Keli šaldytuve esantys produktai padės išgydyti kosulį, štai ką reikia žinoti

Kosulys – nemalonus reiškinys, kuris dažną aplanko šaltuoju metų laiku. Ypač žiemą, kuomet aplink siaučia virusai ir kitos infekcijos. Tačiau sauso, šlapio, net skausmingo kosulio galima išvengti ar bent šį ženkliai sumažinti. Kaip? Remiantis bitininkų patirtimi ir šiuolaikinių tyrimų duomenimis, į pagalbą verta pasitelkti natūralius bičių produktus, jų gaminius ir vaistažoles.

 Natūralūs bičių produktai veikia gydančiai bei atstoja receptinius vaistus.<br> 123rf.com nuotr.
 Natūralūs bičių produktai veikia gydančiai bei atstoja receptinius vaistus.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2018, 10:21 AM

Lietuvos apiterapeutų asociacijos viceprezidentės habilituotos daktarės Dalios Stasytytės-Bunevičienės ir farmacijos įmonės „Medicata” biochemikės, kokybės kontrolės tyrėjos Jolantos Giedrienės teigimu, verta atkreipti dėmesį į propolį – biologiškai aktyvią natūralią daugiakomponentinę medžiagą, kurią medunešės bitės surenka iš augalų ir naudoja avilyje ne tik dezinfekcijai, bet ir daugeliui kitų tikslų.

„Svarbu paminėti, jog kosulys – ne liga, tai tik daugelio kvėpavimo sistemos susirgimų požymis. Ir gripo virusas, ir daug kitų įvairių infekcijų gali būti perduodama oro – lašeliniu būdu, o kosulys taip pat dalyvauja, platinant kvėpavimo sistemos ligas. Atsiradus kosuliui, būtina atkreipti į jį dėmesį, kad ši problema netaptų rimta liga ar nenuvestų iki senų lėtinių ligų paūmėjimo.

Dėl daugelio vertingų propolio savybių, net dar neprasidėjus šaltojo metų laiko sveikatos problemoms, verta pavartoti šį unikalų preparatą įvairiomis formomis, kurių Lietuvoje tikrai netrūksta.

Pirmiausia, propolis, arba bičių pikis žinomas dėl plataus veikimo spektro, tarp jo teigiamų savybių yra ne tik antibiotinis – tai yra priešvirusinis, priešbakterinis, priešgrybelinis poveikiai, bet ir daug kitų, kurie itin svarbūs papildyti mikroelementų, vitaminų ir daugelio kitų biologiškai aktyvių kiekius organizme. Jis skatinta sveikų audinių atsistatymą, didina organizmo atsparumą nepalankiems išoriniams poveikiams.

Šiuo metu jau identifikuota daugiau kaip 250 biologiškai aktyvių medžiagų, kurių teigiamas poveikis įrodytas moksliniais tyrimais.

Propolio etanolinis ekstraktas – vienintelis bičių produktų gaminys, šiuo metu Lietuvoje priskiriamas vaistų kategorijai, bet yra ir daug papildų, purškalų, aliejų ir tepalų ir kitų vartojimui skirtų bičių pikio gaminių. Todėl šaltuoju metų laiku verta juos pavartoti, simptomiškai ir kursais – nelygu, koks preparatas pasirinktas sveikatai išsaugoti ir stiprinti”, – dėstė D. Stasytytė-Bunevičienė.

Prasidėjus kosuliui, gali būti taikomos skirtingos poveikio priemonės, teigia daktarė. Tai priklauso nuo kosulio pobūdžio. Esant ūmai atsiradusiam sausam kosuliui, dažniausiai reikalinga sudaryti sąlygas atsikosėjimui. Jei kosulys šlapias (produktyvus), tikslinga skatinti kvėpavimo takų valymą.

„Šioje stadijoje tik formuojasi sekretas, tad patariama gerti daug šiltų skysčių, pirmiausia – tinkamai parinktų vaistažolių arbatų, kurių didžiulis pasirinkimas yra kiekvienoje vaistinėje. Su jomis, o taip pat įvairių mišinių pavidalu labai patartina vartoti bičių medų. Geriant šaltus ir šaldančius skysčius, ne tik kvėpavimo takų gleivinė yra papildomai dirginama, kenčia ir gerklė, stemplė ir kasa. Dėl šių priežasčių noras kosėti dar padidėja.

Jei kosulys šlapias (produktyvus), tikslinga skatinti kvėpavimo takų valymą. Tai daryti veiksmingai padeda visi propolio preparatai, medus ir įvairios gydymui skirtos vaistingųjų augalų formos. Propolio ekstraktas, lašai, kapsulės, purškalai, pasižymi galingu priešuždegiminiu veikimu. Labai patartina vartoti medų.

Į pagalbą ateina didelė vaistingųjų augalų įvairovė – tarp jų ir čiobrelių žolė, ir liepų žiedai, ir gysločių, šalavijų lapai, pušų pumpurai, šeivamedžių žiedai, kurie pasižymi ne tik priešuždegiminiu veikimu, padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, apsaugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, turi daug kitų žmogaus organizmui svarbių poveikių”, – vardino daktarė.

Kaip teigė jau dvidešimt metų veikiančios farmacijos įmonės „Medicata” biochemikė Jolanta Giedrienė, siūloma išbandyti maisto papildus ir medumi praturtintas arbatas.

„Pastebime, jog maisto papildais, arbatomis su medumi, geriamaisiais tirpalais žmonės susidomi būtent žiemą. Taip yra ne be priežasties. Visi išvardinti produktai, tokie kaip propolio vandeninis ekstraktas, bičių duonelė, melisa, apynių spurgomis, čiobreliais ar kitomis žolelėmis pripildytos arbatos veikia gydančiai bei atstoja receptinius vaistus. Jie, kaip žinia, yra puiki opcija vaikams ir senjorams.

Jie nesukelia jokių šalutinių poveikių, yra saugūs naudoti. Be to, šiuos produktus įvertins ir rūkaliai. Jie skatina atsparumą išorės veiksniams, padeda valyti kvėpavimo takus, lengvina atsikosėjimą. Svarbu paminėti ir papildus su vitaminu C.

Žinoma, imdamiesi bet kokių veiksmų pasikonsultuokite su gydytoju ar vaistininku. Tačiau jei pradėsite profilaktinį gydymą, ne taip lengvai užsikrėsite, o jei susirgsite – lengviau pasveiksite ir būsite žvalesni bei kupini energijos”, – dėstė Jolanta Giedrienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.