Prarastų dantų atkūrimas – vos per 24 valandas

Dalies ar ir visų dantų netekimas – opi problema, su kuria susiduria vis daugiau lietuvių, ypač sergančių periodontitu. Prašymą kompensuoti protezavimo paslaugų išlaidas 2016-ųjų pabaigoje buvo pateikę daugiau nei 168 tūkst. asmenų, tačiau žmonių, kuriems būtinos protezavimo paslaugos, skaičius didesnis bent kelis kartus.

 J.Gaidys.
 J.Gaidys.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2018, 2:31 PM, atnaujinta Mar 19, 2018, 5:02 PM

Lietuvoje ne tik aktyviai vykdomi odontologijos tyrimai, bet ir taikomos naujos bei pažangios technologijos, nuolat ieškoma naujų būdų, kaip efektyviai ir paprastai išspręsti įvairias pacientų problemas. Vienas tokių sprendimų – viso žandikaulio dantų atkūrimas taikant implantaciją ir dantų protezavimą per 24 valandas.

Prieš implantavimo procedūrą svarbiausia iš anksto aptarti ir paruošti tinkamiausią gydymo planą. Klinikos Albodent klinikos gydytojo burnos chirurgo Justino Gaidžio teigimu, „Naudojant pažangiausias gydymo metodikas ir atlikus išsamius tyrimus, efektyviai planuojant, moderniausios klinikos per dieną turi galimybių pacientams įsriegti kelis dantų implantus ir pagaminti dantis ant jų“.

Dantų plokštelės padeda tik laikinai

J.Gaidys pastebi, kad išimamieji protezai yra neefektyvūs, nepatogūs, dažnai sukelia skausmą. „Šie protezai padeda atkurti tik 20–50 proc. kramtymo funkcijos: su jais žmogus negali atsikąsti ir sukramtyti ypač kieto maisto“.

J.Gaidys mini ir kitą problemą – išimamųjų protezų visų dantų netekusiems pacientams nėra galimybės fiksuoti mechaniškai, nes juos galima tvirtinti tik prie kitų dantų.

„Dantų plokštelės dažniausiai tik laikinai išsprendžia kramtymo funkcijos atstatymą, kol bus parinktas nuolatinis gydymo planas“, – teigia klinikos burnos chirurgas.

„Visi ant keturių“ – patikimas ir saugus dantų atkūrimas

Nauja ir ypatingu saugumu pasižyminti technologija „visi ant keturių“ yra skirta atkurti visus prarastus žandikaulio dantis. Šis būdas sėkmingai taikomas pacientams, kurie visų arba didžiosios dalies dantų neteko dėl periodontito – lėtinės infekcinės ligos, dėl kurios atrofuojasi dantenos bei kaulas ir dažnai iškrenta dantys.

Pagrindinis šios procedūros privalumas tas, kad pacientas vos po kelias valandas trunkančios procedūros gali turėti visus dantis ir iki 100 proc. atkurtą kramtymo funkciją.

Taikant „visi ant keturių“ metodą, į vieną žandikaulį sriegiami keturi dantų šaknis atstojantys implantai. Tuomet ant jo pritvirtinamas laikinas dantų protezas, kuris po kurio laiko pakeičiamas nuolatiniu.

Be to, specialistų teigimu šis gydymo būdas tinkamas tiek rūkantiems, tiek diabetu ar osteoporoze sergantiems pacientams.

Brangu tik vertinant iš trumpalaikės perspektyvos

Implantavimas – viena brangiausių dantų sugrąžinimo procedūrų. Kai kurie pacientai renkasi protezavimą ar išimamuosius dantų protezus, tačiau juos kas kelerius metus reikia koreguoti ar keisti, todėl ilgalaikėje perspektyvoje gydymas taikant fiksuotuosius protezus ant implantų gali kainuoti panašiai.

Tačiau galima teigti, kad kokybės skirtumas – akivaizdus. Kalbėdamas apie implantus dešimties metų patirtį turintis burnos chirurgas pabrėžia, kad ”komfortas, kurį patiria pacientas, tikrai vertas kainos“.

Svarbu ir tai, kad implantavimas pasižymi ilgaamžiškumu ir patikimumu – šiai procedūrai suteikiama viso gyvenimo garantija. Nesėkmės atveju, pavyzdžiui, implantui neprigijus, pacientas gali ja pasinaudoti ir nepatirti jokių nuostolių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?