Atrado kaip išgydyti daugybę gyvybių nusinešančią alergiją

Australų tyrėjai galimai rado vaistą žemės riešutams alergiškiems vaikams. Nedidelio, tačiau ilgalaikio medicininio bandymo metu buvo išgydyti net du trečdaliai dalyvavusių vaikų, rašė independent.co.uk.

 Žemės riešutai — vienas stipriausių alergenų. Mokslininkai teigė, jog jau atrastas vaistas.<br> 123rf.com
 Žemės riešutai — vienas stipriausių alergenų. Mokslininkai teigė, jog jau atrastas vaistas.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2017, 11:38 AM

48 vaikai buvo gydomi eksperimentiniu imunoterapijos metodu. Jiems buvo skiriamas tam tikro tipo probiotikas. Kartu su juo vaikai vartojo žemės riešutų baltymus arba placebą. Toks gydymas jiems buvo taikomas 18 mėnesių.

Net 80 procentų dalyvių, vartojusių riešutų baltymus, nepatyrė jokios alerginės reakcijos. Po 4 metų, 70 procentų jų vis dar galėjo valgyti žemės riešutus.

„Šie vaikai laisvai valgė žemės riešutus. Jiems nereikėjo laikytis jokios specialios maitinimosi programos net ir po kelių metų nuo gydymo pabaigos“,— teigė tyrimo vadovė prof. Mimi Tang.

Maždaug 1 procentas pasaulio populiacijos turi šią alergiją, tačiau tai viena stipriausių maistinių alergijų ir viena dažniausių anafilaksinio šoko priežasčių. Vakarų šalyse žemės riešutų alergija sukelia daugiausiai su maistu susijusių mirčių. 

„Tyrime dalyvavę vaikai iki tol negalėjo valgyti žemės riešutų ir jų mityba buvo labai apribota. Šie vaikai turėdavo būti labai budrūs ir tai dažnai jiems keldavo nerimą. Gydymo pabaigoje ir net po 4 metų dauguma šių vaikų jau galėjo gyventi kaip tie, kurie niekada nebuvo alergiški“,— teigė profesorė.

Gydyme naudotas probiotikas pakeičia tai, kaip kūno imuninė sistema reaguoja į alergeną. Tokiu būdu per kurį laiką išsivysto tolerancija jam. Tyrėjai mano, jog panašią technologiją galima pritaikyti ir kitoms maistinėms alergijoms. 

Rezultatai dar privalės būti patikrinti platesnės apimties bandymais. Deja, bet dar prireiks kelerių metų, kol toks gydymas bus įvestas į plačiąją rinką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.