Niežulys gali byloti apie didesnes bėdas, nei manėte

Niežėjimas yra vienas seniausiai medicinos literatūroje paminėtų ir aprašytų simptomų. Priežasčių, kodėl kyla niežėjimas, gali būti ne viena, tačiau kliniškai išskiriamos 5 niežėjimo formos: kai sergama odos ligomis, kai sergama sisteminėmis ligomis, taip pat skiriamas neuropatinis/neurogeninis, psichogeninis, ir mišrus niežėjimas. 

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2017, 7:54 AM, atnaujinta Jul 13, 2017, 10:48 AM

Dar svarbu žinoti tai, kad odos ligų specialistai skiria niežėjimą ir niežulį. Niežėjimas – tai odos pojūtis, sukeliantis norą kasytis, o odos niežulys – tai niežėjimo ir odos pažeidimų, kurie atsiranda dėl kasymosi, derinys. 

Jei norima išsiaiškinti tikrąją niežėjimo priežastį, būtina žinoti, kada jis prasidėjo, kiek laiko trunka, kaip dažnai kartojasi, kaip intensyviai yra jaučiamas, kas pasunkina ar palengvina esamą būklę. 

Niežulys gali kamuoti, jei sergate lėtine inkstų liga, cukriniu diabetu, kepenų ciroze ar hepatitais. Gali pasireikšti ir esant skydliaukės patologijai, sergant infekcinėmis, onkologinėmis, kraujo ligomis, jei trūksta geležies.

Jei vartojate diuretikų grupės, širdies ir kraujagyslių sistemą veikiančių medikamentų, niežulis gali būti jų šalutinis poveikis. Nustojus juos vartoti, nemalonūs pojūčiai turėtų praeiti. 

Nepamirškite, kad niežulys yra dažnas ir alerginių reakcijų palydovas. Lėtinis niežulys gali byloti apie atopinį dermatitą. Dažniausia atopinis dermatitas prasideda kūdikystėje arba vaikystėje. Pagrindinė jo priežastis paveldima. Tai yra epidermio baltymo filagrino mutacija, dėl kurios atsiranda odos paviršiaus barjero pažaida ir imuninio atsako pokytis – reaguoti greičiau nei įprastai į aplinkos bei maisto alergenus. Pagrindiniai ligos klinikiniai požymiai – odos bėrimas ir lėtinis niežėjimas, stiprėjantis naktį. Daugelis šia liga sergančių žmonių išgyvena nemigą, nedarbingumą, socialinę atskirti.

Niežulys gali byloti ir apie dilgėlinę. Tai liga, kuriai būdingas bėrimas pūkšlėmis ir tinimas.

Jei norite kovoti su niežuliu, pirmiausiai reikia diagnozuoti ir gydyti pagrindinę ligą, sukėlusią niežėjimą. 

Kaip įveikti niežulį?

Be vaistų niežulį įveikti galite vengdami medžiagų, galinčių sukelti histamino išsiskyrimą. Todėl susilaikykite nuo aspirino, raudonojo vyno, braškių, maisto su dažikliais vartojimo. 

Kuo mažiau kasykitės. Trumpai nusikirpkite nagus.

Venkite vilnonių ir sintetinių drabužių.

Jei pasireiškia vietinis niežėjimas, uždėkite ant jo vėsų kompresą arba leduką, įsuktą į medžiagą.

Nuo niežėjimo padės ir antihistamininiai vaistai, losjonai, kurių sudėtyje yra 0,25 – 0,5 proc. mentolio, kamparo ar veiklioji medžiaga - hidrokortizonas, kapsaicino tepalai ir emolientai odos drėkinimui.

Jei niežulys trunka ilgiau nei 6 dienas, privalote kreiptis į medikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.