Būtina žinoti: 11 požymių, kad pažeistos jūsų kepenys

Kepenys atlieka labai svarbias funkcijas mūsų organizme. Jos dalyvauja medžiagų apykaitoje, pašalina kenksmingas medžiagas, reguliuoja kraujo cirkuliaciją ir kt. 

 Kai kurios komplikacijos gali kelti pavojų gyvybei.<br> 123rf.com nuotr.
 Kai kurios komplikacijos gali kelti pavojų gyvybei.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2017, 11:01 AM, atnaujinta Oct 9, 2017, 11:58 AM

Jos yra pilvo ertmės viršutinėje pusėje bei yra apsaugotos šonkaulių. Kadangi yra vienas iš gyvybiškai svarbių organų, pažeistos kepenys gali sukelti rimtų sveikatos problemų, todėl yra labai svarbu žinoti simptomus ir juos laiku pastebėjus nedelsiant imtis priemonių, rašė hangover-cure.co.uk.

Pagrindinės ligos susijusios su jomis yra hepatitas, cirozė, riebaus maisto arba alkoholio vartojimo sukeltos ligos. Deja, dažnai nepastebime pirminių sutrikimo požymių, todėl čia pateikiame 12 pažeistų kepenų požymių į kuriuos būtina atkreipti dėmesį.

1. Sutrikusi skrandžio veikla

Vieni pirmųjų simptomų yra pykinimas ir vėmimas, pranešantys apie virškinimo sutrikimą. Nuolatinis pykinimas gali pasireiškti ankstyvoje kepenų pažeidimo stadijoje. Tai gali reikšti, kad dėl šios priežasties organizme kaupiasi toksinai.

2. Nuovargis ir silpnumo jausmas

Sutrikus kepenų veiklai, kiti organai turi dirbti didesniu pajėgumu, todėl kūnas reikalauja daugiau poilsio. Padidėjęs toksinų kiekis kraujyje sukelia silpnumo jausmą, mat kepenys nėra pajėgios pašalinti visų kenksmingų medžiagų.

3. Apetito stoka

Netinkamai įsisavinant maiste esančias medžiagas, gali pasikeisti apetitas. Sutrikus tulžies išsiskyrimui, kuris yra būtinas virškinimui, sunkiau virškinami riebalai. Todėl gali būti, kad prarandame apetitą bei galime netekti svorio.

4. Virškinimo sutrikimas

Dėl kepenų veiklos sutrikimo, sumažėja tulžies gamyba. Tai sukelia vidurių užkietėjimą ar net viduriavimą, taip pat riebaus maisto ir alkoholio netoleravimą (lengviau apsinuodijama). Gali išsivystyti dirgliosios žarnos sindromas bei tulžies pūslės akmenligė.

5. Pakitusi šlapimo spalva

Dėl padidėjusio bilirubino kiekio kraujyje, šlapimo spalva gali tapti tamsesnė nei įprasta. Jeigu šlapimo spalva tampa gintarinė, ruda ar oranžinė, gali reikšti, jog kepenys yra pažeistos. Taip nutinka dėl to, jog vietoje kepenų, susikaupusį bilirubiną pradeda šalinti inkstai.

6. Pakitusi išmatų spalva

Išmatų spalva gali pakisti į molio, šviesiai geltoną arba pilką spalvą. Tai taip pat nutinka dėl tulžies bei kepenų veiklos sutrikimo. 

7. Gelta
Pageltę akių obuoliai, pirštai, liežuvis ir oda byloja ne tik apie geltą, bet ir apie minėto bilirubino kiekio padidėjimą organizme. Pagausėjusi jo koncentracija dėl senų raudonųjų kraujo kūnelių skaidymo kepenyse.

8. Skausmas

Kitas požymis yra skausmas apatinėje pilvo dalyje. Tai dar vadinama ascitu – skysčio kaupimusi pilvaplėvės ertmėje. Susikaupę skysčiai bei tulžies latako užsikimšimas gali sukelti dar rimtesnę problemą – cirozę. Kepenų cirozė yra lėtinė, uždegiminė, progresuojanti kepenų liga, sukelianti gyvybei grėsmingas komplikacijas. 

 

9. Galūnių tinimas

Pėdų ir kulkšnių patinimas praneša apie susikaupusius skysčius bei pažeistas kepenis. Tai gali būti panašu į ascitą, bet skysčiai pradeda kauptis galūnių išoriniuose audiniuose. 

10. Padidėjęs odos jautrumas

Esant kepenų nepakankamumui gali išryškėti venos, oda tampa jautresnė, ją ima niežėti bei atsiranda deginimo jausmas. 

11. Žarnyno kraujavimas, viduriavimas arba vidurių užkietėjimas

Sutrikus kepenų veiklai gali pasireikšti žarnyno kraujavimas kartu su vidurių užkietėjimu arba viduriavimu.

Yra ir kitų simptomų, pranešančių apie kepenų pažeidimą, bet šie yra vieni pagrindinių, reikalaujantys sunerimti dėl sveikatos. Juos pastebėjus verta apsilankyti pas šeimos gydytoją ir pareikalauti atitinkamų tyrimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.