Dažnai tai darote naktį? Laikas sunerimti!

Jei naktimis dažnai keliatės ir bėgate į tualetą, gydytojas tikriausiai paklaus vieno esminio klausimo: ar jus prikėlė noras nusišlapinti, ar jūs tiesiog atsikėlėte ir nusprendėte tą padaryti? Gal skamba keistai, tačiau gydytojai ragina atkreipti dėmėsį, rašė prevention.com.

 Padažnėjęs noras šlapintis gali byloti ir apie didesnius sveikatos sutrikimus.<br> 123rf.com
 Padažnėjęs noras šlapintis gali byloti ir apie didesnius sveikatos sutrikimus.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2017, 11:08 PM

Gydytojas bei profesorius Randy Wexler teigė, jog tarp šių dviejų prabudimo būdų yra didžiulis skirtumas. Miego metu pagerėja inkstų kraujotaka, todėl sustiprėja noras šlapintis. Todėl jei jus prikėlė triukšmas ar kitokie trukdžiai ir nusprendėte nueiti į tualetą, baimintis nereikėtų. Visgi jei jus prikelė stiprus noras šlapintis — vertėtų suklusti. 

Štai kelios priežastys, kodėl naktį jus prikelia šlapimo pūslė. Kai kurios iš jų gan rimtos.

Prieš miegą geriate per daug vandens

Tai yra vienas dažniausių ir paprasčiausių paaiškinimų. Rekomenduojama bent porą valandų prieš miegą negerti jokių skysčių, nes tai gali nejuokais sujauti miego rėžimą. Taip pat vertėtų nueiti į tualetą prieš pat gulantis į lovą. Jei problema vis tiek kankina, apsilankykite pas gydytoją.

Vartojate per daug alkoholio bei kofeino

Tiek alkoholis, tiek kofeinas skatina organizmą atsikratyti skysčių. Jei po pietų mėgstate išgerti puodelį kavos, o prieš miegą save nuraminate alkoholiu, naktį tikrai atsibusite. Gydytojai teigia, jog visus kofeino sudėtyje turinčius gėrimus — netgi arbatą — vertėtų išgerti dar iki 18 valandos. O alkoholio negalima gerti maždaug 3 valandas prieš miegą.

Turite hormoninių sutrikimų

„Su amžiumi organizmas pagamina vis mažiau antidiuretinio hormono. Jis padeda inkstams kontroliuoti skysčių lygius, todėl kuo mažiau šio hormono turite, tuo dažniau eisite šlapintis. Paprastai jo pradeda mažėti jau nuo 40 metų",— teigė urologas Tobias Kohler.

Toks hormono pagaminimo mažėjimas yra normalus ir natūralus procesas. Jį sulėtinti gali kai kurie vaistai, tačiau dauguma žmonių su tuo tiesiog susitaiko.

Turite infekciją

Jei esate moteris ir iš savo gyvenimo būdo pašalinote visus anksčiau minėtus šlapinimosi sukėlėjus, didelė tikimybė, jog jums yra šlapimo trakto infekcija. Atkreipkite dėmesį, jei šlapinantis jaučiate diskomfortą ar net skausmą. 

Tokios infekcijos vyrams kyla rečiau, bet jų tikrai pasitaiko. Vyrams tai pasireiškia kaip nuolatinis noras šlapintis ir diskomfortas tai darant.

Jums tinsta kojos

Šis sutrikimas vadinamas edema. Jo metu apatinėje kūno dalyje kaupiasi skysčiai, todėl atsigulus kyla noras dažniau šlapintis. Tai įvyksta, nes kojose susikaupę skysčiai turi kažkur pasišalinti.

Galite pabandyti iškelti kojas į viršų ir kurį laiką taip pabūti. Tokį pratimą vertėtų daryti kelios valandos prieš miegą. Jis padės skysčiams sutekėti kitur ir naktį nesikelsite šlapintis.

Sergate arba sirgsite diabetu

Diabetu sergančių žmonių kūnai pagreitina šlapimo išskyrimo procesą ir tokiu būdu atsikrato per didelio cukraus kiekio kraujyje. Tokie nepatogumai kyla ne tik dienos, bet ir nakties metu.

Vertėtų atkreipti dėmesį, jei geriate daug vandens, bet vis tiek jaučiate didelį troškulį. Tai yra ženklas, jog kažkas negerai su cukraus kiekiu kraujyje.

Susirgote lytiniu keliu plintančia liga

Gonorėja ir chlamidija gali priversti žmogų neįprastai dažnai šlapintis. Tokio tipo ligos taip pat sukelia skausmingą, tarsi deginantį šlapinimąsi. Visgi jų atvejai gan reti, todėl vertėtų išsitirti ir dėl paprastos infekcijos.

Jūsų gimda ar kiaušidės yra padidėjusios

Šių organų padidėjimą gali sukelti įvairios ligos: gimdos polypai, kiaušidžių cistos ar net vėžys. Padidėjusi gimta ar kiaušidės spaudžia šlapimo pūslę, todėl labai dažnai norisi šlapintis. Tačiau šias ligas nustatyti gali tik profesionalas.

Jums pasislinko šlapimo pūslė

Raumenys, raiščiai ir jungiamieji audiniai, kurie formuoja moters dubens dugną, taip pat padeda išlaikyti ir šlapimo pūslę bei kitus organus. Dėl amžiaus ar gimdymo, dubens dugnas susilpnėja, todėl šlapimo pūslė gali pasislinkti. Dėl to galite jausti norą dažnai šlapintis. 

Pirmiausia reiktų sulaukti teisingos diagnozės. Įtarimams pasitvirtinus, gydytojas rekomenduos tam tikrus pratimus, kurie sustiprins dubens raumenis ir šlapimo pūslė atsistatys natūraliai.

Turite prostatos problemų

Vyro prostata nenustoja augti iki pat mirties, todėl vyresnio amžiaus vyrai neretai susiduria su prostatos problemomis. Kai ji per daug padidėja, vyrui gali būti sunkiau šlapintis. Vienu kartu išbėga mažiau šlapimo, todėl į tualetą einama dažniau. 

Gera naujiena ta, jog prostatos padidėjimas paprastai neturi nieko bendro su vėžiu. O jei ši problema jus ypač vargina, gydytojas paskirs vaistus ar chirurginę operaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.