Sunkiai sergančiai trimetei viltis pasveikti sužibo tik Lietuvoje

Nuotrauka dukters, įsikibusios gydytojui, nors jų taip bijodavo, į ranką, Evelinai Campbell (28 m.) tapo gražiausiu pastarojo meto vaizdu. Įkėlusi ją į savo socialinio tinklo paskyrą Anglijoje gyvenanti moteris visam pasauliui troško pasakyti – vilnietis medikas Albertas Puzinas tapo jos trimetės Astrid angelu sargu, išgelbėjusiu vienintelį mergaitės inkstą.

 Vilčių pasveikti neturėjusios trimetės angelu sargu tapo vilnietis gydytojas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Vilčių pasveikti neturėjusios trimetės angelu sargu tapo vilnietis gydytojas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Anglijoje su vienu veikiančiu inkstu gimusiai Astrid rugsėjį Vilniaus universiteto Santaros klinikų Vaikų ligoninėje buvo atlikta šlapimtakio operacija.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Anglijoje su vienu veikiančiu inkstu gimusiai Astrid rugsėjį Vilniaus universiteto Santaros klinikų Vaikų ligoninėje buvo atlikta šlapimtakio operacija.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
E.Campbell su vyru ir dukra Astrid susiruošė į Lietuvą tikėdamiesi greičiau sulaukti medikų pagalbos.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
E.Campbell su vyru ir dukra Astrid susiruošė į Lietuvą tikėdamiesi greičiau sulaukti medikų pagalbos.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Po operacijos Astrid jaučiasi gerai, bet motina turi nuolat stebėti, ar duktė nekarščiuoja, ar nėra uždegimo.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Po operacijos Astrid jaučiasi gerai, bet motina turi nuolat stebėti, ar duktė nekarščiuoja, ar nėra uždegimo.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (6)

„Lietuvos rytas“

Oct 16, 2017, 8:22 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 10:31 PM

Evelina dar laukdamasi dukters žinojo – mergaitės inkstai bus pažeisti. Anglijoje gimusi Astrid turi tik vieną veikiantį inkstą, o kitas – beveik sunykęs. Tačiau ir tas vienintelis normaliai neveikia, nes susiaurėjus šlapimtakiui jame dažnai tvenkiasi šlapimas.

Mergaitei, kuriai kitų metų sausį sukaks ketveri, prireikė chirurgų pagalbos. Rugsėjo 18-ąją tam ryžosi Vilniaus universiteto Santaros klinikų Vaikų ligoninės chirurgas A.Puzinas.

„Tai – žmogus iš didžiosios raidės, prisiminsiu jį iki gyvenimo pabaigos ir kasdien tyliai linkėsiu jam sveikatos, sėkmės ir ramybės širdyje“, – socialiniame tinkle apie chirurgą A.Puziną rašė Evelina.

Šį rudenį Anglijos Ruskino universitete studijas pradėjusi lietuvė svajoja tapti vaikų klinikine psichologe. Rinktis šią profesiją moterį paakino tai, kad nuo mažų dienų jos duktė priversta bendrauti su medikais.

Evelina tikisi, kad po sėkmingos šlapimtakio operacijos jos dukteriai ateityje nereikės dar kartą gultis ant operacinės stalo.

Mažametė išleista iš ligoninės, iš inksto jau pašalintas stentas (kateteris), perrišta žaizda.

Urologas A.Puzinas, kuris kiekvieną rytą lankydamasis palatoje mokėdavo Astrid prajuokinti ir pakalbinti, tapo ne tik Evelinos dukters numylėtiniu.

Šis medikas turi įprotį kalbėtis ne su sergančiojo tėvais, o su pačiu vaiku.

Astrid jo labai laukdavo, pamačiusi ligoninės koridoriuje gydytoją A.Puziną pas jį bėgte bėgdavo. Tokia reakcija neįprasta – anksčiau mergaitė bijodavo medikų ir baltų chalatų.

Evelina pastebėjo, kad prieš ruošdamasi į ligoninę duktė jausdavosi nerimastingai, nes nežinodavo, kas jos laukia. O gydytojas A.Puzinas jos dukteriai atrodė kaip angelas sargas, kuriuo galima pasitikėti.

Tarp Lietuvos ir Didžiosios Britanijos gyvenanti Evelina prisipažino, kad jau susitaikė su emigracija. Jos vyras dirba šioje šalyje, o dėl dukters sveikatos moteris priversta dažnai lankytis tėvynėje.

Po operacijos Astrid jaučiasi gerai, bet motina turi nuolat stebėti, ar duktė nekarščiuoja, ar nėra šlapimo organų uždegimo.

Astrid gimė Anglijoje. Dar vaisiui bręstant medikai nustatė, kad inkstai vystosi ne taip, kaip turėtų.

Motina iš anksto žinojo, su kokia liga ateis į pasaulį duktė. Astridai buvo vos du mėnesiai, kai su mama atvyko į Lietuvą. Šiai kelionei E.Campbell susiruošė tikėdamasi greičiau sulaukti medikų pagalbos.

Moteris neslėpė, kad labiau pasitikėjo lietuvių medikais. Jai buvo apmaudu, kai gimus Astrid anglų gydytojai pasakė, kad šis atvejis nėra skubus.

Nors naujagimės vienintelis inkstas buvo pažeistas, užsienio medikai tikino, kad kitas vizitas gali įvykti tik po pusmečio.

„Aš labai nusivyliau, todėl surinkau visus medicininius dukters dokumentus ir atvykau su ja į Lietuvą“, – pasakojo Evelina.

Pirmas gydytojas, pradėjęs stebėti Astrid būklę, buvo urologas Kastytis Gricius, vėliau konsultacinėje poliklinikoje mergaitė atsidūrė gydytojos Danutės Ivanauskienės rankose, o dabar ją gydo urologas A.Puzinas.

Mergaitei prireikė chirurginės pagalbos, nes buvo susiaurėjęs šlapimtakis. Nuo susitvenkusio šlapimo ėmė didėti inksto geldelė, o tai reiškė, kad gali išsivystyti inksto nepakankamumas.

„Mano dukteriai operacija buvo reikalinga kaip oras, nes nežinia, kaip būtų ateityje, jeigu būtume atidėlioję“, – apie ryžtą įveikti ligą pasakojo E.Campbell.

Moteris tikisi, kad ilgainiui jos duktė neturės bėdų.

Evelina neatsitiktinai atkreipė dėmesį, kaip gydytojas A.Puzinas bendrauja su vaikais.

Juk ji svajoja tapti vaikų klinikine psichologe ir siekia magistro diplomo.

Savo profesiją E.Campbell sieja su vaikų sveikata. Šią sritį moteris pasirinko, nes ją traukia vaikų vidinis pasaulis, emocinė ir psichologinė būsena.

Augdami vaikai susiduria tiek su gerais, tiek su blogais dalykais. Bloga patirtis ilgainiui gali atsiliepti. Todėl Evelina norėtų išmokti, kaip apsaugoti vaikus nuo įvairių psichologinių traumų.

Didžiausią pėdsaką Evelinos širdyje paliko dukters liga. Astrid iki šiol labai jaudinasi, kai sužino, kad reikės eiti į ligoninę.

Iki dvejų metų, kai dar gerai nekalbėjo, mergaitė nelabai suprasdavo, kodėl reikia atlikti tyrimus, kodėl reikia imti kraujo.

Kai slaugytojos siūlo motinai ar tėvui išeiti iš procedūrų kabineto ir palikti vaiką vieną, net suaugusiesiems ima byrėti ašaros. Eveliną liūdindavo tai, kad iki dvejų metų Astrid nesuprasdavo, kodėl patiria skausmą.

Dėl inkstų ligos mergaitei teko daug iškentėti, jai dažnai būdavo atliekami tyrimai, kai kurie jų nemalonūs ir skausmingi. Pavyzdžiui, cistoskopija, kai įvedamas kateteris, suleidžiama kontrastinio tirpalo su jodu į šlapimo pūslę.

Kadangi po procedūros šlapimkanalis gali kraujuoti, vaikui būna nemalonu šlapintis, jį kamuoja deginantis skausmas.

Dabar vaikams atliekama mažiau rentgeno tyrimų, nes plačiau taikomas ultragarsas, todėl mažyliai patiria mažiau streso.

Evelina tikino, kad bet kokiu atveju labai svarbu paruošti vaiką būsimoms procedūroms.

„Mano duktė dažnai klausinėja, kas bus ligoninėje – ar skaudės, ar ims kraujo iš piršto, ar iš venos.

Manau, kad nemaloniausią patirtį su dukra jau išgyvenome“, – vylėsi E.Campbell.

Mediko pasiekimus suskaičiavo kolegos

Nuo 1975-ųjų, kai gavo gydytojo diplomą, A.Puzinas atliko daugiau nei 8 tūkstančius urologinių operacijų. Šį skaičių medikui pasakė jo kolegos iš Vaikų ligoninės, kai buvo švenčiamas jo šešiasdešimtmetis.

Šiemet A.Puzinui sukako 66-eri, o atliktų operacijų skaičius artėja prie 10 tūkstančių. Medikas juokavo, kad kai peržengs šią ribą, tikriausiai galės ramiai atsisveikinti su ligonine.

A.Puzinas neslepia, kad sunkiau operuoti vaikus. Juk suaugusiesiems galima viską trumpai paaiškinti ir jie supras, o vaikus reikia po truputį prisipratinti.

Nuo jaunystės svajojęs dirbti su vaikais A.Puzinas pasirinko studijuoti pediatriją – vilnietis manė mokąs rasti kelią į vaiko širdį: „Labai myliu vaikus, bet dar neturiu anūkų, gal dėl to mane pavergia kiekvienas vaikas.“

Kasmet Vaikų ligoninės Urologijos skyriuje atliekama apie 900 operacijų, iš jų 30 – dėl susiaurėjusio šlapimtakio.

Susitvenkęs šlapimas ypač blogai tiems vaikams, kurie turi tik vieną veikiantį inkstą. Taip gali atsitikti dėl multicistinės ligos, kai vietoj inksto yra tik cistos. Toks neveikiantis inkstas vaikams nėra šalinamas, nes organizme ilgainiui sunyksta.

Kai šlapimas per šlapimtakį negali nubėgti į šlapimo pūslę, nes yra kliūtis toje vietoje, kur šlapimtakis išeina iš inksto geldelės, vienintelė išeitis – operacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.