Nuo meningokokinės infekcijos paskiepytas berniukas atsidūrė reanimacijoje

Panevėžio medikai gelbėjo dvimečio gyvybę. Prieš dieną mažylis buvo paskiepytas nuo meningokokinės infekcijos. Dar aiškinamasi, ar skiepas galėjo turėti įtakos vaiko sveikatai. Specialistai tvirtina, kad po skiepų galimos nepageidaujamos reakcijos. Tačiau net ir sunkesnės komplikacijos esą vis tiek geriau, nei pati liga. Dažnai, ypač susirgus žaibine meningokoko forma, gyvybės išgelbėti nebepavyksta. 

Nuo meningokokinės infekcijos sunegalavęs berniukas atsidūrė ligoninėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nuo meningokokinės infekcijos sunegalavęs berniukas atsidūrė ligoninėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Ragauskienė, Aušrinė Ionovienė, „Lietuvos ryto“ televizija

2018-01-15 12:13, atnaujinta 2018-01-15 12:53

Mažylis blogai pasijuto ankstų rytą. Jis skubiai nuvežtas į ligoninę. Giedrė Šipelienė, Vaikų intensyvios terapijos gydytoja, patvirtino, kad į Panevėžio ligoninės priėmimo skyrių atvežtas dvimetis buvo nesąmoningas.

„Į Panevėžio ligoninės priėmimo skyrių greitoji medicinos pagalba atvežė 2 metukų vaiką, kuriam pasireiškė traukuliai, jis buvo nesąmoningas. Jis buvo skubiai hospitalizuotas vaikų reanimacijos skyriuje, buvo paskirtas prieštraukulinis gydymas.

Užsitęsus traukuliams gali kilti grėsmė gyvybei, nes gali trikti kvėpavimas, gali vystytis širdies nepakankamumas , įvairios komplikacijos“, – aiškino medikė. 

Berniukas buvo paskiepytas

Mažametis išvakarėse buvo paskiepytas nuo meningokokinės infekcijos. Kol kas neaišku ar tokią reakciją sukėlė skiepas, ar kitos sveikatos bėdos.

„Kadangi žinome, kad vaikas buvo paskiepytas, reikėtų būtinai į tai atsižvelgti. Mes parašėme pranešimą į Valstybinę vaistų kontrolės tarnybą apie įtariamą nepageidaujamą šios vakcinos poveikį. AŠ manau, kad šis atvejis turėtų būti išnagrinėtas“, – teigė gydytoja G.Šipelienė.

Pernai Lietuvoje užregistruoti 82 nepageidaujamos reakcijos į skiepus atvejai. Penkis iš jų sukėlė vakcina nuo meningokokinės infekcijos.

„Būtent nuo meningokokinės infekcijos dažniausiai pasireiškianti reakcija yra karčiavimas, dėl kurios tėvai ir kreipiasi į gydymo įstaigą, nes nepavyksta jiems patiems numušti pakilusios temperatūros“, – sakė Visuomenės sveikatos specialistė Asta Skrickienė.

Geriau komplikacijos nei pati liga

Medikų teigimu, net ir sunkesnė nepageidaujama reakcija į vakcinas yra geriau nei pati liga.

„Pati meningokokinė infekcija turi keletą klinikinių formų, iš kurių pati pavojingiausia ir grėsmingiausia gyvybei yra meninkokcemija, o ypatingai žaibinė forma, nuo kurios gana didelis mirštamumas.

Tačiau ligos atvejų vis daugėja. 2017 metais užregistruotas 81 meningokokinės infekcijos atvejis, iš jų net 11 baigėsi mirtimi.

Skiepai apsaugo nuo komplikacijų ir, žinoma, blogiausios baigties – mirties. Susirgus meningokokine infekcija ir išgyvenus, dažniausios komplikacijos būna inkstų nepakankamumas, klausos praradimas, smegenų pažeidimas bei galūnių amputacija. Tai ir yra komplikacijos, nuo kurių apsaugo skiepas“, – tikino A.Skrickienė.

Neįkandama skiepų kaina

Pernai Lietuvoje nuo meningokokinės infekcijos pasiskiepijo apie 15 tūkstančių žmonių. Panevėžio poliklinikos skiepų kabinete per savaitę nuo infekcijos yra paskiepijami 3 – 4 įvairaus amžiaus vaikai. Daugiausia besiskiepijančių atsiranda išplitus žiniai apie užfiksuotą ligos atvejį. Pasak bendrosios praktikos slaugytojos Linos, kartą dėl tokios norinčiųjų bangos buvo pasibaigusi vakcina.

Deja, ji prieinama ne visiems.

Šiuo metu tėvai vaikus nuo meningokoko infekcijos gali paskiepyti tik iš savo kišenės. Viena dozė kainuoja devyniasdešimt kelis eurus. Priklausomai nuo amžiaus reikia 2 arba 3 dozių.

Kiti tėvai tikina, kad būtent kaina juos ir sustabdo. Pasak jų, turintys daugiau negu vieną vaiką, apie tokią vakciną gali nebent pasvajoti. Specialistai taip pat teigia, kad sumažinus skiepų kainą ar padarius juos nemokamus, norinčių pasiskiepyti būtų kur kas daugiau.

Nemkamai skiepyti vaikus nuo meningokokinės infekcijos žadama nuo liepos. Nemokamai bus skiepijami tik patys mažiausi, 2 mėnesių sulaukę kūdikiai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.