Paaiškėjo geriausias būdas įveikti klastingą nugaros skausmą

Dar būdama 16 metų amerikietė Cathryn Jakobson Ramin nukrito nuo arklio ir susižeidė dešinįjį klubą. Nuo to ir prasidėjo kelis dešimtmečius trukusi moters kova su chronišku nugaros skausmu, rašė vox.com.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 Dauguma žmonių yra patyrę šį skausmą. Padėti gali netradicinė medicina ir sportas.<br> 123rf.com
 Dauguma žmonių yra patyrę šį skausmą. Padėti gali netradicinė medicina ir sportas.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-08-10 10:56

2008 metais, kai skausmas pasidarė nepakeliamas, o vaistai nebepadėjo, moteriai buvo atlikta brangi ir sudėtinga nugaros operacija. Tačiau ir tai naudos neatnešė, todėl Ramin nusprendė panaudoti savo žurnalistikos įgūdžius ir ištirti tai, ką ji vadina „nugaros skausmo industrija“.

Nenaudingas ir neveiksnus gydymas

Milijonai pacientų, tokių kaip Ramin, yra neveiksnios medicininės sistemos aukos. Jiems skiriamas gydymas yra brangus ir sukelia priklausomybę. Ir kažkodėl gydytojai net nebando siūlyti kitokių, paprastesnių ir sveikesnių alternatyvų.

Ramin pasisekė ir ji rado jai tinkantį gydymą — specialią sporto programą. Tačiau tokių kaip ji nėra daug. Kiti pacientai ir toliau gydosi vien gydytojų rekomenduojamais metodais, kurie retai kada atneša naudos.

Visgi vis daugiau žmonių ieško alternatyvių nugaros skausmo gydymo metodų. Joga, masažai, akupunktūra — visos šios praktikos yra patikrintos laiko, tačiau joms skiriama per mažai dėmesio, atliekama per mažai jų efektyvumo tyrimų. 

Žurnalistės tyrimas

Cathryn Jakobson Ramin atliko žurnalistinį tyrimą, kurio metu ji peržiūrėjo ir išstudijavo daugiau nei 80 medicininių straipsnių apie nugaros skausmo gydymą. Ji analizavo straipsnius tiek apie aktyvius gydymo metodus (jogą, pilatesą, tai chi ir t.t.), tiek apie pasyvius būdus įveikti nugaros skausmą (masažai, akupunktūra ir t.t.). Ji taip pat konsultavosi su 9 šios srities ekspertais ir tyrėjais.

„Niekas nemiršta nuo nugaros skausmo, tačiau pacientai miršta nuo gydymo“,— teigė Amsterdamo universiteto profesorius Sidney Rubinstein.

Moters tyrimas patvirtina šiuos žodžius. Ji atskleidė siaubingą tiesą apie įprastinius nugaros skausmo gydymo metodus. Jos teigimu, vaistai padaro daugiau žalos nei naudos. O alternatyvūs gydymo metodai yra švelnesni, jų poveikis ne toks drastiškas, tačiau ir žalos jie padaryti negali.

Įprastinė medicina nuvylė pacientus

Nugaros skausmus kenčia net 29 procentai amerikiečių. Apklausos rodo, jog tai yra dažniausia kreipimosi į gydytojus bei darbo praleidimo priežastis visame pasaulyje.

Gydytojai klasifikuoja nugaros skausmus įvairiai, tačiau maždaug 85 procentai žmonių, jų teigimu, kenčia juo „nespecifinio nugaros apačios skausmo“. Tai reiškia, jog skausmas neturi jokios konkrečios, jį paaiškinančios priežasties.

Beveik 90 procentų visų atvejų būna trumpalaikiai. Skausmas suima staiga ir praeina per kelias dienas. Tačiau kai kurie žmonės kenčia nuo chroniško ar pusiau chroniško nugaros skausmo, kuris tęsiasi daug ilgiau. 

Paprastai gydytojai skiria opioidinius vaistus, kurių efektyvumas kelia daugybę klausimų. Prognozuojama, jog šiais metais net 30 tūkst. amerikiečių mirs nuo šių vaistų sukeltų padarinių.

Kitas populiarus gydymo metodas, kuris paprastai skiriamas sunkesniems pacientams — operacijos. Tačiau ir jų nauda dažnai pervertinama ir ji neatperka nei materialinių nuostolių, nei rizikos.

Nugaros skausmo gydymui taip pat paprastai skiriami steroidai. Jų veikimas trumpalaikis, nes jie tik numalšina, o ne gydo skausmą. Po kelių mėnesių pacientas vėl grįžta su tokiais pat skausmais. O ir sveikatai tokie vaistai padaro žalos.

Kitoks požiūris į skausmą

„Mes suvokiame nugaros skausmą kaip kompleksišką, biopsichosocialinę būklę. Tai reiškia, jog biologiniai aspektai yra labai svarbūs, tačiau psichologiniai bei socialiniai faktoriai taip pat turi daug įtakos šiam skausmui“,— aiškino nugaros skausmo ekspertas bei  Oregono sveikatos ir mokslo universiteto profesorius Roger Chou.

Mokslininkai ir medikai vis dažniau atkreipia dėmesį į psichologines skausmo priežastis. Teigiama, jog sunkumų gyvenime turintys ar depresija sergantys žmonės skausmą suvokia kitaip, todėl ir nugaros problemos juos labiau kankina. Pastaruoju metu atliekama nemažai tyrimų, kurie gilinasi būtent į biopsichologines skausmo priežastis.

Alternatyvūs metodai

Medikų bendruomenės bei visuomenės sveikatos agentūros ragina gydytojus išbandyti ne tokius stiprius, neinvazinius metodus. Jie teigia, jog opioidus, steroidus ir operacijas vertėtų pasilikti tik kaip atsarginius variantus. 

Visi tyrimai rodo, jog vienas efektyviausių nugaros skausmo gydymo metodų yra sportas. Jo dėka sustiprėja nugaros raumenys, padidėja lankstumas, tampa lengviau judėti. Taip pat pagerėja kraujotaka ir nugara gyja greičiau.

Pasak žurnalistės Ramin tyrimo, efektyviausia sporto šaka yra joga. Tai pakankamai švelnus ir ramus būdas sumažinti skausmą ir pagerinti nugaros raumenų, stuburo funkciją.  Nugaros skausmus kenčiantiems žmonės dar rekomenduojama išbandyti pilatesą bei tai chi.

Taip pat gali padėti įvairūs masažai. Juos galima rinktis pagal individualius poreikius. Vieno stiliaus masažuose naudojama daugiau jėgos, kiti ilgiau veikia. Jie gali padėti numalšinti skausmą bei pagerinti kraujotaką. Masažai nesukelia jokio žalingo poveikio organizmui, todėl išbandyti tikrai verta.

Dabartinė sveikatos apsaugos sistema gali kompensuoti tradicinį ir neveiksnų gydymą, tačiau alternatyvūs būdai pamirštami. Tai nepadeda žmonėms tapti sveikesniais, o tik gydo jau atsiradusias problemas. Vertėtų dažniau atkreipti dėmesį į sveiko gyvenimo būdo skatinimą, o ne naujų vaistų kūrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.