Dėl netinkamai naudojamo tampono per mokyklos išvyką mirė paauglė

Toksinio šoko sindromas (TŠS) – tai liga, kai kuriais atvejais kelianti pavojų gyvybei. Kas antras atvejis kyla dėl higieninių tamponų naudojimo.

 Sara Manitoski mirė būdama vos 16 metų. Tai nutiko per mokyklos išvyką netoli Vankuverio salos.<br> Soc. tinklo „Facebook“ nuotr.
 Sara Manitoski mirė būdama vos 16 metų. Tai nutiko per mokyklos išvyką netoli Vankuverio salos.<br> Soc. tinklo „Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2018, 8:10 PM

Sara Manitoski mirė būdama vos 16 metų. Tai nutiko per mokyklos išvyką netoli Vankuverio salos. Teigiama, kad mirtį sukėlė naudojamas higieninis tamponas. 

Tą dieną, kai ji mirė, merginos draugai paliko ją namelyje, manydami, kad ji vis dar miega. Tačiau jiems grįžus, Sara vis dar buvo lovoje.

Atskubėjus stovyklos personalui ir skubios pagalbos tarnyboms, deja, jos atgaivinti jau nepavyko.

Praėjus daugiau nei vieneriems metams po šešiolikmetės mirties, medikai patvirtino, kad kalta buvo po organizmą išplitusi stafilokoko bakterija, kuri sukėlė toksinį šoko sindromą.

Pasak merginos sesers Carli Manitoski, Sara nesijautė gerai prieš eidama miegoti, ji skundėsi pilvo skausmais, o ryte taip ir neprabudo.

Toksinis šoko sindromas – kas tai?

Kaip womenshealthmag.com rašo, tipiniai TŠS simptomai primena gripą. Pacientas gali vemti, viduriuoti, jį išberia bei staigiai pakyla kūno temperatūra. Taip pat gali mausti raumenis, nukristi kraujospūdis, pasireikšti galvos skausmai.

Kadangi stafilokoko bakterijos sukelta infekcija plinta labai greitai, jeigu asmuo įtaria, jog kažkas ne taip, geriausia kuo greičiau kreiptis į medikus. Kovojant su kraujo užkrėtimu yra svarbi kiekviena minutė.

Kaltas laiku nepašalintas tamponas

Viena dažniausių TŠS priežasčių – laiku nepašalintas tamponas. Medikai pataria laikytis nurodyto laiko tarpo ir tamponus keisti kas 4–8 valandas.

Be to, jie teigia, jog geriausia naudoti mažiausiai skysčių sugeriančias priemones tiek menstruacijų metu, tiek po įvairių operacijų. Tokiu būdu asmuo yra priverstas dažniau juos keisti, taigi yra sumažinama infekcijos rizika, o gleivinė lieka švari.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.