31-erių šokėją Vilių Ignatavičių pražudžiusios ligos simptomai dažnai lieka nepastebėti

Penktadienį šokėjų bendruomenę sukrėtė skaudi žinia. Netikėtai mirė žinomas šokėjas, Klaipėdos universiteto Lotynų Amerikos šokių ansamblio „Žuvėdra“ narys Vilius Ignatavičius.

„Žuvėdros“ šokėjo Viliaus Ignatavičiaus gyvybę nusinešęs insultas ištinka vis jaunesnius žmones.<br> Facebooko ir 123rf.com nuotr. 
„Žuvėdros“ šokėjo Viliaus Ignatavičiaus gyvybę nusinešęs insultas ištinka vis jaunesnius žmones.<br> Facebooko ir 123rf.com nuotr. 
„Mados infekcija“ Egidijus Sidaras<br>T.Bauro nuotr.
„Mados infekcija“ Egidijus Sidaras<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 27, 2018, 5:42 PM, atnaujinta Jul 27, 2018, 6:13 PM

Vos 31-erių sulaukęs žinomas vyras netikėtai susmuko Klaipėdos futbolo aikštelėje per rungtynes.

Skelbiama, kad šokėją ištiko staigus insultas.

Žinią apie jauno vyro mirtį naujienų portalui lrytas.lt patvirtino taip pat buvęs žuvėdrietis, artimas Viliaus bičiulis. Pasak bičiulio, V.Ignatavičiaus sveikata sustreikavo trečiadienį, o penktadienį jis, deja, iškeliavo Anapilin. 

Veliono artimieji patvirtino, jog šokėjo organai po mirties bus atiduoti 6 donoro laukiantiems asmenims.

Prieš pusantrų metų dėl tos pačios ligos užgeso ir garsaus dizainerio mados namų „Cantas“ vadovo Egidijaus Sidaro gyvybė.

Kai žinomą mados dizainerį ištiko insultas, medikai daugiau nei savaitę kovojo dėl jo gyvybės, deja, kova buvo pralaimėta. E.Sidarui tuo metu buvo tik 40 metų.

 

Amžius sparčiai mažėja

Tokios staigios jaunų vyrų mirtys nuo insulto daug ką šokiruoja. Tačiau mokslininkai jau kurį laiką pastebi, kad žmonių, patiriančių insultą, amžius sparčiai mažėja: anksčiau insultas būdavo tik vyresnių nei 65 metų asmenų liga, o dabar ypač dažnai jis ištinka vidutinio amžiaus vyrus.

Be to, ši liga Lietuvoje itin dažnai lemia mirtį. Ketvirtadalis visų insulto atvejų susiję su žmonėmis nuo 20 iki 64 metų.

Insultą paprastai sukelia krešulys, kuris užkemša kraujagysles ir sukelia išeminį insultą. Tačiau jauniems žmonėms būdingesnis hemoraginis insultas, kai plyšus smegenų kraujagyslei kraujas išsilieja į smegenis.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų Neurologijos klinikos Neurologijos skyriaus vadovas prof. Antanas Vaitkus interneto svetainei lrytas.lt anksčiau duotame interviu yra sakęs, kad kraujagyslių ligos visuomet gresia bet kuriam asmeniui, tačiau ypač vyrams.

„Moteris nuo insulto jaunesniame amžiuje apsaugo lytiniai hormonai, kurie leidžia turėti mažiau problemų dėl cholesterolio padidėjimo.

O štai vyrai dirba intensyvų darbą, patiria daug streso, jaučia miego stoką, neprisižiūri mitybos. Tuomet keičiasi net cheminė kraujo sudėtis, daugėja streso hormono. Todėl turime didelę problemą, kadangi mūsų visuomenėje gajus požiūris, jog jaunas žmogus negali susirgti.

Lygindamas dabartinę žmonių situaciją su ta, kuri buvo prieš dešimt ar penkiolika metų, manau, aišku, jog tuomet gyvenimo ritmas buvo lėtesnis, jauni žmonės turėjo žymiai mažiau rūpesčių ir darbo krūvio. Poilsiui skirdavo daugiau laiko. Šiandien žmonės nori daugiau pasiekti, daugiau aprėpti ir netausoja savęs“, – teigė prof. A.Vaitkus.

Laiku nepastebi simptomų

Interneto svetainei lrytas.lt profesorius A.Vaitkus pasakojo, kad insultui kelias grindžiamas bent kelerius metus, o ir būna jis ne visiškai netikėtas, tik žmonės laiku neatskiria simptomų.

„Turbūt tikrai reikia poros ar trejų metų, kol žmogus pasiekia tai, kad jį ištinka insultas.

Yra žmonių, kurie, pažiūrėjus į rizikos veiksnių sąrašą, jau 40 metų turi net 70 procentų riziką susirgti insultu ir nieko nedaro. Amžius nuo ligų neapsaugo, rizikos veiksniai turi būti koreguojami ir kontroliuojami. Ir ypač tai turėtų daryti vyrai.

Mėnesį iki insulto kūnas siunčia ženklus, kurių nevalia pražiopsoti Jei insulto ištiktas žmogus teigia, kad iki tol jautėsi gerai, taip mano ir jo artimieji, aš nenorėčiau tuo tikėti.

Pacientas vis tiek turėjo pajusti galvos svaigimą, smarkų širdies plakimą, kintančius galvos skausmus, mirguliavimą akyse. Deja, dažniausiai jauni vyrai nurašo viską nuovargiui, alkiui, nors tai gali būti pranašiški simptomai, galintys pranešti net apie artėjančią mirtį. Mat širdies ir kraujagyslių ligos yra labai pavojingos. Tad jei dokumentuotų sveikatos nusiskundimų nebūta, tai dar nereiškia, kad jų nebuvo iš viso“, – teigė LSMU Kauno klinikų profesorius.

Dar viena grėsmė – traumos

Užsienio žiniasklaidoje nestinga pranešimų ir apie tai, kaip insultą jauniems žmonėms sukelia traumos. Jos gali būti visai nedidelės. Pavyzdžiui, žmogus kirpykloje atlenks galvą, kad jam būtų išplauti plaukai, tuo metu įtrūks kraujagyslė ir ištiks insultas.

Specialistai taip pat įvardija, kad net plaukimas peteliške yra vis dažnesnė priežastis, kai nedidelė kaklo trauma sukelia insultą.

Prof. A.Vaitkus sakė, kad iš tiesų tokie atvejai galimi, tačiau nėra dažni.

„Mums žinomi atvejai, kai, pavyzdžiui, žmogus skirsdamas lėktuvu užmiega nuleidęs galvą, kakle užsispaudžia kraujagyslė, kuri ir tampa hipotetiška insulto priežastimi: įplyšta vidinė kraujagyslės sienelė ir kraujagyslė užsikemša. Tai gali įvykti ir atliekant tam tikrus mankštos pratimus ar procedūras, pavyzdžiui, manualinę terapiją.

Tačiau vis tiek kraujagyslėse turi būti anatominių anomalijų arba žmogus turi sirgti, tarkime, kraujagyslių autoimuniniu uždegimu. Tai reta žmonių grupė – iš 100 tūkstančių tokių gali pasitaikyti vienas ar du atvejai per metus, ne daugiau. Bet kokiu atveju, kai išgirstame apie jauno žmogaus mirtį dėl insulto, tai nuskamba grėsmingai“, – pasakojo neurologas.

Rizikos veiksnius būtina žinoti

Kauno klinikų Neurologijos klinikos Neurologijos skyriaus vadovas įsitikinęs, kad savo rizikos veiksnius sirgti insultu ar kitomis širdies ir kraujagyslių ligomis žinoti būtina, taip pat svarbu juos koreguoti.

„Rizikos veiksniai turi būti žinomi, nes nėra žmogaus, vyresnio nei 60 metų, neturinčio rizikos veiksnių ir pakitimų kraujagyslėse, o jei jų nėra, vadinasi, žmogus greičiausiai blogai ištirtas“, – teigė prof. A.Vaitkus.

Taigi, jei jūsų kraujospūdis aukštas, jums diagnozuota arterinė hipertenzija, žinokite, kad tai dažniausia insulto atsiradimo priežastis. Net 60 proc. insulto atvejų pasireiškia dėl arterinės hipertenzijos.

Insulto riziką didina ir miego sutrikimai, alkoholio vartojimas, rūkymas, cukrinis diabetas, nutukimas, fizinio aktyvumo stoka, patiriamas stresas, taip pat prieširdžių virpėjimai.

Žmogus, kuriam pasireiškia prieširdžių virpėjimas, turi 5–6 kartus didesnę insulto riziką nei tas, kurio prieširdžiai nevirpa.

Pirmieji insulto požymiai: veido išsikreipimas staigus veido, rankos ar kojos nusilpimas, ypač iš vienos pusės staigus regėjimo sutrikimas stiprus galvos skausmas dėl neaiškių priežasčių, galvos svaigimas kalbos, orientacijos, eisenos, koordinacijos sutrikimas.

Ką daryti ištikus insulto priepuoliui?

Pastebėjus pirmuosius insulto požymius būtina nedelsiant skambinti greituoju pagalbos numeriu. Veikti svarbu labai greitai, nes laikas insulto metu – svarbiausia.

Insulto gydymo rezultatai priklauso nuo to, kiek laiko praėjo nuo insulto pradžios.

Tai itin svarbu išeminio insulto atveju, kai stengiamasi atkimšti trombu užkimštą smegenų arteriją ir atkurti normalią smegenų kraujotaką.

Skaičiuojama, kad pradėjus gydymą iki pusantros valandos nuo insulto pradžios pasveiksta vienas iš 4 sergančiųjų, vėliau nei po pusantros valandos – vienas iš 9 sergančiųjų, vėliau – pasveiksta tik vienas iš keturiolikos išeminiu insultu sergančių ligonių. Po keturių su pusės valandos galima ir mirtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.