Intymia liga suserga 70 proc. moterų, išvengti – neįmanoma

Pienligė arba grybelinė makšties kandidozė, yra labai dažna grybelinė infekcija, su kuria bent kartą gyvenime susiduria 70 proc. moterų. Priežasčių susirgti šia liga – daugybė. Laimei, pastebėjus pienligės pradžią ypatingų pastangų jai nugalėti nereikia.

 Su pienlige arba grybeline makšties kandidoze bent kartą gyvenime susiduria 70 proc. moterų.<br> 123rf.com nuotr.
 Su pienlige arba grybeline makšties kandidoze bent kartą gyvenime susiduria 70 proc. moterų.<br> 123rf.com nuotr.
 Su pienlige arba grybeline makšties kandidoze bent kartą gyvenime susiduria 70 proc. moterų.<br> 123rf.com nuotr.
 Su pienlige arba grybeline makšties kandidoze bent kartą gyvenime susiduria 70 proc. moterų.<br> 123rf.com nuotr.
 „BENU vaistinės“ vaistininkė Inga Norkienė.
 „BENU vaistinės“ vaistininkė Inga Norkienė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 14, 2018, 1:16 PM

Pienligei atsirasti užtenka labai nedaug – nusilpusio imuniteto dėl antibiotikų vartojimo, pervargimo, griežtesnės dietos, hormoninio fono pasikeitimo, streso ir t. t.

Pasak „BENU vaistinės“ vaistininkės Ingos Norkienės, pienligei būdingas įkyrus niežulys, perštėjimas, deginimo jausmas, skausmas šlapinantis, lytinių organų patinimas, varškės konsistencijos išskyros.

„Be jau minėtų priežasčių makšties kandidozę gali sukelti ir per dažnas lytinių organų plovimas netinkamomis higienos priemonėmis, kvapnieji įklotai, sintetinis apatinis trikotažas“, – sako ji.

Ar tikrai pienligė?

Vaistininkė aiškina, kad laktobacilos („gerosios bakterijos“, „pieno rūgšties bakterijos“) stabdo patogeninių mikroorganizmų, iš jų ir „Candida“ grybelio, augimą ir juos naikina. Tačiau kai organizme jų sumažėja, gerokai sumenksta ir atsparumas infekcijoms.

„Kritiškai sumažėjus laktobacilų kiekiui, infekcijos kaipmat užpuola intymias vietas. Visgi yra ir kita medalio pusė. Tiek laktobacilų trūkumas, tiek jų perteklius gali neigiamai paveikti intymių vietų būklę.

Esant laktobacilų pertekliui, ima varginti kone tapatūs simptomai, kaip ir sergant makšties grybeliu“, – aiškina I. Norkienė.

Tokiu atveju, gydymosi scenarijus primena užburtą ratą: moteris, galvodama, kad vėl puola grybelis, naudoja žvakutes su laktobacilomis, kurios situaciją tik pablogina.

Manydama, kad reikia rimtesnio gydymo, ji keliauja pas gydytoją. Nusiskundimai, netgi pirminė apžiūra gali sudaryti įspūdį, jog tai – tikrai kandidozė.

„Dėl šios priežasties kritiškai svarbūs tampa išsamesni tyrimai – tepinėlis, pasėlis, išskyrų mėginėlio patikrinimas mikroskopu. Jeigu jame regimas laktobacilų perteklius, o tepinėlis ir pasėlis nerodo grybelio, galima įtarti, jog pasireiškė citolitinė vaginozė“, – sako I. Norkienė.

Nereceptinės priemonės

Vis dėlto jei esate tikra, jog jus vargina būtent pienligė, ligos pradžioje sau padėti galima ir savarankiškai. Šiai ligai gydyti vaistinėje galima rasti ir be recepto parduodamų medicininių priemonių.

Jeigu šios ligos simptomai nėra stipriai išreikšti, BENU vaistininkė pataria naudoti specialią pompą su tirpinamomis granulėmis, sudėtyje turinčiomis benzidamino. Ji taip pat tinka kaip pagalbinė priemonė esant gausioms išskyroms.

Dažniausiai naudojami nereceptiniai vaistai yra minkštosios kapsulės arba žvakutės, kurias reikia įvesti į makštį. Abiejų jų sudėtyje yra klotrimazolio.

Vis dėlto, jeigu pienligės simptomai kelia abejonių, galima rinktis švelnesnes medicinines priemones su boro ar pieno rūgštimi, arbatmedžio aliejumi.

Galima išbandyti ir kitą „naminį“ būdą: du kartus per dieną bent 30 minučių pasėdėti šiltoje vonioje – prieš tai joje ištirpinus po du valgomuosius šaukštus sodos vienam litrui vandens.

Arba du kartus per savaitę dvi savaites iš eilės makštį plauti tirpalu iš 1–2 valgomųjų šaukštų sodos, sumaišytos su keturiomis stiklinėmis virinto šilto vandens. Kartais makšties grybelis praeina ir pats savaime, vis dėlto, jeigu jaučiate, kad būklė nepalengvėja, nedelskite ir kreipkitės į ginekologą.

„Visiškai išvengti pienligės neįmanoma, tačiau ypač jei ji kartojasi, derėtų vengti kvapnių prausiklių, geriausia – naudoti bekvapį, vaikišką muilą ar specialius intymiai higienai skirtus švelnios sudėties prausiklius, taip pat vengti spalvoto ir kvapnaus tualetinio popieriaus, rinktis tik natūralaus pluošto apatinius ir į racioną įtraukti kuo daugiau gerųjų bakterijų turinčių produktų – raugintų daržovių, kefyro, natūralaus becukrio jogurto“, – apibendrina I. Norkienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.