Jaunos merginos prisipažinimas iki širdies gelmių sukrėtė tūkstančius socialinio tinklo lankytojų

Depresija – sunki psichikos liga, apie kurią vis dar sklando daugybė mitų, kuriuos išsklaidyti galima tik kuo daugiau apie ją kalbant. Tai nėra tinginystė, pasirinkimas jaustis blogai ar paprasčiausia bloga nuotaika. Juk niekas nesirinktų visuomet jaustis prislėgtas, „nenuspręstu“, kad ši, o galbūt ir visos kitos dienos yra per sunkios ne tik gyventi, bet ir egzistuoti. 

 Socialinių tinklų nuotr.
 Socialinių tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2017, 7:49 AM

Sergant depresija pasikeičia ne tik mintys, bet ir smegenų veikla – jos ima išskirti mažiau dopamino ir serotonino (atitinkamai malonumo, atpildo ir laimės hormonai), todėl net ir besistengdamas asmuo negali tiesiog imti ir pakeisti „požiūrio“ į jį supančią aplinką. Pasakymai, jog viskas priklauso tik nuo to, kaip matai pasaulį, šiuo atveju negalioja.

Dažnai užduodami klausimai, per jėgą siūlomos nuomonės keisti mąstymą verčia žmones užsisklęsti savyje. Juk sunku atsakyti į klausymą „kas nutiko?“, kai į jį neturi atsakymo. Tačiau svarbu, kad nuo depresijos kenčiantys žmonės dalintųsi savo patirtimis. Būtent taip savo Facebook paskyroje padarė paauglė iš JAV.

Atviroje žinutėje ji pasidalino, ką reiškia sirgti depresija, dėl kurios sulaukė palaikymo iš viso pasaulio. 

„Šiandien išsišukavau plaukus. Pirmą kartą per keturias savaites. Jie buvo susivėlę ir sukibę kartu, o su kiekvienu šepečio brūkštelėjimu jie lūžo ir rovėsi. Kol jos ploviau duše verkiau, nes buvau pamiršusi, ką reiškia panardinti juose savo pirštus.

Aš taip pat išsivaliau dantis pirmą kartą praėjus savaitei. Mano dantenos kraujavo, o juo nusidažęs vanduo tekėjo raudonas. Dėl to irgi verkiau. 

Kai išlipau iš dušo, negalėjau nustoti uosti savo plaukų ir plaštakų – juk taip ilgai vengiau žmonių, nes niekuomet nekvepėjau skaniai. Priešingai, smirdėjau taip, lyg savaitę nejudėdama būčiau pragulėjusi lovoje. Nebeturėjau ir švarių drabužių – jaučiausi pernelyg pavargusi ir prislėgta, kad galėčiau pakilti iš lovos ir juos išsiskalbti.

Depresija nėra graži. Ji gali reikšti blogą higieną, nešvarius indus ir nuo per daug miego skaudantį kūną. Tai reiškia turėti tik tris daugus, kurie vis dar bendrauja tik dėl neįtikėtino supratingumo ir kantrybės. Depresija tai verkimas tol, kol nebelieka ašarų, lingavimas pirmyn atgal ir kūkčiojimas sausomis akimis, bandant įkvėpti bent truputį oro. Ši liga – tai spoksojimas į lubas tol, kol akis ima perštėti, nes pamiršau mirksėti.

Tai nuolatinis šeimos ir aplinkinių pravirkdymas, nes jiems atrodo, kad nuo jų nutolau ir jų nebemyliu. Depresija yra tiek kūniška, tiek emocinė liga, kurios metu supanti tuštuma jaučiama fiziškai.

Todėl prašau, būkite atlaidesni savo draugams ir šeimoms nariams, kuriems sunku rytais pakilti iš lovos, išplauti indus, susitikti mieste kavos ar pasirūpinti savimi pačiais. Ir prašau, tikrai prašau, priimkite rimtai viską, ką jie jums pasako apie savo ligą.

Mes stengiamės. Pažadu, tikrai stengiamės. Pažiūrėkit, aš šiandien netgi išsišukavau plaukus...“ – emocijų pilnoje žinutėje rašė mergina.

Visi žino, kad būti depresija sergančio žmogaus artimuoju nėra lengva. Priešingai, kartais tai gali atrodyti nepakeliamai sunku. Tačiau tik tą akimirką, kai pajuntama neviltis nežinant, kaip padėti, yra tik žingsneliu priartėjama prie savijautos, kurią kiekvieną dieną jaučia depresija sergantis žmogus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.