Lėtinė liga užklumpa ir pačius jauniausius – patarė, kaip apsisaugoti

Ankstyvame amžiuje mažyliams dažnai tenka susidurti su įvairiomis ligomis, kurias iš pradžių gali būti sunku pastebėti. Viena iš jų – vaikų mažakraujystė, kuomet kraujyje ima trūkti raudonųjų kraujo kūnelių, o audiniai jaučia deguonies trūkumą.

 Mažakraujystė gali išsivystyti įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau ja dažniausiai serga vaikai.<br> 123rf.com nuotr.
 Mažakraujystė gali išsivystyti įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau ja dažniausiai serga vaikai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2017, 1:35 PM

Dažniausiai taip nutinka tuomet, kai organizmui trūksta geležies – kokie yra šios ligos simptomai ir gydymas? 

Vaikų mažakraujystė gali išsivystyti ir kūdikiams, ir labai mažiems vaikams – kai mažyliai patys negali nupasakoti jaučiamų simptomų, šią ligą diagnozuoti sunku. Vis dėl to, jeigu pastebėjote, jog vaiko veidas tapo blyškesnis, dažniau plaka širdis, sunkiau auga nagai ir plaukai – tai gali būti pirminiai šios ligos simptomai. 

Vyresniame amžiuje vaikai patys pradeda pastebėti sveikatos sutrikimus, tad jeigu Jūsų sūnus ar dukra pradeda skųstis virškinimo sutrikimais, dažnai jaučia silpnumą ar galvos skausmą, jam krenta svoris ar slenka plaukai,  – visa tai gali reikšti mažakraujystę.

Tiek ankstyvame, tiek vyresniame amžiuje šių simptomų iš karto galima ir nepastebėti, tad tokiu atveju rekomenduojama atlikti išsamesnius kraujo tyrimus. 

Vaikų mažakraujystė gali būti išgydoma – tam į pagalba pasitelkiamos mitybos korekcijos ir atitinkami vaistai ar vitaminai.

Geležį organizmas pasisavina kartu su maistu, todėl svarbu, kad vaikų mityboje netrūktų šios medžiagos turinčių produktų – tai gali būti raudona mėsa, burokėliai, ankštinės daržovės, žuvis, paukštiena ir kiti patiekalai.

Vis dėl to, siekiant išgydyti vaikų mažakraujystę, vien tik tinkamos mitybos gali neužtekti – svarbu, jog organizmas ne tik pasisavintų, bet ir kauptų geležies atsargas, tad dėl šios priežasties ir yra skiriami įvairūs papildomi preparatai. 

Subalansuota mityba yra vienas veiksmingiausių būdų siekiant išvengti mažakraujystės, tačiau pasitaiko atvejų, kai šios ligos atsiradimą lemia ir kiti faktoriai, tokie kaip brendimas ar sutrikęs geležies pasisavinimas organizme.

Pastebėjus pirminius ligos simptomus, reikėtų kreiptis į gydytoją, kuris, atlikęs reikiamus tyrimus, galės surasti tinkamiausią gydymo metodą. 

Medicinos centre “Estetika odai“ dirbantis vaikų gydytojas – hematologas (tb hematologas) suteiks visą su šia liga susijusią informaciją, atliks išsamius kraujo tyrimus, padės suderinti vaiko mitybą ir reikalui esant, paskirs gydymui tinkamus preparatus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.