Ignoruojant šiuos simptomus jūsų gyvybė gali pakibti ant plauko

Viena iš labiausiai Lietuvoje ir visame pasaulyje paplitusių vėžio formų – plaučių vėžys. Šis onkologinis susirgimas gerokai dažniau diagnozuojamas vyrams, nei moterims, nors dailiosios lyties pacienčių taip pat sparčiai daugėja, rašė worthalike.com.

 Net 40 proc. ligos atvejų yra diagnozuojami vėlesnėse stadijose.<br> 123rf.com nuotr.
 Net 40 proc. ligos atvejų yra diagnozuojami vėlesnėse stadijose.<br> 123rf.com nuotr.
 Siūlomos prevencinės programos.<br> VLK nuotr.
 Siūlomos prevencinės programos.<br> VLK nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-10-24 12:42, atnaujinta 2017-10-24 16:42

Plaučių vėžys Lietuvoje kasmet diagnozuojamas apie 1,200 gyventojų. Viena iš pagrindinių priežasčių yra žalingi įpročiai, tačiau ši liga gali užklupti ir sveikai gyvenantį žmogų. Tikimybė pasveikti bei gydymo metu gyventi pilnavertį ir kokybišką gyvenimą padidėja laiku pastebėjus simptomus. 

1. Nesiliaujantis kosulys

Paprasčiausias kosulys atsirandantis dėl peršalimo ar virusinės infekcijos neturėtų kelti didelio nerimo, bet vis tiek turėtų būti gydomas. Jeigu net ir gydomas kosulys tęsiasi keletą savaičių, negerėja, tampa sunku atsikosėti, gali būti, jog susidūrėte su rimtesne problema nei paprasta viršutinių kvėpavimo takų liga.

2. Besikeičiantis kosulys

Turbūt nenuostabu, kad kalbant apie plaučių vėžio simptomus, dauguma jų bus susiję su sutrikusiu kvėpavimu. Jeigu kurį laiką kosėjate ir pastebėjote, kad kosulys tapo dažnesnis, skausmingas ar prikimęs, iškosėjate kraują ar kitas gleives, – tai reiškia, kad delsti nebegalima. Tai pastebėjus būtina kuo greičiau kreiptis į medikus.

3. Sutrikęs kvėpavimas

Plaučiuose esantis auglys gali mažinti oro patekimą į plaučius ar iš viso blokuoti kvėpavimo takus. Taip pat, plaučiuose esantis navikas užima jų tūrį, todėl į kvėpavimo organą nepatenka tiek deguonies, kiek turėtų, taigi, gali būti jaučiamas dusulys.

4. Skausmas krūtinėje

Nors pačiuose plaučiuose nėra skausmo receptorių, į kitus organus metastazavęs vėžys gali sukelti skausmą. Paprastai jis gali būti jaučiamas krūtinėje, kartais nugaroje, taip pat gali mausti kaulus.

5. Švokštimas

Kvėpavimo takuose susidarius augliui, gali girdėtis švilpimo ar švokštimo garsas. Nors tai taip pat gali būti alergijos ar astmos simptomas, užaugus navikui jis taip pat tsunkina kvėpavimą ir gali sukelti šį simptomą.

6. Užkimęs balsas

Vėžiui sutrikdant kvėpavimą ar paveikiant gerklų nervines ląsteles, balsas gali pasidaryti gilesnis, šiurkštesnis ar labiau prikimęs nei įprastai. Jeigu įtariate, kad peršalote, simptomas atsirado staiga, paprastai jaudintis nereikėtų. Tačiau tai taip pat gali reikšti ir rimtesnę problemą, ypač tuomet, jei simptomai nepagerėja.

7. Krentantis svoris

Vėžinės ląstelės kovodamos prieš sveikąsias savinasi jų energiją bei maistingąsias medžiagas. Todėl kūnas sudegina daugiau kalorijų ir dėl to staiga gali pasikeisti svoris.

8. Galvos skausmas 

Į plaučius iš smegenų bei viršutinės kūno dalies kraujas grįžta viršutiniąja tuščiąja vena. Plaučių vėžių sergančio asmens organizme neretai įvyksta šios venos blokavimas (navikas ją spaudžia ir taip trukdo kraujotaką). Tai gali sukelti galvos skausmus.

Matyti, kad plaučių vėžys – klastinga liga. Dauguma jo simptomų yra bendrojo pobūdžio ir negali būti priskirti tik šiai ligai, dėl to daugelis ligos atvejų, net 40 proc., yra diagnozuojami vėlesnėse ligos stadijose. 

Pasikeitus savijautai ar atsiradus nuojautai, kad kažkas ne taip, reikėtų nedelsti ir kreiptis į medikus. Laiku diagnozavus ligą stipriai padidėja tikimybė pasveikti.

Lietuvoje kol kas yra siūlomos krūties, gimdos kaklelio, prostatos ir storosios žarnos vėžio prevencinės programos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.