Iššokęs didžiojo pėdos piršto kauliukas tampa skausmų priežastimi

Iššokęs kauliukas - pėdos pirmojo piršto iškrypimas, lotyniškai vadinamas Hallux valgus - dažna ir viena labiausiai paplitusių moterų pėdų deformacijų. Tyrimai rodo, jog apie 30 proc. pasaulio žmonių turi iššokusį pėdos kauliuką. O didelė dalis jų – kenčia dėl to skausmus. Tad ką daryti, kad ši problema neapkartintų gyvenimo? Į klausimus atsako „Kardiolitos“ klinikų gydytojas ortopedas-traumatologas Eduardas Bartkevičius

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2017, 1:45 PM

- Kokios priežastys nulemia didžiojo kojos piršto sąnario deformacijas?

- Vienaip ar kitaip, iššokęs pėdos didžiojo piršto kauliukas būna nulemtas genetiškai. Tokie žmonės tiesiog turi minkštesnį jungiamąjį audinį ir laikui bėgant pėdos raiščiai neatlaiko krūvio ir pirštai pradeda krypti.

Štai todėl ši problema dažnesnė moterims. Dailiosios lyties atstovės yra subtilesnės būtybės, kurių jungiamieji audiniai minkštesni. Tai yra elementarus organizmo prisitaikymas. 

Tačiau jei nešiojama siaura avalynė,  tai taip pat šiek tiek turi įtakos greitesnei didžiojo pėdos piršto deformacijai. Tiesa, tai tikrai negali būti esminė priežastis, kodėl taip nutinka.

- Kada reikalinga Hallux valgus operacija?

- Tam, kad būtų rekomenduota operacija, pacientą turi apžiūrėti specialistas. Dažnai būna, kad ryškiai matomos deformacijos dar nėra, o pacientas jau jaučia skausmą. Būtent jis, ko gero, yra esminis rodiklis, kai kalbame apie operacijos reikalingumą.

Labai užleisti šios problemos nereikėtų. Jai įsisenėjus, nusidėvi didžiojo piršto sąnarinis paviršius. Jis būna praktiškai be kremzlės, o jos atstatyti būna nebeįmanoma.

- Vadinasi, į specialistą kreiptis reikia vos pajutus skausmus arba pastebėjus, kad randasi deformacija?

- Skausmo negalima kentėti. Būtina kreiptis į specialistus ir kartu, neskubant numatyti, koks galimas ligos progresavimas ir kaip šiuo metu būtų efektyviausia jai užkirsti kelią.

- Operaciniam gydymui alternatyvų yra? Juk dabar reklamuoja be galo daug įvairių įtvarų, įdėklų, kurie turėtų išgelbėti pacientus nuo didžiojo pėdos piršto sąnario deformacijos.

- Tai tik laikinos priemonės, deja, neduodančios norimo rezultato. Pacientams galiausiai prireikia operacinės korekcijos, o ją atlikti svarbu laiku.

- Kokiu metodu atliekama  Hallux valgus operacija?

-  Tai - atvira operacija. Kokį metodą naudos, operuojantis medikas sprendžia kiekvienu atveju individualiai ir taip aptaria su pacientu. Metodika priklauso ir nuo sąnarių būklės ir piršto iškrypimo laipsnio. Operacija apima kaulo atkūrimą ir visų aplinkinių audinių korekciją. Jos metu taikoma intraveninė nejautra. Trunka ji apie valandą. Po šios operacijos pacientų gyvenimo kokybė gerokai pagerėja, nereikia kęsti skausmų.

- Ką dar svarbu žinoti dėl pėdos deformacijos susirūpinusiems pacientams?

- Svarbu prižiūrėti pėdas, rinktis patogią, fiziologinę avalynę, kurios pakulnė yra dviejų-trijų centimetrų aukščio, o priekis - pakankamai platus. Dažnai ir ilgai neavėti aukštakulnių, o svarbiausia – nekentėti skausmo ir laiku kreiptis į gydytoją.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?