Vyras atskleidė, ką išgyveno, susirgęs lytiškai plintančia infekcija

Mažai žinoma lytiniu keliu plintanti infekcija gali tapti sunkiai suvaldoma. Ją sunku atpažinti, o tyrimas skiriamas tik esant akivaizdiems simptomams. Be to, užkirsti šiai ligai kelią galima tik naudojant prezervatyvus arba susilaikant nuo lytinių santykių.

 Mažai žinoma lytiniu keliu plintanti infekcija gali tapti sunkiai suvaldoma. <br> 123rf.com nuotr.
 Mažai žinoma lytiniu keliu plintanti infekcija gali tapti sunkiai suvaldoma. <br> 123rf.com nuotr.
 Mažai žinoma lytiniu keliu plintanti infekcija gali tapti sunkiai suvaldoma. <br> 123rf.com nuotr.
 Mažai žinoma lytiniu keliu plintanti infekcija gali tapti sunkiai suvaldoma. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 29, 2018, 7:56 PM

Mycoplasma genitalium (MG) dažnai neturi aiškių simptomų, bet gali sukelti dubens uždegiminę ligą, dėl kurios kartais moterys tampa nevaisingomis.

Pasidalijo patirtimi

Johnas (pakeistas vardas – aut. past) susisiekė su BBC naujienų portalu, nes norėjo pasidalyti patirtimi, kai sirgo mycoplasma genitalium (MG) bakterijos sukelta infekcija.

„Praėjusiais metais man buvo diagnozuota MG. Prieš pradedant naujus santykius, su pratnere kruopščiai išsityrėme, tačiau klinikos netiria dėl MG, kol nėra jokių simptomų.

Po mėnesio man pasireiškė aštrus ir deginantis skausmas šlapinantis, atsirado išskyrų. Nė neįsivaizdavau, kodėl taip nutiko. Su drauge abu išsityrėme, mano rezultatai buvo teigiami, o merginos – ne. Atsiradus infekcijos požymiams, ji pasitikrino dar kartą ir tyrimas buvo taip pat teigiamas“, – pasakojo vyriškis.

Pasak jo, abu su mergina dvi savaites vartojo antibiotikus, o lytinių santykių teko atsisakyti net penkioms savaitėms. Pagaliau tyrimų rezultatai buvo neigiami.

„Tada iš niekur susirgau šlapimo takų infekcija, kurios simptomai buvo tokie patys, kaip ir MG. Esu tikras, kad liga grįžo, tačiau reikia sulaukti rezultatų.

Klinikos atsisakė pakartotinai patikrinti ir mano partnerę, nes nebuvo jokių ligos požymių. Mano manymu, ši infekcija taip pat turi būti įtraukta į profilaktinį reprodukcinės sveikatos patikrinimo procesą“, – pabrėžė Johnas.

Kokia tai infekcija?

Mycoplasma genitalium yra bakterija, galinti sukelti vyrų šlaplės uždegimą, kurio metu skauda šlapinantis.

Moterims dėl šios bakterijos gali išsivystyti reprodukcinių organų (gimdos ar kiaušintakių) uždegimas, jo metu atsiranda skausmas, retais atvejais karščiavimas ar net nestiprus kraujavimas.

Ši liga gali likti nepastebėta, o ilgainiui negydoma ji tampa atspari antibiotikams. Užsikrėsti MG galima nuo kito žmogaus, nesaugaus lytinio akto metu. Prezervatyvai gali apsaugoti nuo uždegimo plitimo, o užsikrėtus gydyti galima antibiotikais.

MG ne visada pasireiškia simptomais, todėl nesunku infekciją supainioti su kitu lytiniu keliu plintančiu uždegimu, tokiu kaip chlamidija.

Mycoplasma genitalium testai buvo sukurti visai neseniai, deja, jie nėra prieinami visose klinikose. Vis dėlto gydytojai gali siųsti pavyzdžius į Anglijos Visuomenės sveikatos laboratoriją, kad ištirtų.

Prašo finansavimo

„Naujos diagnozavimo gairės buvo parengtos, nes nesame pajėgūs finansuoti šį tyrimą kiekvienam asmeniui taip, kaip tai darėme pastaruosius 15 metų.

Pacientai su simptomais yra tinkamai ištiriami ir diagnozuojami taikant tikslią MG testą. Po to paskiriamas gydymas ir akylai stebima, ar uždegimas išnyko“, – sakė vienas iš naujųjų gairių autorių Paddy Horneris.

Jo teigimu, skubiai reikia vyriausybės finansavimo, kad tyrimai būtų prieinami moterims, kurioms numatoma didelė nevaisingumo rizika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.