Pučia pilvą? Tai gali įspėti apie rimtas sveikatos problemas

„Pilvas yra organizmo jautriausias organas bei skausmų šaltinis, ypatingai padauginus maisto“, – sako LRT TELEVIZIJOS „Klauskite daktaro“ vedėjas Alvydas Unikauskas. Tad specialistas atkreipia dėmesį į 6 požymius, kurie byloja, kad nemalonumai pilve nėra normalus reiškinys ir pataria, kada būtina kreiptis į medikus pagalbos.

 Pilvo skausmas gali būti streso ir netinkamos mitybos pasekmė.<br> 123rf.com nuotr.
 Pilvo skausmas gali būti streso ir netinkamos mitybos pasekmė.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2017, 12:48 PM

Pilvą gali skaudėti dėl įvairiausių priežasčių: nuo streso, persivalgymo ar valgymo per greitai iki sunkiai gydomų susirgimų.

Požymiai, bylojantys apie rimtesnius sutrikimus:

1. A.Unikauskas teigia, kad jaučiant stiprius spazmus ar skausmą toje pačioje pilvo vietoje, reikėtų sunerimti ir apsilankyti pas gydytoją.

2. „Jeigu nuolat kaupiasi dujos, kitaip tariant, atsiranda meteorizmas, būtinai atkreipkite dėmesį į valgomą maistą“, – pabrėžia laidos vedėjas. Mat ši problema gali atsirasti dėl gliuteno arba laktozės netoleravimo.

Be to, yra ir kitų priežasčių, kurios lemia meteorizmą. Tai žarnų uždegiminiai susirgimai ir blogųjų bakterijų perteklius žarnyne. Na, o tai gali būti diabeto arba netinkamos mitybos pasekmė.

3. Specialistas įspėja, kad jei tuštinantis išmatose atsiranda kraujo pėdsakų, tai gali reikšti, kad sergate hemorojumi, o gal net ir turite auglį, todėl būtina kreiptis į medikus kuo skubiau.

4. Pilvo pūtimas arba pabrinkimas gali būti normali sveiko gyvenimo dalis, tačiau galbūt tai yra ir ženklas, jog metas apsilankyti gydytojo kabinete arba paprasčiausiai pakoreguoti mitybą“, – tvirtina specialistas.

Jis rekomenduoja penkias dienas užsirašyti, ką ir kada valgėte bei kiek tai turėjo įtakos pilvo pūtimui. Tai padės lengviau nustatyti šio nemalonaus požymio priežastis.

5. Anot A.Unikausko įspėjimu, jei dažnai naktimis sutrinka skrandžio veikla, turėtumėte ieškoti profesionalios pagalbos. Taip pat jis pataria, kad norint išvengti skrandžio problemų, vakarienę turėtumėte vagyti ne vėliau 19 val. arba likus 3 val. iki miego.

6. „Jei valgote daug perdirbtų maisto produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno, pieno ar dirbtinių saldiklių, jūs galite turėti pralaidų žarnyną.

Streso ir netinkamo maisto derinys gali sukelti skausmingų žarnyno problemų, todėl, jei pastebėsite skausmą, pilvo pūtimą, dujų kaupimąsi ir kitų virškinimo trakto sutrikimų simptomų, turėtumėte įvertinti savo mitybą ir keisti gyvenseną bei sumažinti streso lygį“, – teigia laidos vedėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.