Švenčionėliuose – dar vienas meningokokinės infekcijos atvejis

Ketvirtadienio rytą lrytas.lt redakciją pasiekė žinia, kad Švenčionėlių progimnazijoje buvo užfiksuoti net du meningokokinės infekcijos atvejai. Laišką parašiusi moteris piktinosi, kad mokytojai apie šį įvykį neperspėjo ir informaciją ji gavo iš kitų tėvų. Pasak jos, abudu vaikai buvo išvežti į gydymo įstaigą.

 Diagnozavus meningokokinę infekciją, berniukas išvežtas į Vilnių.<br> 123rf.com nuotr.
 Diagnozavus meningokokinę infekciją, berniukas išvežtas į Vilnių.<br> 123rf.com nuotr.
 Laiku nediagnozuota meningokokinė infekcija tampa pavojinga gyvybei.<br> ULAC nuotr.
 Laiku nediagnozuota meningokokinė infekcija tampa pavojinga gyvybei.<br> ULAC nuotr.
 Laiku nediagnozuota meningokokinė infekcija tampa pavojinga gyvybei.<br> ULAC nuotr.
 Laiku nediagnozuota meningokokinė infekcija tampa pavojinga gyvybei.<br> ULAC nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 26, 2017, 10:39 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 12:02 PM

Tai, kad meningkoko infekcija iš tiesų buvo užfiksuota, patvirtino ir Švenčionėlių progimnazijos puslapyje parašytas skelbimas.

„Mūsų progimnazijoje fiksuotas meningokokinės infekcijos atvejis. Šios infekcijos atveju taikomas profilaktinės priemonės. Prašytume Jūsų atidžiau stebėti savo vaikų sveikatą ir atsakingai reaguoti į kiekvieną negalavimą“, – rašoma svetainėje.

Atvejis buvo vienas

Susisiekus su progimnazijos atstovu paaiškėjo, kad vaikas sunegalavo pirmadienį, antradienį mokykloje nepasirodė, o mokyklos direktorę Ritą Gasparevičienę informacija apie meningokokinės infekcijos diagnozę pasiekė tik tračiadienio rytą.

„Berniukas sunegalavo pirmadienį, o antradienį vėlai vakare buvo patvirtinta, kad serga meningokokine infekcija. Šiuo metu jis gydomas Vilniuje, sveiksta. 

Sužinojusi apie šį atvejį informavau mokytojų kolektyvą, pedagogai pranešė berniuko klasės tėvams. Taip pat buvo informuoti ir tie tėvai, kurių vaikai mokosi kartu su berniuko sesute.

Jokios informacijos tikrai neslėpėme, tiesiog laikėmės Visuomenės sveikatos centro atstovų nurodymų, kurie ne tik patvirtino, kad vaikas iš tiesų susirgo, bet ir pateikė tolesnių veiksmų rekomendacijas, jų griežtai laikomės.

Mokykla šiuo metu vėdinama, valoma. Nors tai ir taip daroma kiekvieną dieną nuo 8 iki 18 val., tvarką dar labiau sugriežtinome“, – kalbėjo ji.

Ne pirmas mirties atvejis

Pasirodo, prieš trejus metus toje pačioje darželio grupėje, iš kurios vaikai perėjo į mokyklą, mirė mergytė. Direktorė mano, kad tai galėjo būti dar viena stiprios reakcijos priežastis.

„Tėvų rūpestis tikrai suprantamas, vis dėlto, meningokokinėas infekcijos diagnozė gąsdina. Todėl ir svetainėje paskelbėme informaciją ir atitinkamų klasių tėvams individualiai buvo suteikta informacija, ką tokiu atveju reikia daryti, kad reikia kreiptis į šeimos gydytojus.

Žinoma, labai skaudu, kad toks atvejis ne pirmas, tai emocijas tik paaštrina. Tačiau svarbu, kad tėvai reaguoja, nes kai yra reakcija, vadinasi, jie bus dėmesingesni vaikų savijautai. Todėl labai prašome visų tėvelių atkreipti dėmesį į vaikų sveikatą ir visų šnirpščiojimų nosimi nepriskirti vien peršalimui,atkreipti dėmesį ir į kitus ligos požymius“, – ragino progimnazijos direktorė R.Gasparevičienė.

Būtina laikytis bendrų higienos normų

Siekiant užkirsti kelią meningokokinei infekcijai labai svarbu dažnai plautis rankas, nešvariomis neliesti veido (ypač akių ir burnos, nosies). Kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę, reguliariai vėdinti ir valyti patalpas.

Taip pat labai svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens bendravimą su sveikais asmenimis, o įtarus, kad kontaktas vis dėlto įvyko, kreiptis į šeimos gydytoją.

Nuo meningokokinės infekcijos taip pat apsaugo skiepai, kurie kol kas Lietuvoje nėra kompensuojami, bet nuo kitų metų liepos mėnesio planuojama nemokamai skiepyti vaikus iki 4 metų.

Simptomai primena peršalimą

ULAC įspėja, kad ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ligai progresuojant situacija sunkėja – išryškėja odos bėrimas.

Skiriamos šios  klinikinės formos: lokalizuotos – lengvos (meningokokų nešiojimas, ūminis nosiaryklės uždegimas); generalizuotos – sunkios (meningokokcemija, meningitas, meningoencefalitas); retos formos (perikarditas, endokarditas, artritas, poliartritas, pneumonija ir kita).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.