Nemaloniausia, ką teko patirti: kaip greitai numalšinti dantų skausmą?

Deja, vis dar esama žmonių, kurie atidėlioja vizitus pas gydytojus odontologus. Sako, kad bijo skausmo ar tiesiog neturi laiko, tačiau nepaskaičiuoja, kad taip delsdami dažnai tik dar labiau pablogina savo burnos ertmės būklę. Dantų skausmas – viena nemaloniausių problemų, su kuria reikia mokėti dorotis, o geriausia – užkirsti jai kelią.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-06-07 11:07

Kas sukelia dantų skausmą? Dantų skausmo priežastys gali būti įvairios. Dantis gali skaudėti dėl ėduonies ir jo komplikacijų. Paviršiniai emalio pažeidimai iš pradžių gali nesukelti jokių simptomų. Kartais gali būti jaučiamas nestiprus, trumpalaikis, savaime praeinantis skausmas, kurį sukelia saldus ar labai šaltas maistas, bet negydant, rūgštys toliau ardo gilesnius danties audinius ir taip pažeidžia dentiną.

Galiausiai atsiranda vidutinio stiprumo skausmas, kurį sukelia terminiai dirgikliai. Jei ir tokie dantys negydomi, bakterinė infekcija pasiekia danties nervą, viskas komplikuojasi į danties minkštųjų audinių uždegimą. Kita dažna skausmo priežastis yra dantenų ligos.

Dantų lūžimas ir skilimas taip pat sukelia skausmą ir gali įvykti dėl didelės kramtymo jėgos, kandant ar kramtant kietą maistą bei daiktus. Stiprus dantų sukandimas arba griežimas dantimis, vadinamas bruksizmu per tam tikrą laiko tarpą sukelia tam tikrų nemalonumų, įskaitant skausmą.

Dėl atsiradusių pažeidimų dantyse, žmonės skundžiasi dantų jautrumu šalčiui, karščiui. Labai dažnai skundžiasi žandikaulio kramtomųjų, veido, kaklo raumenų įtempimu ir skausmais, sąnario skausmais išsižiojant, migreninio pobūdžio galvos skausmais, spengimu ausyse. Kartais dantų ar žandikaulių skausmą gali sukelti ir su dantimis nieko bendro neturinčios organizmo ligos, pavyzdžiui,  miokardo infarktas diabetas, migrena, vitaminų stoka ir t.t.

Liaudies išmintis pataria...

Jei kenčiate nesmarkų ar vidutinį dantų skausmą, tol kol  vaistus galite pasigaminti patys.

Viena geriausių naminių priemonių dantų skausmui gydyti – gvazdikėliai. Jie turi antiuždegiminių, antibakterinių ir nuskausminamųjų savybių. Jei jaučiate skausmą, vatos tamponėlį pamirkykite gvazdikėlių aliejuje ir užtepkite jo tiesiai ant danties.

Dar vienas būdas – skalauti burną vandeniu, į kurį įmaišyta gvazdikėlių aliejaus.

Ledo kubeliai iš karto sumažina skausmą. Ledo kubelį įdėkite į plastikinį maišelį ir jį apvyniokite plona medvilnine medžiaga. Priglauskite prie žando netoli skaudančio danties ir laikykite kelias minutes, kad sustingdytumėte nervus.

Tačiau efektyviausias metodas, pasak medikų, yra priešuždegiminiai vaistai nuo skausmo ir burnos ertmės ligų prevencija. Todėl rekomenduojama laikytis burnos higienos rekomendacijų ir pas odontologą lankytis bent kartą per metus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.