Pasiekė neįmanoma? Vos viena tabletė per dieną išgydys mirtiną ligą

Žmonės, turintys alergiją riešutams, kasdien gyvena su baime, kad suvalgius ką nors netinkamo gali ištinti gerklė arba nustoti plakti širdis. Pakanka vos mažo riešutų kiekio tam, kad būtų išprovokuotos sisteminės alerginės organizmo reakcijos, pranešė iflscience.com.

 Alergijos žemės riešutams simptomai gali pasireikšti niežuliu ar dilgčiojimu gerklėje bei burnos ertmėje, pykinimu, sloga ir pan.<br> 123rf.com nuotr.
 Alergijos žemės riešutams simptomai gali pasireikšti niežuliu ar dilgčiojimu gerklėje bei burnos ertmėje, pykinimu, sloga ir pan.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-03-29 11:32

2016 metais mergina, kuri buvo stipriai alergiška riešutams, pabučiavo vaikiną, prieš tai valgiusį sumuštinį su riešutų sviestu. Nepaisant to, kad jis prieš bučiuojantis išsivalė dantis, merginai staiga pasidarė sunku kvėpuoti ir ji mirė. 

Pagrindiniai alergijos žemės riešutams simptomai: niežulys ar dilgčiojimas gerklėje ar burnos ertmėje, niežtinti oda, pykinimas, sloga ar užsikimšusi nosis, anafilaksija (gyvybei pavojinga reakcija).

Tyrimas pranoko lūkesčius

Džiugi naujiena ta, kad farmacijos kompanijos „Aimmune Therapeutics“ atliktas klinikinis tyrimas nustatė, kad palaipsninis ir metodiškas organizmo pratinimas prie žemės riešutų baltymų gali padėti susilpninti alergines reakcijas.

Po vienerius metus trūkusio pacientų gydymo kapsulėmis, vadinamomis AR101, kurios buvo pripildytos šių riešutų baltymais, tyrimo dalyvių organizmai tapo atsparesni ir galėjo vartoti 30 kartų daugiau alergenų nei anksčiau.

Tyrime dalyvavo 496 vaikai, kurių amžius buvo 4-17 metų. Jų organizmo alerginės reakcijos buvo tokios stiprios, kad negalėdavo suvartoti daugiau nei 30 miligramų žemės riešutų baltymų be pasireiškiančio vidutinio ar itin didelio poveikio sveikatai, keliančio pavojų net gyvybei. Viename riešute yra nuo 250 iki 300 mg baltymų.

Dalis vaikų turėjo kasdien gerti AR101 piliules vis didinant gaunamų baltymų dozę, kol 22 savaitę ji siekė 300 mg. Tada tyrimo dalyviai privalėjo 6 mėnesius išlaikyti pastovų suvartojamų žemės riešutų baltymų miligramų kiekį. Likusioji bandymo grupės dalis buvo gydoma placebo piliulėmis. 

Po 48 savaičių buvo patikrinta, kaip vaikų organizmai reaguoja į žemės riešutų baltymus kartu su maistu. Jiems nuo 20 iki 30 minučių buvo skiriamos didėjančios šių baltymų dozės. Žinoma, dalyviai buvo atidžiai stebimi specialistų, jei kartais prireiktų medikų pagalbos.

Kiekis, kurį suvartojus nepasireikšdavo jokių alergijos simptomų arba jie būdavo bent vidutinio sudėtingumo, yra laikomas saugia riba.

Pasak mokslininkų, tyrimas viršijo lūkesčius. 67,2 proc. pacientų, vartojusių AR101 piliules, dabar toleruoja vienkartinę riešutų baltymų dozę, kuri siekia iki 600 mg arba 1,043 mg ne daugiau nei 2,5 valandos. Tai pasiekė tik 4 placebą vartoję pacientai.

Be to, 50,3 proc. vaikų, taip pat gėrusių AR101 medikamentus, gali be pavojaus sveikatai vartoti didžiausią kiekį, kuris buvo pasiektas bandymo metu – 1,000 mg žemės riešutų baltymų (2,043 mg per 3 valandas), lyginant su 2,4 proc. placebą vartojusiais vaikais.

Dr. A. Wesley Burksas, kuris vadovavo tyrimui, džiaugėsi pasiekimu, jog alergiją turintys pacientai dabar gali be baimės suvalgyti nuo 2 iki 4 riešutų.

Šiuo metu pacientai, kurie gėrė AR101 medikamentus, toliau vartoja skirtingų dozių tabletes, todėl jų imuninės sistemos yra prisitaikančios.

Na, o tiems, kuriems buvo skiriamas placebas, buvo leista taip pat pradėti vartoti vaistus, lengvinančius alergijos simptomus.

Tikimasi, kad AR101 netrukus galės tapti pirmasis maisto alergijos prevencijos vaistas ir nors šis gydymo metodas negali visiškai panaikinti alergijos žemės riešutams, AR101 vartojimas gali sumažinti patiriamus alergijos simptomus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.