Mokslininkai turi blogų žinių perdirbtų mėsos gaminių mėgėjams

Tikriausiai retas kuris iškylų gamtoje ar poilsio prie jūros metu atsisako mėsos užkandžių. Dažniausiai jie būna vytinti, rūkyti bei sūdyti.

 Perdirbtų mėsos produktų vartojimas gali padidinti manijos epizodų atsiradimo riziką.<br> 123rf.com nuotr.
 Perdirbtų mėsos produktų vartojimas gali padidinti manijos epizodų atsiradimo riziką.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-03 09:29

Deja, mokslininkai turi blogų žinių: perdirbtų mėsos produktų vartojimas gali padidinti manijos epizodų atsiradimo riziką.

Kaip naujienų portalas dailymail.co.uk praneša, tyrime dalyvavo daugiau nei 1 tūkst. žmonių, tarp jų buvo ir asmenų, turinčių psichikos sutrikimų.

Buvo nustatyta, kad žmonės, vartojantys perdirbtus mėsos gaminius, patyrė 3,5 karto didesnį manijos išsivystymo pavojų.

Manijos epizodai, kai žmonės tampa hiperaktyvūs, euforiški ir negali miegoti, paveikia 2 iš 100 asmenų. Tai gali būti bipolinio afektinio susirgimo dalis, kuri tam tikrais atvejais vadinama maniakine depresija.

Mokslininkų teigimu, saliami dešra ir vytintas kumpis „Prosciutto“ nebuvo susiję su manija, priešingai nei vytintos mėsos lazdelės.

Anot jų, nitratai, naudojami kaip mėsos konservantai, gali paveikti žmonių smegenis ir žarnyno bakterijas. Be to, asmenų, sergančių bipoliniu sutrikimu, kraujyje yra aptinkamas didesnis azoto oksido kiekis.

Norėdami ištirti nitratų poveikį, JAV mokslininkai įtraukė juos į žiurkių mitybą. Po kelių savaičių joms pasireiškė manijos požymiai.

Kitame tyrime su žmonėmis, jų tebuvo paklausta, ar valgė kalakutienos arba džiovintos jautienos „Kabanosy“ tipo dešreles, saliamį bei vytintą kumpį „Prosciutto“.

Molekulinės psichiatrijos žurnale paskelbto tyrimo rezultatai rodo, kad nitratai pakeitė žiurkių žarnyno bakterijas, kurios gali būti susijusios su psichinės sveikatos problemomis.

Be to, perdirbti mėsos gaminiai didina žarnyno vėžio riziką. Vis dėlto specialistų tvirtinimu, vėžio bei bipolinių sutrikimų vystymosi tikimybę galima sumažinti vartojant probiotikus.

„Akivaizdu, kad manija yra sudėtingas neuropsichiatrinis sutrikimas. Tiek genetinis pažeidžiamumas, tiek aplinkos veiksniai gali būti susiję su bipolinio sutrikimo ir manijos epizodų atsiradimu ir sunkumu.

Tad mūsų rezultatai parodė, kad sūdyti ir vytinti mėsos produktai gali būti vienas iš veiksnių, sukeliančių maniją“, – pridūrė viena iš eksperimento su žiurkėmis autorių Seva Khambadkone. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?