Gyvybiškai svarbu žinoti: 5 požymiai įspėja apie ligą, grasinančią gyvybei

Daugelis turbūt bent kartą gyvenime yra patyrę apsinuodijimą maistu ar pilvo skausmus, kuriuos sukelia vidurių užkietėjimas arba viduriavimas. Tačiau apendicitas yra kur kas retesnis uždegimas – maždaug 5 proc. pasaulio gyventojų juo serga, teigė prevention.com.

 Maždaug 5% pasaulio gyventojų serga apendicitu.<br> 123rf.com nuotr.
 Maždaug 5% pasaulio gyventojų serga apendicitu.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2017, 11:06 AM, atnaujinta Dec 12, 2017, 11:18 AM

Jei jis nėra gydomas – apendicitas gali trūkti, o tai sukeltų pavojų gyvybei. Taigi, čia pateikiami 5 įspėjamieji požymiai, dėl kurių turėtumėte kreiptis į medikus ir pasitikrinti sveikatą.

1. Stiprus skausmas  

Specialistai teigė, kad apendicitas paprastai sukelia stiprų skausmą, kuris prasideda nuo bambos ir tęsiasi iki apatinės pilvo dešiniosios pusės dalies. Be to, vertėtų sunerimti jei skauda vaikščiojant ar kosint, nes tai gali reikšti, kad visa pilvo ertmė yra pažeista uždegimo.

2. Pykinimas, vėmimas, apetito stoka

Tai gali būti paprasčiausias virškinimo sutrikimas, bet jei jis atsiranda kartu su skausmu, reikėtų pasitikrinti ar nekilo apendicito infekcija.

3. Šlapinatės dažniau nei įprastai

Kai kurių žmonių apendicitas yra prie dubens ir gana arti šlapimo pūslės. Tad kilus uždegimui – tai gali paveikti ir šlapimo pūslę. Dėl to visą laiką gali būti jaučiamas noras šlapintis ir skausmas tai darant. 

4. Drebate ir karščiuojate

Drebulys ir karščiavimas įspėja, kad organizme kilo infekcija. Tad organizmas panašiai gali reaguoti ir į apendicitą, todėl jei jaučiate pilvo skausmus ir šie simptomai nepraeina – kreipkitės į medikus.

5. Sunku sutelkti dėmesį

Jei jaučiatės sumišęs ar sunku orientuotis aplinkoje, tai gali reikšti, kad infekcija pablogėjo. Ji gali išplisti net į kraują, dėl kurios gali ištikti staigi mirtis. Ši liga dar žinoma kaip sepsis. Todėl atsiradus bet kokiam sveikatos sutrikimui negalima delsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.