Liūdna žinia iš Kauno ligoninės – mirė ir antra maliarija užsikrėtusi moteris

Kauno klinikinėje ligoninėje mirė ir antra maliarija užsikrėtusi kaunietė, kuri pavojingą užkratą parsivežė iš kelionės į egzotiškąjį Madagaskarą. Gydymo įstaigos atstovas Saulius Tvirbutas patvirtino, kad 60 metų moters gyvybė užgeso reanimacijos palatoje.

 Mirtiną ligą platina uodai.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Mirtiną ligą platina uodai.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2018, 10:13 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:35 PM

Abi moterys susirgo praėjus maždaug savaitei po kelionės. Jas krėtė drebulys, pakilo kūno temperatūra – požymiai pranašavo gripą.

Atlikus tyrimus ligoninėje paaiškėjo, kad liga – gerokai rimtesnė. Moterims diagnozuota tropinė maliarija. Vienos 77 metų pacientės gyvybės užgeso praėjusį savaitgalį, kita moteris dar išgyveno dvi dienas. 

„Labai išsigandome ir nuvykome daryti tyrimų. Nepaprastai apsidžiaugėme sužinoję, kad neužsikrėtėme pavojinga liga“, – kalbėjo toje pačioje kelionėje kartu su vyru buvusi moteris. 

Kauno klinikinės ligoninės atstovai atskleidė, kad abi susirgusios moterys nei prieš kelionę, nei vėliau nevartojo vaistų, padedančių išvengti maliarijos. 
Dviejų savaičių trukmės kelionę į Madagaskarą rengė didžiausias Lenkijos kelionių organizatorius „Itaka“. Į ją išsiruošė 13 žmonių grupė, tarp kurių buvo 4 lietuviai. 

Daugybę egzotiškų šalių aplankę kauniečiai sutuoktiniai pasakojo pasiėmę purškiamų preparatų, viešbutyje taip pat buvo parūpinta specialių žvakių ir elektrinių prietaisų, atbaidančių vabzdžius. 

Bungalų lovas dengė užuolaidas, kurios taip pat trukdė uodams pasiekti ir sugelti žmones. 

„Uodų nebuvo daug. Stipriausiai jie turbūt sugėlė mano vyrą, tačiau jis pavojinga liga neužsikrėtė“, – džiaugėsi kaunietė. 

Grupę lydėjęs gidas pasakojo į Madagaskarą keliaujantis jau penkerius metus, tačiau nėra buvę atvejo, kad jo globojamas keliautojas užsikrėstų maliarija.
 
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, per pastarąjį dešimtmetį maliarija susirgo pusšimtis svečiose šalyse keliavusių Lietuvos gyventojų. Ši mirtis Kaune – ketvirtoji, mat dažniausiai medikams pavyksta išgelbėti gyvybę. 
Pasaulyje yra daugiau kaip 100 šalių, kuriose galima užsikrėsti maliarija, ypač tropiniuose ir subtropiniuose regionuose: Afrikos, Azijos, Pietų Amerikos teritorijose.

Šią infekciją perduoda uodai, maitindamiesi žmogaus krauju. Liga dažniausiai pasireiškia aukšta temperatūra, šaltkrėčiu, į gripą panašiais simptomais.

Tai parazitinė kraujo liga, pasireiškianti reguliariai pasikartojančiais karščiavimo priepuoliais. Keliautojams patariama išlikti budriems ir saugotis šios itin pavojingos uodų platinamos užkrečiamosios ligos.

Skiepų nuo maliarijos nėra, o pagrindinės profilaktikos priemonės – reguliarus vaistų nuo maliarijos vartojimas ir individualios apsisaugojimo priemonės nuo uodų įkandimų.

Neendeminėse šalyse kiekvienais metais įvežtine maliarija suserga apie 10–30 tūkst. turistų, iš kurių apie 1 proc. miršta nuo tropinės maliarijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.