Gedinti motina perspėja: neleiskite bučiuoti savo kūdikio – jis gali numirti

Jokiu būdu neleiskite kitiems bučiuoti jūsų naujagimio! Jis gali numirti. Tokį širdį veriantį perspėjimą neseniai visam pasauliui paskelbė amerikietė Nicole Sifrit (33 m.). Jos vos 18 dienų dukra mirė užkrėsta pūslelinės virusu. Tragediją patyrusi moteris su vyru dabar kitiems pasakoja pamokančią savo šeimos istoriją.

Dukros netekę amerikiečiai Shane’as ir Nicole iki šiol socialiniuose tinkluose dalijasi laimingų akimirkų nuotraukomis.
Dukros netekę amerikiečiai Shane’as ir Nicole iki šiol socialiniuose tinkluose dalijasi laimingų akimirkų nuotraukomis.
Neleiskite lankyti savo naujagimių per anksti, o vėliau stebėkite, kad prieš paimdami vaiką į rankas visi kruopščiai nusiplautų rankas ir nepultų kūdikio glamonėti.<br>„123rf.com“ nuotr.
Neleiskite lankyti savo naujagimių per anksti, o vėliau stebėkite, kad prieš paimdami vaiką į rankas visi kruopščiai nusiplautų rankas ir nepultų kūdikio glamonėti.<br>„123rf.com“ nuotr.
„Facebook.com“ nuotr.
„Facebook.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 1, 2017, 7:07 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 7:11 PM

Ajovos valstijoje, Di Moino mieste, gyvenanti amerikietė N.Sifrit kartkartėmis savo „Facebook“ paskyroje pasidalija nuotraukomis, kuriose ji laukiasi ar laiko rankose ką tik gimusią savo jauniausią dukrą Marianą.

Prie kai kurių nuotraukų moteris užrašo: „Mes ilgimės tavęs.“ Dukros netekusi motina taip pat dažnai prašo tų, kas turi pūslelinės virusą, neiti lankyti kūdikių.

Amerikiečiams Shane’ui ir Nicole pastarieji mėnesiai turėjo būti patys laimingiausi jų gyvenime. Praėjusią vasarą pora susituokė. Savo kuklią vestuvių šventę iškėlė praėjus savaitei po to, kai pasaulį išvydo jų dukra Mariana.

Juodviem tai buvo pirmasis bendras vaikas. Pora kartu augina Nicole vyresnę dukrą ir du sūnus iš jos ankstesnių santykių.

Šeima džiaugėsi sulaukusi naujo nario. Mažąja sesute ypač džiaugėsi vyresnioji Nicole dukra.

Moters nėštumas nebuvo komplikuotas, ji pagimdė greitai. Gimė sveika, guvi mergaitė.

Moteris po gimdymo jautėsi puikiai, tad porai susituokti, kaip ir buvo planuota, nebuvo kliūčių.

Shane’as su Nicole sukvietė savo bičiulius ir žiedais apsikeitė tiesiog savo namų terasoje. Visi fotografavosi, džiaugėsi jaunųjų laime.

Tačiau prieš savaitę gimusi jų dukra Mariana praėjus porai valandų po jungtuvių netikėtai tapo apatiška, ji net neturėjo jėgų gerti. Susirūpinę tėvai staigiai išvežė dukrą į vaikų ligoninę.

Netrukus medikai ištyrė, kad mergaitė buvo užkrėsta pūslelinės virusu (Herpes simplex virus type 1) ir jis sukėlė komplikaciją. Marianai buvo diagnozuotas virusinis meningitas, jau paveikęs jos smegenis.

Per 48 valandas kūdikiui šešis kartus buvo perpiltas kraujas. Prasidėjo sunki kova dėl gyvybės.

Ką tik savo laime „Facebook“ paskyroje dalijęsi mergaitės tėvai ėmė prašyti draugų melstis už jų dukrą ir pradėjo kelti nuotraukas, kuriose matyti kūdikis, prijungtas prie daugybės gyvybę palaikančių aparatų.

Tačiau prieš klastingą ligą ir maldos, ir medikai buvo bejėgiai. Nustojo funkcionuoti mergaitės inkstai, tada – kepenys, prasidėjo vidinis kraujavimas.

„Mano širdis dūžta į šipulius – jau nebefunkcionuoja jos smegenys, o širdies ritmas lėtėja. Marianos būklė sparčiai blogėja“, – rašė mergaitės motina Nicole. Kitą rytą Mariana pralaimėjo kovą su virusu. Jos gyvybė užgeso ant tėčio rankų.

„Ji daugiau nebesikankina ir yra pas Aukščiausiąjį. Per 18 savo gyvenimo dienų ji paliko didelę žymę šiame pasaulyje ir mes tikimės, kad Marianos istorija padės išgelbėti daugybę naujagimių.

Ilsėkis ramybėje, mielas angele“, – socialiniame tinkle rašė gedintys mergaitės tėvai.

Mirus Marianai buvo renkamos lėšos paremti jos šeimai, turėjusiai išleisti daug pinigų ligoninėje ir laidotuvėms.

Vien straigtasparnio paslauga perkelti mergaitę iš vienos ligoninės į kitą kainavo daugiau nei 10 tūkstančių eurų.

Medikų teigimu, Marianą pražudžiusį pūslelinės virusą turi vos ne kiekvienas žmogus. Kai kurie jį gali nešioti visą gyvenimą ir nežinoti.

O kitiems, pavyzdžiui, nusilpus imunitetui, jis pasireiškia iškilusiomis skausmingomis pūslelėmis įvairiose kūno vietose, dažniausiai – ant lūpų ar lyties organų. Gali būti juntami ir peršalimo simptomai.

Tuo metu ant kūno atsiradusia pūsleline kitą užkrėsti galima per labai artimą kontaktą. Pavyzdžiui, čiaudint, kosint, per seiles, per bučinius.

Užsikrėsti galima per lytinius santykius. Virusą motina gali perduoti savo kūdikiui ir gimdydama.

Tačiau Marianos tėvai Shane’as su Nicole buvo ištirti – jie šio viruso neturi. Tad medikai teigė, jog tikriausiai mergaitė buvo užkrėsta kitų žmonių, kurie ją lankė iškart po gimimo.

Mergaitė galėjo mirti po to, kai ją pabučiavo kuris nors lankytojas, nebūtinai akivaizdžiai sergantis ar turėjęs matomą pūslelinę ant lūpų.

Kai Nicole susilaukė ankstesnių savo vaikų, ji iš pradžių neleido jų niekam lankyti. Tačiau gimus Marianai ji su vyru priiminėjo lankytojus jau ligoninėje.

Vis dėlto mirusios mergaitės tėvai net nemėgino aiškintis, kas galėjo užkrėsti jų dukrą.

Nes tai jau nebeturi prasmės. Jie sako, kad geriau to niekada ir nesužinoti.

Užtat kitus tėvus jie įspėjo, kad neleistų lankyti savo naujagimių per anksti, o vėliau stebėtų, kad prieš paimdami vaiką visi kruopščiai nusiplautų rankas ir nepultų kūdikio glamonėti.

Nes jų dukrai sveikatos linkintis bučinys tapo mirtinas.

Virusą įveikti pavyko

Prieš dvejus metus britės Claire Henderson trijų mėnesių dukrai Brooke taip pat teko kovoti dėl gyvybės. Mergaitė praleido penkias dienas ligoninėje po to, kai nepažįstama moteris ją pabučiavo. Pasirodo, ji buvo pūslelinės viruso nešiotoja.

Laimė, Donkasteryje, Didžiojoje Britanijoje, gyvenanti Claire anksti pastebėjo savo dukros ligos požymius ir kuo skubiausiai nuvežė ją į ligoninę. Tris dienas Brooke buvo prijungtos lašelinės. Dar dvi dienas jos būklę stebėjo medikai ir tik įsitikinę, kad viskas gerai, išleido mažylę namo.

Moteris iš karto savo patirtimi pasidalijo „Facebook“: „Man pasisekė, mano dukrelės tyrimų rezultatai pasirodė esantys geri, tačiau vis tiek perspėju, kad neleistumėte niekam bučiuoti jūsų vaiko, jei net žmogus neatrodo sergantis. Pasidalinkite šia žinia su kitais tėveliais – pūslelinė gali būti mirtina jūsų kūdikiui. Trijų mėnesių vaikelis nepajėgus kovoti su pūslelinės virusu, todėl gali mirti“, – rašė Claire.

Gresia ir opaligė, ir hepatitas B

Įkvėpus sergančio žmogaus išskyrų iš jo burnos ar nosies galima užsikrėsti daugybe įvairių virusų, kurie sukelia paprasto peršalimo simptomus. Tai ypač aktualu šaltuoju metų laiku, keičiantis orams.

Bučinių liga vadinamą infekcinę mononukleozę sukelia Epsteino-Barro virusas (EBV). Jis pavojingiausias vaikams, kurių imuninė sistema dar nėra pasirengusi su juo kovoti, ir suaugusiesiems, kurių imunitetas nusilpęs.

Šis virusas patekti į organizmą gali su infekuoto žmogaus seilėmis bučiuojantis, per tuos pačius naudojamus indus, kosint, čiaudint. Jis sukelia karščiavimą iki 39–40 laipsnių ir kitus gripą primenančius negalavimus, smarkiai padidėja kaklo limfmazgiai.

Karščiavimas gali trukti net iki 2–3 savaičių. Dar vienas mononukleozei būdingas simptomas – pilvo skausmas, sukeliamas blužnies ir kepenų padidėjimo (daugeliui pacientų pagelsta oda, patamsėja šlapimas kaip sergant gelta). Esant sunkiai ligos formai gali plyšti blužnis, sutrikti centrinės nervų sistemos veikla, išsivystyti hepatitas ar pneumonija.

Per seiles galima susirinkti daugybę bakterijų. Viena jų – Helicobacter pylori bakterija, sukelianti skrandžio opaligę. Trečdalis turinčių šią bakteriją jokių simptomų net nejunta, tačiau kiti skundžiasi aštriais skrandžio skausmais praėjus pusvalandžiui ar valandai po valgio. Taip pat opaligei būdingi alkio skausmai esant tuščiam skrandžiui. Vienintelė apsauga – stiprus imunitetas, vertinga mityba.

Nors didžiausia tikimybė virusiniu hepatitu B (VHB), kuris sukelia kepenų uždegimą, užsikrėsti per kraują, mažesnė šio viruso koncentracija nustatoma ir spermoje, ir makšties išskyrose, ir seilėse, ir kituose žmogaus organizmo skysčiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.