Po kelionės į užsienį nuo klastingos ligos mirė kaunietė, kitos būklė sunki

Dviem iš Madagaskaro grįžusioms moterims diagnozuota tropinė maliarija, viena iš jų mirė, kitos būklė sunki.

 Maliarija užsikrėtusi moteris mirė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Maliarija užsikrėtusi moteris mirė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2018, 12:37 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:01 PM

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pirmadienį pranešė, kad maliarija buvo diagnozuota Kauno miesto ir rajono gyventojoms, mirusioji buvo 77-erių metų amžiaus.

„Nustatyta, kad moterys susirgo beveik po savaitės, sugrįžusios iš turistinės kelionės po Madagaskarą“, – informavo sveikatos centras.

Pasaulyje yra daugiau kaip 100 šalių, kuriose galima užsikrėsti maliarija, ypač tropiniuose ir subtropiniuose regionuose: Afrikos, Azijos, Pietų Amerikos teritorijose.

Tai parazitinė kraujo liga, pasireiškianti reguliariai pasikartojančiais karščiavimo priepuoliais. Keliautojams patariama išlikti budriems ir saugotis šios itin pavojingos uodų platinamos užkrečiamosios ligos.

Skiepų nuo maliarijos nėra, o pagrindinės profilaktikos priemonės – reguliarus vaistų nuo maliarijos vartojimas ir individualios apsisaugojimo priemonės nuo uodų įkandimų.

Kas yra maliarija?

Kaip nurodo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, maliarija yra sunki, kartais gyvybei grėsminga liga, kurią sukelia Plasmodium genties kraujo pirmuonys. Šią infekciją perduoda uodai, maitindamiesi žmogaus krauju.

Liga dažniausiai pasireiškia aukšta temperatūra, šaltkrėčiu, į gripą panašiais simptomais.

Žmogui maliariją sukelia penkios parazitų rūšys: Plasmodium falciparum, P. vivax, P. ovale, P. malariae ir P. knowlensi („zoonozinė“ maliarija natūraliai plinta tarp makakų Pietryčių Azijos šalyse, tačiau gali būti perduota ir žmogui).

Kur maliarija paplitusi ?

Maliarija plačiai paplitusi tropiniuose ir subtropiniuose Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos regionuose. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 95 šalyse 3,2 bilijono žmonių gyvena vietovėse, kuriose yra rizika užsikrėsti maliarija.

2015 m. buvo užregistruota 214 mln. klinikinių maliarijos atvejų, 438 tūkst. žmonių mirė, dauguma jų vaikai iš Afrikos.

Neendeminėse šalyse kiekvienais metais įvežtine maliarija suserga apie 10–30 tūkst. turistų, iš kurių apie 1 proc. miršta nuo tropinės maliarijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.