Medikai įspėja dėl laukiančių nemalonumų: eilės poliklinikose didėja

Pagaliau atšilus orams tautiečiai bemat nusimetė drabužius, sugužėjo į sodybas ir ėmė mėgautis saulės voniomis bei maudynėmis ežeruose, upėse. Termometrų stulpeliui šoktelėjus į viršų darbuotojų atvėsinti suskubo ir darbovietės – buvo įjungti kondicionieriai.

 Didėja eilės poliklinikose.<br> „123rf.com“ nuotr.
 Didėja eilės poliklinikose.<br> „123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2017, 1:28 PM, atnaujinta May 24, 2017, 3:11 PM

Deja, tokie pokyčiai neliko be pasekmių. Pamažu pradėjo pilnėti poliklinikų laukiamieji. Vis daugiau žmonių ėmė kreiptis dėl peršalimo ligų simptomų: gerklės peršėjimo ir skausmo, varginančio kosulio ar nesibaigiančios slogos.

Susisiekus su kelių skirtingų sostinės poliklinikų administracijos darbuotojais paaiškėjo, kad per pastarąsias dvi savaites pacientų iš tikrųjų padaugėjo.

„Pastarąją savaitę pusantros matome pacientų skaičiaus didėjimą. Tikslias priežastis, kodėl susirgo, nustatyti sunku, vis dėlto matyti, kad tai tiesiogiai susiję su oro atšilimu.

Pagerėjus temperatūrai padaugėjo ir pacientų. Natūralu, kad atšilus orams žmonės nusimeta švarkelius, dėvi mažiau drabužių. Kai kurie daug laiko praleidžia saulėje, o vėliau šoka į šaltą vandenį.

Tokia staigi temperatūrų kaita, netikėtai papučiantis vėjas gali sukelti nemalonumų. Kol kas daugiausia užregistruota susirgimų viršutinių kvėpavimo takų ligomis", – pasidalijo Lazdynų poliklinikos direktorius Vismantas Matulas.

Tačiau kitose poliklinikose vaizdas kitoks. Pasak Antakalnio poliklinikos pavaduotojos medicinai Ingridos Savickienės, šioje gydymo įstaigoje didelio pacientų antplūdžio nejusti.


„Dedame visas pastangas, kad pacientai dėl ūminių ligų pas savo šeimos gydytoją patektų kreipimosi dieną, o dėl planinių priežasčių patektų per 7 kalendorines dienas, kaip  numatyta sutartyje su Vilniaus m. teritorinėmis ligonių kasomis. Šiuo metu pas daugelį šeimos gydytojų planinio vizito galima patekti per 7 dienas,  pas kai kuriuos – per 1–2 dienas. 

Pacientų antplūdžio prasidėjus šiltiems orams kol kas nepajutome. Kasdien į šeimos gydytojus kreipiasi apie 1500 pacientų. Didesnio sergamumo laikotarpiu, pvz., sausio mėnesį pas šeimos gydytojus apsilankydavo apie 1700 pacientų per dieną, tad šiokios tokios eilės yra tikėtinos", – kalbėjo I.Savickienė. 

Antakalnio poliklinikos medikai taip pat nurodė, kokių priemonių reikėtų imtis, kad išvengtumėte negalavimų atšilus orams:

– Nepulkite kaitintis saulėje ištisą dieną.

– O jei nusprendėte pasimėgauti saule, nepamirškite galvos apdangalo ir apsauginio kremo nuo saulės. 

– Perkaitimas gali susargdinti taip pat kaip ir peršalimas.

– Jei jaučiate troškulį, gerkite vandens, o ne saldžių gėrimų. Venkite šaltų gėrimų iš šaldytuvo.

– Būdami gamtoje naudokite repelentus (vabzdžius atbaidančias priemones).

– Venkite riebaus, sunkiai virškinamo, blogai termiškai apdoroto maisto.

– Net ir būdami gamtoje pasirūpinkite rankų higiena prieš valgį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.