Ne viskas, ką žinojote apie pėdų ir nagų grybelio gydymą yra tiesa

Grybelis – labai nemaloni liga, kurią vis dar gaubia gausybė mitų. Kas yra tiesa, o kas yra mitas? Štai specialistų išskiriami dažniausi gandai ir faktai apie grybelį.

 Pėdų ir nagų grybelio gydymas apipintas mitais. <br> 123rf.com nuotr.
 Pėdų ir nagų grybelio gydymas apipintas mitais. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2017, 1:32 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 11:06 AM

1. Grybelį efektyviai galima išsigydyti namuose randamomis priemonėmis, pavyzdžiui, actu.

Lietuviai garsėja kaip savigyda užsiimanti tauta. Todėl nieko keista, kad grybeliui gydyti pasitelkiamos įvairios liaudiškos priemonės. Specialistams tenka išgirsti, kad vaistų sudėtyje vis tiek yra acto esencijos, todėl actas – tokia pat veiksminga gydymo priemonė.

Viena vertus, tiesios tokiame teiginyje yra, tačiau žmonės nepaskaičiuoja, kad paprastu actu gydomas grybelis bujos kur kas ilgiau, mat jame nėra specialių pernešančių medžiagų, kokių yra specialiuose vaistuose. Ilgiau bujojantis grybelis – didesnė komplikacijų tikimybė.

O štai įsisenėjusį nagų grybelį papildomai gydyti reikia geriamais vaistais, o kartais ir lazerio procedūromis.  

2. Kojų grybelis - nevalyvų žmonių liga.

Neslėpsime, higiena turi didelės įtakos grybelio atsiradimui, tačiau jei jūsų imunitetas stiprus, grybeliui būsite atsparus. Be to, pakanka basomis praeiti kilimu, kur ėjo infekuotas žmogus, ir grybelis gali tapti jūsų palydovu, nors sąžiningai laikysitės asmeninės higienos taisyklių.

Todėl būtinai stiprinkite imunitetą: grūdinkitės, laikykitės sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo rekomendacijų, galite vartoti žuvies taukų ar gerti ežiuolės arbatą.

3. Svečiuose apsiauti šlepetes – nieko tokio

Jei kilo klausimas, kaip tai susiję su grybeliu, jums tikrai būtina tai žinoti. Skolindami avalynę, apsiaudami šlepetes svečiuose, net naudodami svetimus rankšluosčius ar plaušines galite apsikrėsti  grybeliu. Todėl verčiau naudoti asmeninius daiktus, o į svečius atsinešti savo šlepetes arba kojinių porą.

4. Užsikrėsti grybeliu galima tik per pažeistus kojų nagus.

Iš tiesų pažeistą nagą grybelinė infekcija paveikia kur kas sparčiau. Deja, jei nesirūpinsite savo pėdų higiena ir imuniteto stiprinimų, ant pėdų odos gali rastis pleiskanojimas, paraudimas, niežėjimas., sunkesniais atvejais - įtrūkimai ir opelės,

Ypač dažnai tai kamuoja sportuojančius žmones. Todėl nepamirškite asmeninės higienos taisyklių ir kulnų šveitimo. Darykite voneles pėdoms, neavėkite sintetinių, prakaitavimą didinančių kojinių.

5. Nagų grybelis – estetinė problema 

Visiška netiesa. Negydant grybelio, nagai sustorėja, pradeda trupėti. Odoje išvešėjęs grybelis gali persimesti į kitas kūno vietas, sukelti infekcijas ir sunkesnes komplikacijas. Todėl negalima delsti ir grybelį gydyti svarbu nuo pirmųjų simptomų: tarpupirščių odos paraudimo, niežulio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.