Dėmesio: vienos medžiagos trūkumas gali kainuoti gyvybę

Kalis – tai vienas svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme, kuris prisideda prie širdies ir raumenų funkcijos reguliavimo. Šio elektrolito trūkumas gali sukelti daugybę sveikatos problemų, pvz., širdies ir kraujagyslių ligas, o jo stoką išduoda tam tikri požymiai, teigė dailyhealthpost.com.

 Kalio trūkumas gali sukelti daugybę sveikatos problemų, pvz., širdies ir kraujagyslių ligas.<br> 123rf.com nuotr.
 Kalio trūkumas gali sukelti daugybę sveikatos problemų, pvz., širdies ir kraujagyslių ligas.<br> 123rf.com nuotr.
 Kalio trūkumas gali sukelti daugybę sveikatos problemų, pvz., širdies ir kraujagyslių ligas.<br> 123rf.com nuotr.
 Kalio trūkumas gali sukelti daugybę sveikatos problemų, pvz., širdies ir kraujagyslių ligas.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 28, 2018, 11:24 AM

1. Nuolatinis nuovargis

Jeigu per naktį miegate 7-8 valandas ir vis vien jaučiatės pavargę, tai gali būti dėl nepakankamo kalio kiekio organizme. Mat šis mikroelementas reikalingas elektrolitų pusiausvyrai bei normaliai ląstelių funkcijai palaikyti.

2. Hipertenzija (padidėjęs kraujo spaudimas)

Šis elektrolitas yra labai svarbus norint sumažinti sistolinį ir diastolinį kraujo spaudimą. Todėl jei staiga padidėjo kraujospūdis, derėtų susirūpinti, nes tai gali būti kalio stokos požymis. 

3. Raumenų silpnumas, spazmai, mėšlungis

Judantiems raumenims labai reikia pastarojo mikroelemento, nes esant intensyviam fiziniam aktyvumui kalis yra pašalinamas su prakaitu. Na, o kai jo pradeda trūkti, raumenys silpsta, atsiranda spazmai ar net gali sutraukti mėšlungis. Todėl patartina valgyti maistą, kuriame gausu kalio, pvz., špinatus, pupeles, bananus, riešutus, bulves bei kopūstus.

4. Širdies ritmo sutrikimas

Nepaisant to, kad širdis yra galingas raumuo, kalis yra neatsiejama dalis, padedanti palaikyti jo funkcionavimą. Jo trūkumas gali sukelti širdies ritmo sutrikimus ar nereguliarius susitraukimus. Jei šis raumuo iš vis negautų organizmui reikiamo elektrolito, tai žmogų gali ištikti širdies smūgis.

5. Galvos svaigimas

Kadangi šios organizmui būtinos medžiagos stoka gali paveikti širdies ritmą, tokiu atveju sutrinka ir kraujo cirkuliacija, todėl gali atsirasti galvos svaigimas. Jei tai nutinka gana dažnai, derėtų apsilankyti pas šeimos gydytoją.

6. Vidurių užkietėjimas

Sklandžiam virškinimo procesui reikalingas raumenų susitraukinėjimas, o jeigu trūksta kalio, tai, pasak specialistų, raumenys gali pradėti silpti, nebegalėdami tinkamai atlikti funkcijos, lėtėti virškinimo procesas bei dėl to užkietėti viduriai.

7. Dilgčiojimo ir tirpimo pojūtis

Nervinės ląstelės elektriniais impulsais siunčia informaciją viena kitai, o kalis palengvina šį procesą. Tačiau jo trūkumas gali sutrikdyti nervų funkcionavimą, sukeldamas tirpimo arba dilgčiojimo pojūtį galūnėse.

Gaukite kalio su maistu

Rekomenduotinas kalio kiekis per dieną siekia 4700 mg, tai gali pasirodyti kiek daugoka. Tačiau šis mikroelementas nesunkiai pasisavinamas kartu su maistu. Pakaks tik įtraukti kai kuriuos maisto produktus į mitybos racioną.

Nemažai kalio turi: avokadai, lęšiai, pupelės, mangai, grybai, bananai, apelsinai, kriaušės, pistacijos, špinatai, pomidorai, morkos bei greipfrutai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.