

Grybeliu užsikrečiama tiesioginio kontakto metu ar per apkrėstus paviršius kilimus, grindų dangas. Todėl vengdami grybelio privalote vengti basi vaikščioti su svetima avalyne, šlepetėmis, po kilimą ar grindis. be avalynės nevertėtų eiti ir į baseiną, pirtį, sporto klubą, bundrą dušą.

Profilaktiškai po apsilankymo sporto klube ar baseine galima naudoti specialias dezinfekcines priemones – purškalą ar kremus.

Siekiant išvengti ligos taip pat patariama stiprinti imunitetą, dėvėti patogią, švarią avalynę, vengti sintetinių kojinių, atidžiai prižiūrėti pėdų odą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.