5 būdai padės išvengti vienos klastingiausių ligų, užklumpančių netikėtai

Diabetas yra lėtinė liga, kuri paveikia milijonus žmonių visame pasaulyje. Nekontroliuojami šios ligos atvejai gali sukelti aklumą, inkstų funkcijos nepakankamumą, nulemti širdies ligas ir kitus sunkius susirgimus.

 Diabeto atsiradimui įtaką daro ir mityba.<br> 123rf.com nuotr.
 Diabeto atsiradimui įtaką daro ir mityba.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-11-14 11:21

Prieš diabeto diagnozę žmonės išgyvena laikotarpį, kai cukraus kiekis kraujyje yra didelis, bet nėra pakankamas, kad būtų diagnozuotas diabetas. Tai vadinama prediabetu. Apskaičiuota, kad iki 70 proc. tokių atvejų galiausiai išsivysto į II-ojo tipo cukrinį diabetą ir, deja, nėra visiškai išvengiama.

Tačiau, nors yra rizikos veiksnių, kurių negalite pakeisti, pavyzdžiui, genetikos, amžiaus, galite imtis kai kurių veiksmų, kurie moksliškai jūsų riziką sirgti cukriniu diabetu gali sumažinti, įsitikinusi sertifikuota dietologė Franziska Spritzler.

Štai 5 būdai, kaip galima sumažinti cukrinio diabeto riziką.

1. Sumažinkite cukraus ir rafinuotų angliavandenių kiekį savo racione

Dažnas saldžių maisto produktų ir rafinuotų angliavandenių vartojimas gali sukelti didelę riziką sirgti cukriniu diabetu. Šie produktai kupini lengvai įsisavinamų cukraus molekulių. Greitas gliukozės kiekio padidėjimas kraujyje skatina kasą išskirti insuliną, hormoną, kuris padeda gliukoze aprūpinti ląsteles.

Tačiau prediabetinės būsenos žmonių organizmų ląstelės yra atsparios insulinui, todėl gliukozė lieka kraujyje. Tuomet įsijungia apsauginiai organizmo mechanizmai: kasa insulino gamina vis daugiau, mat organizmas bando sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Palaipsniui cukraus ir insulino kiekis kraujyje tampa labai didelis ir žmogui išsivysto II-ojo tipo cukrinis diabetas.

Daugelis tyrimų parodė, kad tarp dažno cukraus ir paprastųjų angliavandenių vartojimo ir cukrinio diabeto rizikos yra ryšys.

Nustatyta, kad greitai virškinami angliavandeniai diabeto riziką padidino net 40 proc. Taigi, koreguodami savo mitybą ir šiuos produktus keisdami sveikesnėmis alternatyvomis, pavyzdžiui, sudėtiniais angliavandeniais, iš tiesų galite sumažinti riziką sirgti šia liga.

2. Reguliarus fizinis aktyvumas

Aktyvus ir reguliarus fizinis krūvis taip pat gali padėti išvengti diabeto.

Atliekami pratimai padeda padidinti ląstelių jautrumą insulinui, o šis reikalingas cukraus kiekiui reguliuoti.

Vienas tyrimas prediabetinės būsenos žmonėms nustatė, kad vidutinio intensyvumo pratimai jautrumą insulinui padidino 51 proc., o didelio intensyvumo – net 85proc. Tačiau šis poveikis pasireiškė tik treniruočių dienomis.

Įrodyta, kad daug fizinio aktyvumo rūšių sumažina atsparumą insulinui ir gliukozės kiekį kraujyje turintiems antsvorio, nutukusiems ir priešdiabetinės būsenos suaugusiems asmenims. Tai apima aerobikos pratimus, didelio intensyvumo intervalinės ir jėgos treniruotės.

3. Vanduo turi būti jūsų pagrindinis gėrimas

Vanduo yra pagrindinis ir vienintelis sveikiausias gėrimas, kurį turite gerti kasdien. Jei gersite jo pakankamai, išvengsite daug cukraus, konservantų ir kitų abejotinų sudėtinių dalių turinčių gėrimų. Saldinti gėrimai yra bene labiausiai susiję su padidėjusia II-ojo tipo bei latentinio autoimuninio cukrinio diabeto rizika.

Latentinis autoimuninis cukrinis diabetas – tai I-ojo tipo cukrinis diabetas, kuris pasireiškia suaugusiesiems. Skirtingai nuo ūmių šio tipo diabeto simptomų sergant vaikystėje, ši forma vystosi lėtai.

Vienas tyrimas, kuriame dalyvavo 2800 žmonių, nurodė, kad tie, kurie suvartodavo daugiau nei dvi porcijas saldintų gėrimų per dieną, turėjo 99 proc. padidėjusią riziką susirgti latentiniu autoimuniniu cukriniu diabetu ir 20 proc. padidėjusią riziką susirgti 2 tipo cukriniu diabetu.

Mokslininkai, tirdami saldžiųjų gėrimų poveikį, pareiškė, kad nei dirbtinai saldinti gėrimai, nei vaisių sultys nebuvo tinkami gėrimai cukriniam diabetui išvengti.

Tuo tarpu, kalbant apie vandenį, kai kurie tyrimai parodė, kad padidėjęs vandens suvartojimas gali pagerinti insulino atsaką.

4. Svorio kontrolė

Nors ne kiekvienas, kuriam išsivysto II-ojo tipo cukrinis diabetas, turi antsvorio arba yra nutukę, dauguma vis dėlto yra.

Dar daugiau, prediabetinės būsenos kamuojami asmenys dažniausiai kenčia dėl vidinių – visceralinių riebalų pertekliaus. Tokie riebalai skatina uždegimą ir atsparumą insulinui, o tai iš esmės didina diabeto rizką.

Tyrimai rodo, kuo daugiau antsvorio prarasite, tuo labiau sumažės ligos rizika. Vienas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 1000 prediabetinės būklės žmonių, nustatė, kad su kiekvienu prarastu kilogramu, cukrinio diabeto rizika sumažėjo 16 proc.

Yra daug sveikų būdų, kaip numesti svorio, įskaitant mažai angliavandenių turinčias Viduržemio jūros, Paleo ir vegetariškas dietas. Tačiau renkantis kelią, ką valgyti, turite suprasti, kad tokia mityba negali būti laikina, tik ilgalaikė mitybos korekcija gali būti raktas, padėsiantis išlaikyti normalų svorį.

5. Jokio rūkymo

Nustatyta, kad rūkymas sukelia daugelį rimtų sveikatos sutrikimų, įskaitant širdies ligas, emfizemą ir plaučių, krūtų, prostatos bei virškinamojo trakto vėžį.

Taip pat atlikti tyrimai, susiję su 2 tipo cukriniu diabetu bei rūkymu. Analizuojant kelis tyrimus, kuriuose dalyvavo daugiau nei vienas milijonas žmonių, nustatyta, kad rūkymas padidina diabeto riziką vidutiniškai 44 proc.

Vienas tyrimas buvo susijęs su cukriniu diabetu sergančių vyresnio amžiaus rūkančių vyrų rizika, po to, kai jie baigė rūkyti. Po penkerių metų jų rizika sumažėjo 13 proc., o po 20 metų jie turėjo tokią pačią riziką kaip ir žmonės, kurie niekada nerūkė.

Tyrėjai teigė, kad nors daugelis vyrų įgijo antsvorio po to, kai metė rūkyti, jų diabeto rizika vis tiek buvo mažesnė nei tų, kurie toliau rūkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.