Padidėjęs cholesterolis šienauja gyvybes. Štai ką reikia žinoti

Sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis Lietuvoje išlieka didžiulis. Sėdimas darbas, netinkama mityba, padidėjęs cholesterolis ir iš kartos į kartą perduodamas polinkis į kraujotakos sistemos ligas gali stipriai paveikti asmens gyvenimo kokybę.

 Padidėjęs cholesterolis sukelia aibę problemų.<br> 123rf.com nuotr.
 Padidėjęs cholesterolis sukelia aibę problemų.<br> 123rf.com nuotr.
 Padidėjęs cholesterolis sukelia aibę problemų.<br> 123rf.com nuotr.
 Padidėjęs cholesterolis sukelia aibę problemų.<br> 123rf.com nuotr.
 Padidėjęs cholesterolis sukelia aibę problemų.<br> 123rf.com nuotr.
 Padidėjęs cholesterolis sukelia aibę problemų.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 18, 2018, 3:09 PM, atnaujinta Jun 18, 2018, 4:49 PM

Laimė, yra ne vienas būdas užkirsti tam kelią. Pradedant nuo aktyvesnio gyvenimo būdo, baigiant tinkamų papildų pasirinkimu – pateikiame jums svarbiausią informaciją, kurią būtina žinoti norint apsaugoti savo ir artimųjų sveikatą.

Kas yra cholesterolis?

Dauguma žmonių, išgirdę žodį „cholesterolis“ bemat jį susieja su širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis. Taip yra dėl to, kad per didelis cholesterolio kiekis kraujyje gali lemti rimtus kraujotakos sistemos susirgimus. Nors tai nėra klaidinga, vengti reikėtų tik vienos jo dalies, vadinamos „bloguoju“ cholesteroliu.

Pats cholesterolis – į riebalus panaši medžiaga, randama kiekvienoje gyvūninėje ląstelėje, atsakinga už jos statybą, tinkamą organizmo lytinių bei antinksčių žievės hormonų veiklą, tulžies rūgščių sintezę, vitamino D apykaitą ir kt.

Cholesterolis – kraujyje netirpi medžiaga. Dėl šios priežasties ji susijungia su kraujo plazmos baltymais lipoproteinais. DTL (didelio tankio lipoproteinai) yra laikomi „geruoju“ cholesteroliu, o MTL (mažo tankio lipoproteinai) – „bloguoju“.

Atitinkamai, „gerasis“ cholesterolis padeda mažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Pastarąjį jis „suriša“ ir nuneša į kepenis, iš kurių su tulžimi patenka į žarnyną ir per jį yra pašalinamas iš organizmo.

Tai, kad „gerasis“ cholesterolis žmogaus sveikatą veikia teigiamai įrodo ir begalė klinikinių tyrimų, po kurių paaiškėjo, kad tikimybė susirgti tokiomis ligomis kaip aterosklerozė, miokardo infarktas, vėžys, sklerozė, senatvinė silpnaprotystė ir kt., padidėja, jei žmogaus organizme yra per mažas „gerojo“ cholesterolio kiekis.

Tai įrodė ir JAV mokslininkų atliktas tyrimas, kurio metu jie siekė išsiaiškinti, kokią įtaką organizmui daro „gerasis“ cholesterolis. Ištyrus pasirinktą grupę vyrų buvo nustatyta, kad tiems, kurių organizmuose buvo daugiausiai „gerojo“ cholesterolio, tikimybė mirti nesulaukus 85 m. buvo beveik 30 proc. mažesnė, nei tiems, kurie jo turėjo mažiausiai.

Kadangi sumažėjus „gerajam“ cholesteroliui nebelieka pusiausvyros, padidėjęs „blogojo“ cholesterolio kiekis kraujyje tarsi rūdys vamzdžiuose nusėda ant kraujagyslių sienelių, pamažu jas siaurindamas ir taip mažindamas kraujo pratekėjimą.

Suprastėjusi kraujotakos sistemos būklė stipriai paveikia viso organizmo sveikatą, todėl labai svarbu palaikyti gerą cholesterolio koncentraciją organizme.

Kas lemia „blogojo“ cholesterolio padidėjimą?

Pagrindinės priežastys, lemiančios „blogojo“ cholesterolio padidėjimą kraujyje yra paveldimumas, inkstų, kepenų, skydliaukės ligos, rūkymas, netinkamas maitinimasis ir ypač riebių gyvulinės kilmės produktų valgymas, antsvoris ir nutukimas, mažas fizinis aktyvumas, cukrinis diabetas bei sutrikęs blogojo cholesterolio pašalinimas iš organizmo.

Sutrikus cholesterolio metabolizmui pradeda vystytis aterosklerozė. Nurodoma, kad ateroskleroziniai pokyčiai kraujagyslėse gali prasidėti ankstyvoje jaunystėje ir toliau vystytis visą gyvenimą. Tyrimų duomenimis, 15 proc. dvidešimtmečių jau yra prasidėję šie kraujagyslių pakitimai, o 70 proc. keturiasdešimtmečių turi problemų su kraujagyslių kalkėjimu. Todėl labai svarbu tinkamai prižiūrėti ir stiprinti savo sveikatą.

Kaip natūraliai sumažinti jo kiekį?

Venkite gyvulinės kilmės riebalų: svarbu suprasti, kad cholesterolis žmogaus organizmui yra reikalingas, tačiau svarbi yra jo kokybė. Gyvuliniuose riebaluose, ypač raudonoje mėsoje, pieno gaminiuose randamas cholesterolis yra kenksmingas. Jo sankaupos nusėda ant kraujagyslių sienelių, mažina jų pralaidumą ir elastingumą.

Gyvulinius riebalus keiskite augaliniais: augaluose gali būti randami natūralūs junginiai – augaliniai steroliai. Jie gali padėti palaikyti normalų cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat širdies ir kraujagyslių sistemos funkciją. Augaliniai steroliai į organizmą patenka kartu su maistu ir užima jungtis, per kurias į kraują pasisavinamas cholesterolis. Tokiu būdu cholesterolio pasisavinimas gali būti sumažintas net iki 50 procentų.

Užsiimkite fizine veikla: ne vienas tyrimas įrodė, kad aktyvi fizinė veikla bei jos dėka palaikomas normalus svoris, kaip ir tinkama mityba, daro didžiulę įtaką stiprinant širdies ir kraujagyslių sveikatą. Be to, sportuojantis žmogus lengviau atsisako ir tokių žalingų įpročių kaip rūkymas ar alkoholio vartojimas, kurie taip pat neigiamai veikia kraujotakos sistemos būklę.

Vartokite papildus, turinčius Monakolino K: ši medžiaga, gaunama fermentuojant virtus, neturinčius gliuteno ryžius, ant jų auginant raudonąsias mieles. Ryžių raudonosios mielės yra turtingos monakolino K, kuris turi panašią cheminę struktūrą kaip ir lovastatinas (cheminis junginys, naudojamas vaistuose, kurie sukurti mažinti cholesterolio kiekį), izoflavonai, mononesočiosios riebalų rūgštys ar steroliai (visi skirti mažinti cholesterolio kiekiui).

Tyrimai su raudonosiomis ryžių mielėmis parodė gerokai sumažėjusį bendrą cholesterolio ir MTL cholesterolio kiekį žmonėms, kuriems teko patirti širdies smūgį, kartu sumažinant mirštamumą nuo širdies ligų. Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad raudonosiomis mielėmis fermentuotų ryžių sudėtyje esančios medžiagos gali sumažinti ne tik blogojo cholesterolio kiekį iki 26 proc., bet ir bendrąjį cholesterolio kiekį iki 22 proc.

Sveikas pasirinkimas

Renkantis priemones padidėjusio cholesterolio kiekiui mažinti, vaistinėse galima rasti ir sintetinių statinų, ir augalinės kilmės preparatų, efektyviai mažinančių cholesterolio kiekį organizme. Patartina rinktis natūralius maisto papildus, kurio natūrali sudėtis apsaugo nuo nepageidaujamų šalutinių poveikių.

Augalinių sterolių bei monakolino K gausa pasižymintys papildai palaiko normalią cholesterolio koncentraciją, o tai padeda palaikyti gerą visos kraujotakos sistemos sveikatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.