Galimai grėsmingą ligą išduoda ir galvos skausmas. Ką reikia žinoti

Niekam nėra malonu išgirsti diagnozę, pranešančią apie smegenų auglį. Tačiau yra tokia smegenų būklė, kuri gydytojų pert daug negąsdina – tai gerybinė meningioma, rašė tiphero.com

Meningiomos yra dažniausiai pasitaikantys pirminiai navikai suaugusiems.  <br> 123rf.com nuotr.
Meningiomos yra dažniausiai pasitaikantys pirminiai navikai suaugusiems.  <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2018, 11:04 AM, atnaujinta Jun 12, 2018, 11:09 AM

Meningiomos yra dažniausiai pasitaikantys pirminiai navikai suaugusiems. Šie navikai formuojasi iš membranos, kuri supa galvos ir nugaros smegenis. Kadangi meningiomos vystosi lėtai, jos neišsiplečia ir dažniausiai būna gerybinės.

Meningiomos sudaro 20–30 proc. visų diagnozuotų smegenų auglių, 80–90 proc. iš jų yra gerybiniai. Paprastai šie centrinės nervų sistemos navikai susiformuoja suaugusiems, tačiau labai retais atvejais jie gali susidaryti ir vaikų smegenyse.

5 pagrindiniai gerybinės meningiomos požymiai:

1. Regos sutrikimas

Priklausomai nuo to, kurioje vietoje yra navikas, gali susilpnėti arba dingti rega. Vaizdas neretai sudvigubėja, tampa neryškus arba sumažėja regėjimo laukas. Navikas gali vystytis šalia akiduobių ir sukelti spaudimą bet kurioje smegenų dalyje. 

2. Priepuoliai

Traukuliai gali atsirasti, kai meningioma užauga gana didelė, išsivysto tarp abiejų smegenų pusrutulių arba ant smegenų ir bando prasiskverbti pro kaukolę ir galvos odą.

3. Galvos skausmas

Jei jau keletą mėnesių arba savaičių jus kamuoja galvos skausmas, vertėtų kreiptis į gydytoją. Pasikartojantis galvos skausmas, kuris laikui bėgant blogėja, gali būti meningiomos požymis.

4. Kalbos problemos

Tiek insultas, tiek šis gerybinis navikas gali sukelti kalbos nerišlumą. Dažniausiai, kai auglys paveikia kairę smegenų pusę, atsiranda nesugebėjimas kalbėti ir suprasti kitų sakomus žodžius.

5. Silpnumo pojūtis galūnėse

Navikai, kurie spaudžia tam tikras galvos arba nugaros smegenų dalis, gali sukelti silpnumo arba tirpimo pojūtį galūnėse. Pacientai gali prarasti kojų ir rankų raumenų pojūčius, atsirandančius vienoje arba abiejose kūno pusėse.

Dar kiti požymiai gali būti paralyžius, nerimo sutrikimas, koordinacijos arba atminties praradimas.

Gydytojai gali taikyti biopsijas, kompiuterines arba magnetinio rezonanso tomografijas, kad nustatytų, kurioje vietoje meningioma yra išsivysčiusi ir kokio sunkumo. Pagal tai sprendžiama, kokį gydymo metodą taikyti.

Kadangi dauguma meningiomų yra gerybiniai augliai, gydytojai dauguma jų sugeba panaikinti ir išgydyti, tačiau jei nors vienas iš šių simptomų kamuoja jus, derėtų kreiptis į medikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.