Šis brangus metalas ateityje padės gydyti vėžį

Naujas tyrimas atskleidė, jog aukso dulkelės gali būti panaudotos kovai prieš vėžį, rašė independent.co.uk.

 Mokslininkai atrado kai kurias aukso savybes, kurios padės efektyviai gydyti vėžį.<br> 123rf.com
 Mokslininkai atrado kai kurias aukso savybes, kurios padės efektyviai gydyti vėžį.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-08-13 23:53

Edinburgo universiteto mokslininkai neseniai įvykdė mokslinį tyrimą, kuris parodė, jog šis brangus metalas gali padidinti vaistų, naudojamų plaučių vėžio gydymui, efektyvumą.

Žurnale Angewandte Chemie publikuoto tyrimo metu, mažyčiai fragmentai, žinomi kaip aukso nanodalelės, buvo sudėti į tam tikrą cheminį prietaisą. Šis prietaisas vėliau buvo implantuotas į žuvies smegenis ir ten buvo patvirtintas jo efektyvumas bei saugumas.

Tyrėjai nustatė, jog būtent auksas turi tam tikrų savybių, kurios leidžia be jokio pašalinio poveikio tiesiogiai paveikti auglius. Šis metalas gali pagreitinti chemines reakcijas.

Žinoma, toks metodas dar nebuvo išbandytas su žmonėmis, tačiau tikimasi, jog vieną dieną tai bus įmanoma. Naudojant aukso daleles mokslininkai galės gydymą taikyti tik sergančioms ląstelėms ir nebus pažeistas sveikas audinys. Tai sumažintų dabar taikomos chemoterapijos pašalinį poveikį.

Šis tyrimas buvo atliktas kartu su tyrėjais iš Saragosos nanomokslų instituto Ispanijoje. Jį finansavo Jungtinės Karalystės vėžio tyrimų fondai.

„Mes atradome naujas aukso savybes, apie kurias iki tol niekas nežinojo. Mūsų rezultatai rodo, jog šis metalas gali būti naudojamas saugiam vaistų įleidimui į auglius. Žinoma, dar liko labai daug darbo, kol tokį metodą galėsime taikyti pacientams, tačiau tai jau žingsnis į priekį. Tikimės, jog kada nors chirurgai galės implantuoti tokį prietaisą ir chemoterapija bus taikoma tik augliams, nebus pažeisti sveiki organai",— teigė vienas iš mokslininkų.

Dabar tyrėjai bandys išsiaiškinti, ar aukso dalelių technologiją galima taikyti žmonėms bei koks bus jos ilgalaikis ir trumpalaikis poveikis. Jie bandys sužinoti, ar tai tikrai galėtų pagelbėti kai kurių vėžinių susirgimų gydymui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.