Knarkimo atsikratysite akimirksniu, jei žinosite kelis dalykus

„Knarkimas ne tik trukdo miegoti kitiems, bet ir kenkia mūsų pačių sveikatai“, – sako LRT TELEVIZIJOS laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas Alvydas Unikauskas. Jis dalinasi paprastais patarimais, kurie gali padėti sumažinti arba visai atsikratyti šios, miegą trikdančios, problemos.

„Knarkimas ne tik trukdo miegoti kitiems, bet taip pat kenkia ir mūsų pačių sveikatai“, – sako LRT TELEVIZIJOS laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas Alvydas Unikauskas.<br> 123rf.com nuotr.
„Knarkimas ne tik trukdo miegoti kitiems, bet taip pat kenkia ir mūsų pačių sveikatai“, – sako LRT TELEVIZIJOS laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas Alvydas Unikauskas.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2017, 5:23 PM

Knarkimo priežastys

Jo atsiradimą dažnai lemia amžius ir lytis. Ne paslaptis, kad vyrai knarkia dažniau nei moterys, o vyresnio amžiaus žmonės turi didesnę knarkimo tikimybę nei jaunesni, teigia laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas.

Kiti veiksniai sukeliantys šį naktinį triukšmą: judėjimo stoka, nosies ir sinusų problemos, žalingi įpročiai (pvz., alkoholis, rūkymas), kai kurių vaistų vartojimas, astma bei miegojimo poza. Ypatingai knarkia tie, kurie mėgsta miegoti ant nugaros.

Kaip sumažinti arba atsikratyti knarkimo?

Pasak A. Unikausko, geriausia miegoti ant šono, o norint išlikti šioje pozoje, reikėtų vieną pagalvę apsikabinti rankomis, o kitą – laikyti tarp kojų.

Taip pat naudokite kokosų, eukalipto, imbiero ar pipirmėčių eterinius aliejus. „Patepkite jo ant kaklo ar krūtinės ląstos. Tai padės atverti kvėpavimo takus ir pagerins miego kokybę“, – tvirtina specialistas.

Kitas būdas padėsiantis sumažinti knarkimą – nosies plovimas. Anot A. Unikausko, tai galima padaryti naudojant plovimo puodelį arba traukiant vandenį iš saujos. Šiuo būdu pravalysite nosį ir kvėpavimo takus.

Jis pataria gerti žolelių arbatas. Tai dar viena pagalbinė priemonė norint sumažinti knarkimą. Specialistas rekomenduoja rinktis čiobrelių, saldymedžio, pipirmėčių, eukalipto ir imbiero žoleles.

„Venkite vakarais valgyti pieno ir saldžių produktų, nes nuo jų nosiaryklės ertmėje kaupiasi gleivės“, – įspėja laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas.

A. Unikauskas įspėja, kad dėl knarkimo gali atsirasti miego apnėja, prastai išsimiegama, išvargsta imuninė sistema, ji negali veiksmingai atlikti savo funkcijos. Taip pat miego sutrikimas veikia išbalansuodamas hormonų išsiskyrimą bei lėtindamas medžiagų apykaitą. Todėl jei šie patarimai nepadeda, vertėtų kreiptis į medikus pagalbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.