Medicinos tobulėjimas vėl stebina: daugiau nereikės chemoterapijos

Daugeliui moterų, sergančių ankstyvosios stadijos krūties vėžiu, pagal dabartinius standartus turi būti taikoma chemoterapija. Dailiosios lyties atstovės labai baiminasi šio gydymo metodo pasekmių: plaukų slinkimo arba pykinimo.

Genetinis tyrimas padeda nustatyti, kurioms pacientėms nereikia chemoterapijos gydymo metodo.<br> 123rf.com nuotr.
Genetinis tyrimas padeda nustatyti, kurioms pacientėms nereikia chemoterapijos gydymo metodo.<br> 123rf.com nuotr.
Genetinis tyrimas padeda nustatyti, kurioms pacientėms nereikia chemoterapijos gydymo metodo.<br> 123rf.com nuotr.
Genetinis tyrimas padeda nustatyti, kurioms pacientėms nereikia chemoterapijos gydymo metodo.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 10, 2018, 12:46 PM

Tačiau remiantis tarptautiniu bandymu, vėžio gydymas jau greitai taps kur kas pažangesnis ir mažiau kenksmingas.

Mat genetinis tyrimas, pavadinimu TAILORx, padeda nustatyti, kurios pacientės gali išvengti chemoterapijos, rašė nytimes.com.

70 proc. pacienčių nereikia chemoterapijos

Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 2008 m. buvo nustatyta 1,384,155 naujų krūties vėžio atvejų pasaulyje. Kasmet Lietuvoje krūties vėžio diagnozę išgirsta maždaug 1,4 tūkst. moterų.

„Mes galime padėti tūkstančiams moterų išvengti toksiško gydymo, kuris iš tiesų nėra naudingas. Tai gali pakeisti sveikatos priežiūros standartus“, – sakė tyrimo autorė dr. Ingrida A.Mayer.

Specialistų tvirtinimu, pacientėms, kurioms nereikia chemoterapijos, pakaktų vartoti tik vaistus, sustabdančius hormono estrogeno veiklą bei gamybą.

Hormonus blokuojantis vaistas tamoksifenas ir endokrininė terapija tapo pagrindine daugumos moterų gydymo dalimi, nes jie mažina naujų krūties navikų išsivystymo ir mirties nuo ligos riziką.

Pasak vieno iš tyrimo autorių dr. Josepho A.Sparano, ši medicinos pažanga gali būti taikoma maždaug 60 tūkst. moterų per metus vien JAV, o ką ir kalbėti apie pasaulinio masto skaičius. Taigi, beveik 70 proc. pacientų gali sėkmingai išvengti chemoterapijos.

Šalutinis poveikis

Chemoterapija gali išgelbėti gyvybes, tačiau ji kelia rimtą pavojų. Be plaukų slinkimo ir pykinimo, chemoterapija gali pažeisti širdį ir nervus, padidinti leukemijos riziką bei sumažinti organizmo atsparumą infekcijoms. Todėl TAILORx bandymas siekia apsaugoti kuo daugiau sergančiųjų nuo šalutinio terapijos poveikio.

Endokrininė terapija taip pat gali turėti neigiamos įtakos organizmui, pavyzdžiui, staigūs temperatūros pokyčiai, menopauzės simptomai, svorio padidėjimas, sąnarių bei raumenų skausmas, o tamoksifenas gali padidinti gimdos vėžio riziką.

Dr. J.A.Sparano teigė, kad daugelis pacientų yra gydomi chemoterapija, nes 2000 m. Nacionalinis vėžio institutas taip rekomendavo. Tyrimų duomenimis, terapija buvo taikoma netgi tiems pacientams, kurių liga nebuvo išplitusi į limfmazgius, kad vėžys negalėtų toliau plisti ir tapti nepagydomu.

Anksčiau chemoterapiją taikė visoms

2004 m. atlikus genų tyrimą mokslininkai išsiaiškino, kurių moterų vėžio sirgimo rizika buvo didelė, o kurių ne.

„Tačiau mes nežinojome, ką daryti su moterimis, kurių grėsmė yra vidutinė. Todėl nusprendėme, kad taikyti chemoterapiją bus geriau visoms, nei paskui gailėtis“, – sakė dr. I.A.Mayer.

Specialistai išsiaiškino, kad visgi chemoterapija nepadeda moterims, esančioms vidutinėje rizikos grupėje, todėl gydytojai šį gydymo metodą pradėjo rekomenduoti kur kas rečiau, o nuspręsti, kurioms terapijos reikia, o kurioms ne, padėjo TAILORx tyrimas.

Tyrimas prasidėjo 2006 m. Jame dalyvavo 10 tūkst. 253 moterys, kurių amžius varijavo nuo 18 iki 75 m.

Genetinio tyrimo metu moterims, surinkusioms 10 balų ir daugiau, chemoterapijos nereikia, atvirkščiai nei pacientėms, kurios surinko daugiau nei 25 balus.

Kadangi didžioji dauguma moterų priklausė balų grupei 11–25, tad joms atsitiktinai buvo paskiriamas gydymas endokrinine terapija arba endokrinine terapija ir chemoterapija. Vidutinė stebėjimo trukmė buvo daugiau nei septyneri metai.

Chemoterapija neturėjo jokio pranašumo. Po devynerių metų, išgyveno 93,9 proc. endokrininės grupės sergančiųjų, o pacienčių, kurioms buvo atliekamas ir chemoterapijos gydymo metodas išgyveno 93,8 proc. Taigi, didelių ir reikšmingų skirtumų nebuvo.

Džiaugiasi prisidėjusi prie tyrimo

Bari Brooks, 58 m., prieš 9 metus iš mamogramos tyrimo metu sužinojo, kad serga krūties vėžiu. Ji taip pat panoro tapti bandymo dalimi, nors ir žinojo visas įmanomas rizikas.

Ji pateko į grupę, kuriai buvo paskirtos abi terapijos, tačiau ar chemija padėjo, kol kas neaišku. Moteris tikina, kad ji nesigaili savo sprendimo ir džiaugiasi prisidėjusi prie tobulėjančios medicinos tyrimų.

Mokslininkai dėkingi prie bandymo prisidėjusioms pacientėms. Jos padėjo praplėsti žinias norint išgelbėti begalę kitų moterų. Žinojimas, kad nereikės ilgus mėnesius kankintis chemoterapija turėtų pradžiuginti ne vieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.