Galvos skausmai gali pranašauti ir baisią ligą: kai kuriais atvejais turite skubėti pas gydytoją

Nors kartą gyvenime galvą suskausta kiekvienam ir ypač vasarą. Remiantis įvairia moksline literatūra daugiau nei pusė suaugusiųjų patiria galvos skausmą bent kartą per metus. Tačiau ar visuomet žinote, koks tai skausmas ir kada pakanka tik tabletės, o kada jau metas pas gydytoją?

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2017, 11:11 AM

Daugybė rūšių

Gydytojai dažniausiai susiduria su pirminiais galvos skausmais. Jie sudaro daugiau nei 90 procentų visų galvos skausmų. Tarptautinėje galvos skausmų klasifikacijoje galvos skausmai skirstomi į keturiolika skyrių, kuriuos sudaro net 220 rūšių. 

Prasidėjus galvos skausmui, kuris trukdo gyventi, paprastai rekomenduojama vartoti įvairius vaistus nuo skausmo ir uždegimo. Tokių tablečių galima nusipirkti vaistinėje be recepto.

Dažniausiai pasitaikantys pirminiai galvos skausmai: įtampos galvos skausmai, migrena su aura ir be auros. 

Yra ir lėtinių galvos skausmų, kurioje pirmauja ilgai vartojamų vaistų sukeltas skausmas, lėtiniai įtampos tipo galvos skausmai.

Tad netinkamai vartojami vaistai taip pat gali sukelti skausmus, todėl jei skausmai kartojasi dažnai, užsitęsia ilgai, vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

Medikai teigia, kad  jeigu skausmas užplūsta staiga, yra pernelyg stiprus ir trunka ilgiau, kaip tris dienas, reikia sunerimti. Tačiau yra ir atvejų,  kai ir pirmą kartą atsiradus galvos skausmams, patartina kuo skubiau kreiptis į medikus, mat jie gali byloti apie insultą, aneurizmą ar kitas ligas, kuriomis susirgus, būtina skubi pagalba.

Kaip atskirti?

Įtampos tipo galvos skausmai jaučiami kaip spaudimas viršutinėje galvos dalyje, dažnai jį lydi veido ir kaklo raumenų įtampa. Tempiantys galvos skausmai paprastai ilgai netrunka, juos galima įveikti masažu ar skausmą malšinančiais vaistais. 

Kraujagysliniai galvos skausmai, migrena, atsiradę dėl spaudimo kaukolės viduje, pagirių – ilgalaikiai, pasikartojantys, iš vienos galvos pusės pulsuojantys skausmai, kurie trunka 4 valandas ir ilgiau. Kartais juos lydi pykinimas, galvos svaigimas, regos sutrikimai, šviesos baimė. Kai kuriais tokiais atvejais reikėtų pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Virusinis arba bakterinis meningitas pasireiškia stipriu galvos skausmu, kurį lydi aukšta temperatūra ir įtampa kaklo srityje. Šiuo atveju būtina skubėti pas medikus

Insultas ar aneurizma pasireiškia netikėtu skausmo smūgiu, aštrus ir nepanašiu į įprastus galvos skausmo priepuolius. Medikų pagalba būtina.

Taigi, jeigu galvos skausmai prasidėjo staiga, yra stiprūs, sunkiai numalšinami, gali būti lydimi bent vieno iš šių simptomų: karščiavimo, vėmimo, galūnių aptirpimo ar nusilpimo, regėjimo sutrikimo, sąmonės sutrikimo, jums būtina kreiptis į gydytoją.

Geriausias būdas kviesti greitosios pagalbos tarnybą, jeigu įmanoma, patiems kreiptis į ligoninių priėmimo skyrius. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.