Saulės spinduliai gali pridaryti štai tokių nemalonumų, todėl kai ko derėtų vengti

Nors atšilę orai džiugina šiluma ir saulės spinduliais, pastarieji ne visiems sukelia malonias emocijas. Pavasarį ar vasaros pradžioje pasireiškia ir alergija saulei – kokie yra pagrindiniai šios alergijos simptomai ir gydymas?  Odos perštėjimas ar paraudimas, atsiradusios dėmės, pūslės, ar vabzdžių įkandimus primenantys bėrimai – visai tai gali prognozuoti, jog esate alergiški saulės spinduliams.

 Odos perštėjimas ar paraudimas, atsiradusios dėmės, pūslės, ar vabzdžių įkandimus primenantys bėrimai – visai tai gali prognozuoti, jog esate alergiški saulės spinduliams. <br> 123rf nuotr.
 Odos perštėjimas ar paraudimas, atsiradusios dėmės, pūslės, ar vabzdžių įkandimus primenantys bėrimai – visai tai gali prognozuoti, jog esate alergiški saulės spinduliams. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marija Pinkutė

May 29, 2017, 7:08 PM

Pasitaiko atvejų, kai atsiranda ir silpnumo jausmas, ima svaigti galva. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kuriose vietose atsiranda minėti išbėrimai – saulės sukelta alergija daugiausiai paveikia tas kūno vietas, kurias pasiekia tiesioginiai saulės spinduliai, tad dažniausiai tai būna veidas, rankos ar kaklas. Kartais atrodo, jog oda yra tarsi nudilginta – dėl šios priežasties alergija saulei yra panaši į dilgėlinę.  Atsiradę simptomai dažniausiai išnyksta per kelias dienas (atsižvelgiant į tai, kaip stipriai buvo pakenkta oda), jeigu tuo metu daugiau nebūnama tiesioginiuose saulės spinduliuose.

Polimorfinį bėrimą gali sukelti ir dirbtiniai šviesos šaltiniai, pavyzdžiui soliariumai, tad skiriasi ir šių simptomų gydymo metodika. Vis dėl to, tikslią diagnozę galės nustatyti tik gydytojas, kuris, įvertinęs Jūsų būklę ir alergijos intensyvumą, galės paskirti ir atitinkamą gydymą.  

Alergija nuo saulės gali būti gydoma skirtingais metodais – medikamentais  esant būtinybei, kremais ar įvairiomis drėkinamosiomis priemonėmis. Tinkamiausias variantas paaiškės tik nustačius bėrimų atsiradimo priežastį, tačiau siekiant išvengti papildomų rūpesčių, pasisaugoti galima ir patiems. Reikėtų vengti tiesioginių susidūrimų su saulės spinduliais ir kaip įmanoma labiau juos riboti, naudoti kepures ir plonesnius, tačiau ilgesnes rankoves turinčius rūbus.

Atšilus orams daugiau laiko norisi praleisti gamtoje, tačiau esant šiai alergijai, rekomenduojama rinktis pavėsius, o pasivaikščiojimus perkelti į ankstyvą rytą ar vėlyvesnį vakarą, kuomet saulė nėra tokia aktyvi – rekomenduoja medicino centro “Estetika odai” alergologas ir klinikinis imunologas Tomas Slomskis.

Laiku nustačius šią alergiją, galima atrasti tinkamus metodus, kurie leis ir toliau gyventi pilnavertį gyvenimą. Net ir tuomet, jeigu nuspręsite apsilankyti šiltuose kraštuose, kur bus sunku išvengti saulės spindulių, galima išvengti stiprių alergijos sukeliamų padarinių, tad pastebėjus pirmuosius simptomus, reikėtų nedelsti ir išsiaiškinti jų atsiradimo priežastį. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.