Iš Madagaskaro į Kauną – su mirtinu užkratu

Kelionėje į egzotiškąjį Madagaskarą dvi kaunietės patyrė maliarinių uodų ataką. Grįžusi viena moteris mirė, o kita atsidūrė Kauno klinikinės ligoninės medikų rankose. 60-metės būklė išlieka sunki, ji gydoma reanimacijoje.

Madagaskaras keliautojus džiugina neįprasta augalija ir gyvūnija, tačiau čia tyko ir mirtį nešantys uodai.
Madagaskaras keliautojus džiugina neįprasta augalija ir gyvūnija, tačiau čia tyko ir mirtį nešantys uodai.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 6, 2018, 9:06 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:41 AM

Abi moterys susirgo praėjus maždaug savaitei po kelionės. Jas krėtė drebulys, pakilo kūno temperatūra – požymiai pranašavo gripą.

Atlikus tyrimus ligoninėje paaiškėjo, kad liga – gerokai rimtesnė. Moterims diagnozuota tropinė maliarija.

Vienos 77 metų pacientės gyvybės medikams nepavyko išgelbėti.

„Labai išsigandome ir nuvykome padaryti tyrimų. Nepaprastai apsidžiaugėme sužinoję, kad neužsikrėtėme pavojinga liga“, – kalbėjo toje pačioje kelionėje kartu su vyru buvusi moteris.

Dabar paaiškėjo, kad abi susirgusios moterys nei prieš kelionę, nei vėliau nevartojo vaistų, padedančių išvengti maliarijos.

Dviejų savaičių trukmės kelionę į Madagaskarą rengė didžiausias Lenkijos kelionių organizatorius „Itaka“. Į ją išsiruošė 13 žmonių grupė, tarp jų buvo 4 lietuviai.

Daugybę egzotiškų šalių aplankę kauniečiai sutuoktiniai pasakojo pasiėmę purškiamų preparatų, viešbutyje taip pat buvo parūpinta specialių žvakių ir elektrinių prietaisų, atbaidančių vabzdžius.

Bungalų lovas dengė užuolaidas, kurios taip pat trukdė uodams pasiekti ir sugelti žmones.

„Uodų nebuvo daug. Stipriausiai jie turbūt sugėlė mano vyrą, tačiau jis pavojinga liga neužsikrėtė“, – džiaugėsi iš šios kelionės grįžusi kaunietė.

Grupę lydėjęs gidas pasakojo į Madagaskarą keliaujantis jau penkerius metus, tačiau nėra buvę atvejo, kad jo globojamas keliautojas užsikrėstų maliarija.

Sutuoktiniai patyrė tikrą siaubą sužinoję, kad dvi toje pačioje kelionėje buvusios moterys susirgo maliarija, o vienos medikams nepavyko išgelbėti.

„Labai išsigandome“, – kalbėjo kaunietė. Ji teigė dabar jau nebesidairanti į regionus, kuriuose galima užsikrėsti maliarija.

Madagaskaras sutuoktiniams paliko ryškų įspūdį – akį džiugino neįprasta augalija, džiunglės, vandenynas ir gausybė lemūrų. Vis dėlto kelionė nebuvo lengva – Madagaskare kankino alinantis karštis, jis net pavėsyje siekė 40 laipsnių.

Grįžtant dėl aviacijos darbuotojų streiko teko keisti kelionės maršrutą. Iš pradžių turistai skrido į Keniją, vėliau atsidūrė Olandijoje ir tik tuomet išvargę pasiekė namus.

Mirtis – Lietuvoje reta pavojingos ligos baigtis

Lietuvos nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, per pastarąjį dešimtmetį maliarija susirgo pusšimtis po svečias šalis keliavusių Lietuvos gyventojų.

Ši mirtis Kaune – trečioji, mat dažniausiai medikams pavyksta išgelbėti susirgusio žmogaus gyvybę.

Pasaulyje yra daugiau kaip 100 šalių, kuriose galima užsikrėsti maliarija, ypač tropikų ir subtropikų regionuose: Afrikos, Azijos, Pietų Amerikos teritorijose.

Šią infekciją perduoda uodai, maitindamiesi žmogaus krauju. Liga dažniausiai pasireiškia aukšta temperatūra, šaltkrėčiu, į gripą panašiais simptomais.

Tai parazitinė kraujo liga, pasireiškianti reguliariai pasikartojančiais karščiavimo priepuoliais.

Keliautojams patariama išlikti budriems ir saugotis šios itin pavojingos uodų platinamos užkrečiamosios ligos. Skiepų nuo maliarijos nėra, o pagrindinės profilaktikos priemonės – reguliarus vaistų nuo maliarijos vartojimas ir individualios apsisaugojimo nuo uodų įkandimo priemonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.