Moterys ir vyrai tai patiria skirtingai: nekreipdami dėmesio – labai rizikuojate

Galvos skausmas – kur kas dažniau moterims pasitaikanti problema, tačiau tiesa ta, kad šio negalavimo neišvengia ir vyrai. Pasirodo, esama net galvos skausmų, kuriais stiprioji lytis skundžiasi dažniau. Deja, vyrai neretai nepakankamai kruopščiai rūpinasis savo sveikata, tad štai ką apie galvos skausmus reikia žinoti vyrams ir jų moterims.

 Galvos skausmas abiejų lyčių jaučiamas skirtingai, o negydomas gali sukelti rimtas problemas.<br> 123rf nuotr.
 Galvos skausmas abiejų lyčių jaučiamas skirtingai, o negydomas gali sukelti rimtas problemas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2017, 9:12 AM

Vyriški galvos skausmai

Pirmiausia, reikėtų aptarti, kokie galvos skausmai vyrams yra būdingi ir kaip juos atskirti. Štai trys vyrų galvos skausmų rūšys, kurių nevalia praleisti pro pirštus.

Vyriškoji migrena 

Vienas labai svarbus migrenos „pastiprintojas“ – endrokrinologiniai pokyčiai. Tai itin ryšku moterims. Moteriškieji estrogenai turi receptorius smegenyse, kurie aptinkami vadinamame migrenos skausmo kelyje. Tad tai, kad moterys dažniau serga migrena, turi biologinį pagrindą. Todėl migrena vyrai serga maždaug tris kartus rečiau. 

Tačiau tai nereiškia, kad migrena stipriosios lyties atstovai neserga visiškai.

Įvairių tyrimų duomenimis migrena serga nuo septynių iki dešimties procentų vyrų. Vyrams migrena neretai diagnozuojama pavėluotai, todėl jie ilgai gali patirti labai sunkius ir blogai gydomus priepuolius.

Klasteriniai skausmai 

Klasteriniu galvos skausmu, kuris yra gana retas, vyrai serga keturis – šešis kartus dažniau už moteris. Tokiam skausmui būdingi kelias savaites ar mėnesius kasdien vieną ar kelis kartus per dieną pasikartojantys iki trijų valandų trukmės galvos skausmo priepuoliai. Skausmas jaučiamas dažniausiai vienos pusės akiduobės srityje. Kartu su skausmu pasireiškia ir akies ašarojimas, paraudimas, paburkimas, nosies užgulimas. Priepuolio metu žmogus būna labai neramus, blaškosi.

Manoma, kad klasteriniai galvos skausmai, dažnesni tarp rūkančiųjų, juos provokuoti gali ir alkoholio vartojimas. Pastebima, kad klasterinio galvos skausmo paūmėjimai dažniausiai prasideda rudenį ir pavasarį, o skausmo priepuoliai paūmėjimo metu dažniausiai vyksta nakties ir dienos viduryje. 

Klasterinis skausmas intensyvesnis nei migreninis, todėl dažnai sergantieji priepuolių metu suvartoja daug analgetikų, bet jie nepadeda, nes veikia per lėtai. 

Dėl gydymo būtina pasitarti su gydytoju. 

Skausmai dėl fizinio krūvio ir lytinio aktyvumo 

Vyrams taip pat dažniau nei moterims pasireiškia fizinio krūvio ir lytinio aktyvumo sukeltas galvos skausmas, vyrams šis skausmas yra tris kartus dažnesnis nei moterims. 

Tiesa, panašų skausmą fizinio krūvio ar orgazmo metu gali sukelti pavojingos sveikatai ligos, pavyzdžiui, galvos smegenų kraujagyslių išsiplėtimai  ir jų plyšimai, kaklo kraujagyslių sienelės įplyšimai, galvos ir kaklo jungties įgimti pakitimai. 

Todėl tokio skausmo tiksliai priežasčiai nustatyti būtina kreiptis į gydytoją, ypač patyrus pirmąjį tokio skausmo epizodą. 

Kaip kovoti su vyriškasi ir moteriškais galvos skausmais?

Kalbant apie moteriškus galvos skausmus, pirmiausia reikėtų pagalvoti, ar menstruacijų ciklas yra reguliarus. Jei ne - būtina pasitarti su ginekologu. Jei ciklas reguliarus, bet prieš mėnesines vis tiek skauda galvą, veikiausiai negalavimo priežastis yra staigus estrogenų lygio kritimas. Pabandykite šį trūkumą kompensuoti augaliniais estrogenais — jų yra  tofu arba kituose sojų produktuose. Prieš mėnesines nevartokite daug druskos, kad kūne nesikauptų skysčiai, mankštinkitės, pakankamai būkite gryname ore. 

Galima vartoti ir analgetikus, tačiau jei galvos skausmas kartojasi dažnai ar tęsiasi ilgai, yra neįprastai stiprus, būtina pasikonsultuoti su medikais.

Nors aptarėme tris svarbias vyrų galvos skausmų rūšis, nereikia atmesti, kad galvos skausmai stipriosios lyties atstovams gali prasidėti ir dėl patirto streso, įtampos. Prasidėjus priepuoliui padės vaistai, pasivaikščiojimas gryname ore. 

Tiek vyrams, tiek moterims norint išvengti galvos skausmų, svarbu gerai išsimiegoti, bet nepersimiegoti. Voliojimasis lovoje iki vidurdienio gali turėti atvirkštinį poveikį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.