Nesnauskite: užklupus klastingai ligai, padėti lieka vos kelios minutės

Neretai žmonės staigų širdies sustojimą painioja su infarktu, tačiau tai du skirtingi širdies sveikatos sutrikimai.

Dėl staigaus širdies funkcijos praradimo mirtis gali ištikti vos per kelias minutes.<br> 123rf.com nuotr.
Dėl staigaus širdies funkcijos praradimo mirtis gali ištikti vos per kelias minutes.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2018, 2:30 PM

Kraujo varinėjančio organo sustojimas – tai staigus širdies funkcijos praradimas, o mirtis gali ištikti vos per kelias minutes, rašė prevention.com.

Skirtumas tarp širdies veiklos sustojimo ir miokardo infarkto

Širdies smūgis (miokardo infarktas) ištinka, kai arterija yra užblokuojama arba užkreša dėl pernelyg aukšto cholesterolio kiekio kraujyje, rūkymo, padidėjusio kraujo spaudimo, nutukimo, fizinio aktyvumo trūkumo ar blogų mitybos įpročių.

Tai užkerta kelią kraujo tekėjimui į širdį, o  kuo ilgiau šis sutrikimas yra negydomas, tuo labiau svarbiausias kūno organas yra pažeidžiamas ir didėja rizika mirti.

Širdies sustojimas yra tarsi elektros sutrikimas, kuris visiškai sustabdo organo plakimą. Tokia širdies būsena atsiranda, kai sutrinka organo ritmas ir išsivysto aritmija.

Tai trukdo širdžiai pumpuoti kraują į smegenis, plaučius ir kitus gyvybiškai svarbius organus. Todėl tikimybė išgyventi yra nedidelė, ypatingai jei negalite sulaukti skubios pagalbos.

Specialistų teigimu, statistika iš tiesų liūdna. Kasdien Lietuvoje miokardo infarktas ištinka maždaug 20 asmenų, iš kurių penktadalis miršta, o 92 proc. žmonių, patyrę širdies sustojimą, miršta nespėję dar atvykti į ligoninę.

Simptomai

Lyginant su širdies sustojimu, miokardo infarktas pasireiškia labai skirtingais simptomais. Jis prasideda skausmu krūtinėje, diskomfortu kitose viršutinėse kūno srityse, šaltu prakaitavimu ar vėmimu.

Remiantis Amerikos širdies asociacija, šie požymiai gali pasirodyti staiga arba laikui bėgant. Gali praeiti net kelios dienos ar savaitės iki tikrojo širdies smūgio.

Medikų tvirtinimu, nepaisant to, kad vienas iš pagrindinių simptomų yra skausmas krūtinėje, tačiau vis dažniau moterys skundžiasi ir skausmu kitose kūno vietose, pvz., rankoje, sprande, nugaroje arba atsiradusiu dideliu nuovargiu ir galvos svaigimu.

Vis dėlto širdies sustojimo atveju gali nepasireikšti jokie simptomai. Tai gali įvykti staiga be perspėjimo. Žmogus, netikėtai praradęs širdies funkcionavimą, nustoja kvėpuoti ir judėti, nes kraujas nebecirkuliuoja. Jis netenka sąmonės, dingsta pulsas ir kraujo spaudimas.

Kaip padėti asmeniui, kurį ištiko širdies sustojimas?

Jei pastebėjote, kad žmogus patiria širdies sustojimą, nedelsiant įpareigokite kažką iš aplinkinių paskambinti bendruoju pagalbos numeriu 112 arba 033, kad iš karto sujungtų su greitąja medicinos pagalba.

Jei aplinkui nėra žmonių, pats iškvieskite greitąją pagalbą ir pradėkite gaivinimą. Labai svarbu greitai veikti, nes su kiekviena minute be gaivinimo, išgyvenimo galimybė sumažėja 10 proc.

3 pagrindiniai žingsniai:

 - Patikrinkite, ar asmuo reaguoja, švelniai papurtydamas pečius, ieškodamas kvėpavimo ar judėjimo požymių;

 - Skambinkite į greitosios medicinos pagalbos stotį arba įpareigokite kitą žmogų tai padaryti, kad galėtumėte nedelsiant pradėti gaivinimą;

 - Rankomis atlikite krūtinės ląstos paspaudimus, klausykite greitosios pagalbos specialistų nurodymų, ypatingai jei nežinote arba nepamenate, kaip tai daryti;

 - Daugelis įstaigų turi defibriliatorių, todėl kol gaivinate, įpareigokite ką nors, kad atneštų jį, nes širdies ritmas gali būti atstatomas elektrošoku po kelių minučių nuo širdies sustojimo.

Svarbūs patarimai, kaip sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje:

Kadangi padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje gali lemti kraujagyslių kalkėjimą, jų elastingumo sumažėjimą bei kraujo pratekėjimą. Dėl to kenčia visa kraujotakos sistema.

Laimė, sumažinti cholesterolį ar palaikyti normalią jo koncentraciją kraujyje galima visai nesudėtingai:

 - Atsisakykite riebių ir apdirbtų maisto produktų;

 - Venkite maisto, kuriame yra pridėtinio cukraus;

 - Rinkitės sveiką mitybą, valgykite daugiau vaisių ir daržovių;

 - Didinkite fizinį aktyvumą, daugiau vaikščiokite, užsiimkite sportine veikla;

 - Į mitybos racioną įtraukite žuvį, avokadą, alyvuogių aliejų;

 - Atsipalaiduokite, venkite streso;

 - Vartokite papildus, turinčius monakolino K.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.