Biržiečio tragedija: numirs nesulaukęs būtinos pagalbos

„Tiek to, numirsiu ir be klausos aparato“, – nusivylęs tarstelėjo biržietis, antros grupės invalidas, dėl silpnos klausos nepatogumus kenčiantis ketverius metus. Gydytoja klausą jam patikrino ir dėl aparato liepė skambinti po metų. Po to – ateinantį pavasarį, vėliau – vasarą, o tuomet – rudenį. Po skambučio ministro konsultantei galop priregistravo, bet laukti gydytojo priėmimo teks porą mėnesių.

Laukiant klausos aparato J.Kvedaravičiaus kantrybė baigėsi.<br> A.Švelnos nuotr.
Laukiant klausos aparato J.Kvedaravičiaus kantrybė baigėsi.<br> A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2017, 7:11 PM

Žodžius skaito iš lūpų

Klausos aparatas – ant lentynos, o gydytojai mane trejus metus varinėja, stumdo invalidą“, – stebėjosi biržietis Jurgis Kvedaravičius.

Žmogus pasakojo, kad ilgus metus dirbo mechanizatoriumi ir susirgo vibracine liga. Nesvarbu, lauke šaltis ar karšta vasaros diena, jam tirpsta pirštai. Pakeltomis rankomis dirbti vyras visai negali. Todėl jam buvo nustatytas neįgalumas.

Kartu su vibracine liga J.Kvedaravičius kenčia ir dėl labai silpnos klausos. Dėl to į renginius jis visai nebeina, vengia bendrauti su mažai pažįstamais žmonėmis. Artimųjų žodžius stengiasi skaityti iš lūpų.

Prieš dešimt metų J.Kvedaravičius buvo gavęs klausos aparatą, bet po šešerių metų jis sulūžo. Nuo to laiko žmogus ir vargsta vos girdėdamas.

Klausos aparatai turi būti keičiami kas penkerius metus.

Liepė skambinti po metų

Prieš trejus metus J.Kvedaravičius atvyko į Panevėžio konsultacijų polikliniką naujo klausos aparato.

Medikė padarė tyrimus, vedžiojo iš vieno kabineto į kitą, plovė ausis, tyrė klausą.

Po to patikrino, ar gerai girdi jam parinktuoju klausos aparatu, bet pasakė, kad dabar jo negaus, teks laukti eilėje.

Dar gydytoja kalbinusi pirkti klausos aparatą už pusantro tūkstančio litų, o 20 procentų šios sumos esą kada nors bus sugrąžinta.

Bet vyras pagalvojo: neaišku, kada bus tas „kada nors“. Jau tiek laiko vargsta, dar pakentės.

J.Kvedaravičius eilėje atsidūrė 587-as. Gydytoja nurodė poliklinikos registratūros telefonų numerius ir liepė skambinti bei klausos aparato teirautis po metų. Gal būsią gerų žinių.

„Tai kam tie visi tyrimai? Ir mano laiką gaišino, ir patys gaišo, o juk tyrimai kainuoja? Kad ir ne iš mano kišenės, bet iš visų mokesčių mokėtojų. O gal kitam žmogui šie tyrimai buvo labiau reikalingi?“ – nesuprato J.Kvedaravičius.

Tuo labiau kad gydytoja išaiškino, jog pakisti klausa gali per dvi dienas, o gaunant aparatą procedūras reikės atlikti iš naujo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.