Atsistojus svaigsta galva? Ateityje dėl to gali grėsti rimti sutrikimai

Vieno didžiulio tyrimo metu, kuris paskelbtas „Neurologijos“ žurnale, atrastas sąryšis tarp silpnumo, galvos svaigimo atsistojant ir silpnaprotystės (demencijos) rizikos.

 Atrastas sąryšis tarp silpnumo, galvos svaigimo atsistojant ir silpnaprotystės (demencijos) rizikos.<br> 123rf.com nuotr.
 Atrastas sąryšis tarp silpnumo, galvos svaigimo atsistojant ir silpnaprotystės (demencijos) rizikos.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2018, 9:32 AM, atnaujinta Aug 13, 2018, 11:13 AM

Tyrimą atliko daugybė institucijų, viena jų – Johno Hopkinso Bloombergo visuomenės sveikatos mokykla Baltimorėje, Merilande. 25 metus trukusiame bandyme dalyvavo 11 709 žmonės, vidutinis jų amžius siekė 54 metus.

Kaip praneša iflscience.com, dalyviai buvo stebimi dėl demencijos ir širdies smūgio. 1 068 žmonėms išsivystė silpnaprotystė, o 842 – patyrė širdies smūgį dėl užblokuoto kraujo tekėjimo į smegenis. Be to, viso tyrimo metu jie buvo 5 kartus mokomi matuoti savo kraujospūdį stovint.

Kraujo spaudimo sumažėjimas stovint yra žinomas kaip ortostatinė hipotenzija. Tai gali sukelti silpnumą, galvos svaigimą ar net alpimą. Net 552 asmenys, 4,7 proc. visų dalyvių, dar prasidėjus tyrimui turėjo ortostatinę hipotenziją.

„Ortostatinė hipotenzija buvo susijusi su širdies ligomis, alpimu ir nukritimu, todėl norėjome atlikti tyrimą, siekiant nustatyti, ar ši žemo kraujospūdžio forma taip pat buvo susijusi ir su smegenų problemomis, pavyzdžiui, silpnaprotyste“, – teigė tyrimo autorė dr. Andreea Rawlings.

Rezultatai parodė, kad žmonės su ortostatine hipotenzija turėjo 54 proc. didesnę demencijos vystymosi riziką. Iš visų 11 156 dalyvių, neturinčių šios problemos su kraujospūdžiu, tik 9 proc. (999 asmenims) išsivystė silpnaprotystė.

Tiems, kuriems nustatyta ortostatinė hipotenzija, dukart dažniau pasireiškė išeminis insultas (15,2 proc., lyginant su 6,8 proc.).

„Nustatant šį kraujospūdžio sutrikimą vidutinio amžiaus žmonės turėtų būti kruopščiau stebimi dėl demencijos ir širdies smūgio. Reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų nustatyta, kas sukelia šį sąryšį ir kaip apsisaugoti“, – pranešė A.Rawlings.

Be to, nėra aišku, ar išgydžius hipotenziją problema išnyksta, todėl, kad ir kaip įdomiai skambėtų šis atradimas, reikia atlikti daugiau bandymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.