Itin reta kaulų nykimo liga užminė gydytojams didžiulę mįslę

44-erių metų moters iš Škotijos itin retos ligos atvejis paliko gydytojus be žado. Atvykusi į gydymo įstaigą moteris skundėsi kairiosios rankos bei peties skausmais ir sunkumu ją valdyti. 

 Daugiau nei metus moteris kentėjo nuo tinimo ir skausmų rankoje, o kaulai lūždavo nuo menkiausių susitrenkimų.<br> 123rf.com nuotr.
 Daugiau nei metus moteris kentėjo nuo tinimo ir skausmų rankoje, o kaulai lūždavo nuo menkiausių susitrenkimų.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2018, 3:01 PM

Rentgeno spinduliai parodė žastikaulio pokyčius, t. y. jo nykimą, o tai dažniausiai nustatoma kaip vėžio simptomas. Tačiau biopsijos rezultatai atmetė šią galimybę ir užminė didžiulę mįslę gydytojams, pranešė iflscience.com.

Daugiau nei metus moteris kentėjo nuo tinimo ir skausmų rankoje, o kaulai lūždavo nuo menkiausių susitrenkimų. Galiausiai po 18 mėnesių kančių gydytojas atrado, kad jos kaulai palengva nyko.

Tai labai retas reiškinys, vadinamas Groham-Stout liga, kurios metu pacientai palaipsniui netenka kaulų masės. Taip nutinka, kai kaulinių audinių nykimas (osteolizė) ir limfagyslių perraugimas palaipsniui sunaikina kaulą.

Kas sukelia šią retą ir sunkiai suprantamą ligą bei kaip ją išgydyti, specialistams visa tai išlieka didžiule paslaptimi. Dėl šio sutrikimo retumo, labai sunku pacientams jį tiksliai diagnozuoti. 

Dar blogiau tai, kad nėra gydymo metodų ar priemonių. Kol kas operacijos metu būna pašalinamas paveiktas kaulas ir taikoma spinduliuotė, kad liga neišsiplėstų į kitus kaulinius audinius.

Tai gali paveikti vieną ar kelis kaulus vienu metu, įskaitant rankas, kojas, raktikaulius, žandikaulius ir dubens kaulus. Jei ši liga paveikia stuburo ar kaukolės pagrindą, gali kilti paralyžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.