Maisto netoleravimas ir kaip jį įveikti: Rūtos Ščiogolevaitės patirtis

Net ir taikydami sveikos mitybos principus bei atidžiai rinkdamiesi maisto produktus, vis tiek susiduriate su įvairiais negalavimais – nuovargiu, migrena, bėrimais, virškinamojo trakto sutrikimais ar kitais nemalonumais? Tai gali būti ženklas, kad netoleruojate kai kurių maisto produktų.

 Nuovargis, migrena, bėrimai, virškinamojo trakto sutrikimai ar kiti nemalonumai gali būti maisto netoleravimo požymiai.<br> 123rf.com nuotr.
 Nuovargis, migrena, bėrimai, virškinamojo trakto sutrikimai ar kiti nemalonumai gali būti maisto netoleravimo požymiai.<br> 123rf.com nuotr.
Dainininkė Rūta Ščiogolevaitė-Damijonaitienė.<br>T.Bauro nuotr.
Dainininkė Rūta Ščiogolevaitė-Damijonaitienė.<br>T.Bauro nuotr.
Dainininkė Rūta Ščiogolevaitė-Damijonaitienė.<br>T.Bauro nuotr.
Dainininkė Rūta Ščiogolevaitė-Damijonaitienė.<br>T.Bauro nuotr.
Dainininkė Rūta Ščiogolevaitė-Damijonaitienė.<br>T.Bauro nuotr.
Dainininkė Rūta Ščiogolevaitė-Damijonaitienė.<br>T.Bauro nuotr.
Dainininkė Rūta Ščiogolevaitė-Damijonaitienė.<br>T.Bauro nuotr.
Dainininkė Rūta Ščiogolevaitė-Damijonaitienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 26, 2018, 4:14 PM

Už savo mitybą atsakingi esame tik mes patys

Su sveika gyvensena ir mityba susijusių patarimų – begalė, tačiau tiesa ta, kad aklai jų sekti nederėtų. Tai – tik orientacinė informacija, o maisto produktus turėtume rinktis atsižvelgdami į savo organizmo poreikius.

Su tuo sutinka ir AND klinikoje reguliariai besilankanti žymi dainininkė Rūta Ščiogolevaitė-Damijonaitienė:

„Rūpinimasis mityba mūsų šeimai tapo įpročiu, susidedančiu iš daug įvairių taisyklių. Pirmiausia – vaikams stengiamės duoti kuo daugiau daržovių ir vaisių, jeigu užkandžiaujame – renkamės sveikus, mano pačios gamintus užkandžius. Dar vienas svarbus aspektas – atsižvelgiame į vaikų organizmo reakcijas į tam tikrus maisto produktus“.

Maisto netoleravimas ir alergija – ne tas pats

AND klinikos alergologė Ana Kozlovskaja pastebi, kad visuomenėje neretai painiojamos maisto netoleravimo ir alergijos sąvokos:

„Pagrindinis skirtumas tas, kad alergija yra sustiprėjęs imuninės sistemos atsakas į alergines medžiagas, o maisto netoleravimas yra reakcija į maistą, kurioje imuninė sistema nedalyvauja“.

Specialistės teigimu, maisto netoleravimas pasitaiko kur kas dažniau negu maisto produktų sukelta alergija. Tai, jog alergija ir maisto netoleravimas yra du skirtingi reiškiniai, įrodo ir R. Ščiogolevaitės-Damijonaitienės patirtis:

„Vaikams atlikome alerginius tyrimus ir atsisakėme nustatytų alergenų, tačiau kai kurie simptomai visgi išliko“.

Tuomet moteris teigia supratusi, jog privalu ieškoti kitų problemos sprendimo būdų, todėl pasiryžo sau ir savo vaikams atlikti maisto netoleravimo testą.

Kaip įveikti maisto netoleravimą

Maisto netoleravimas pasireiškia įvairiais simptomais. Kai kurie pacientai skundžiasi virškinamojo trakto sutrikimais, kitiems organizmo netoleruojamų produktų vartojimas skatina odos problemų atsiradimą ar paūmėjimą, dar kiti junta sąnarių skausmus, lėtinį nuovargį ar kenčia dėl antsvorio.

Įtariant, kad susiduriate nepageidaujamomis organizmo reakcijomis, patariama kreiptis į specialistą ir atlikti maisto netoleravimo testą, kuris tinkamas tiek suaugusiems, tiek vaikams nuo 2 metų.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad šie testai skiriasi savo išsamumu. Jeigu siekiate kiek įmanoma detaliau išsiaiškinti, kas jums sukelia nepageidaujamas reakcijas – itin inovatyvius maisto netoleravimo tyrimo metodus taiko ir išsamius bei patikimus rezultatus užtikrina www.netoleruoju.lt. Čia siūlomi maisto produktų netoleravimo tyrimai gali padėti sužinoti jūsų organizmo reakcijas į 108 ar netgi 216 skirtingų maisto produktų.

Šio tyrimo metu greitai ir paprastai atliekama išsami imunoglobinų G analizė, leidžianti nustatyti, kokius produktus derėtų eliminuoti iš savo mitybos raciono. Tai patvirtina ir išsamų EUROIMMUN technologijomis pagrįstą testą pasirinkusi R. Ščiogolevaitė-Damijonaitienė:

„Procedūra labai paprasta – mes atvykome duoti kraujo. Aš ir trys mano vaikai užtrukome vos 15 minučių. Tai man itin aktualu, nes aš turiu labai mažai laiko“.

Moteris taip pat teigia nė nesudvejojusi, kur derėtų vykti atlikti maisto netoleravimo testą:

„AND klinikoje man ir mano vaikams jau teko lankytis ne vieną ir ne du kartus. Net jei atvykstame su problemomis, iš čia visuomet išeiname ramūs, tad natūralu, jog kreipiesi ten, kur pasitiki“, – šypsosi moteris.

R. Ščiogolevaitė-Damijonaitienė taip pat pabrėžia, kad ją labai nustebino paprasta rezultatų pateikimo forma. Kadangi AND klinika bendradarbiauja su IN VITRO Laboratorija, kiekvieno kliento tyrimų ataskaitos sugeneruojamos ir pateikiamos aiškioje elektroninėje formoje.

Maisto netoleravimo tyrimai – ne vien tik mada

Maisto netoleravimą galima laikyti populiaria sveikatingumo tendencija, tad natūralu, jog atsiranda manančių, jog tai tėra tik dar vienas neveiksmingas mitybos koregavimo būdas.

Tiesa ta, kad kiekvieno žmogaus organizmas yra individualus, tad produktai, kurie tinka vienam, kito organizmą gali veikti neigiamai. Su tuo, jog maisto netoleravimo testas yra veiksmingas sveikatos saugojimo būdas, sutinka ir R. Ščiogolevaitė-Damijonaitienė:

„Pažįstu ne vieną šeimą, kuri pasinaudojo maisto netoleravimo testų teikiama nauda ir pajuto teigiamą efektą. Pritaikius naujuosius mitybos principus man ir mano vaikams taip pat pavyko atsikratyti nepageidaujamų organizmo reakcijų. Taigi, manau, kad tai yra itin reikšminga investicija į savo ir savo šeimos sveikatą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.