Paskutinis Josifo Kobzono mėnuo: ligos paūmėjimą neigė net medikai

Skandalingąjį rusų estrados dainininką ir Rusijos Valstybės Dūmos deputatą Josifą Kobzoną rugpjūčio 30-osios rytą, likus mažiau nei dviem savaitėm iki 81-ojo gimtadienio, pasiglemžė negailestinga liga – prostatos vėžys.

 Paskutinį gyvenimo mėnesį J.Kobzonas buvo prijungtas prie lašinės. <br>AP ir 123rf nuotr.
 Paskutinį gyvenimo mėnesį J.Kobzonas buvo prijungtas prie lašinės. <br>AP ir 123rf nuotr.
 Skandalingasi J.Kobzonas sulaukė daug pasipiktinimų dėl savo nuomonės apie Krymą.<br>AP nuotr.
 Skandalingasi J.Kobzonas sulaukė daug pasipiktinimų dėl savo nuomonės apie Krymą.<br>AP nuotr.
 Paskutinį gyvenimo mėnesį J.Kobzonas buvo prijungtas prie lašinės. <br>AP nuotr.
 Paskutinį gyvenimo mėnesį J.Kobzonas buvo prijungtas prie lašinės. <br>AP nuotr.
 J.Kobzonas dėkojo Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, padėjusiam gauti medicininę vizą į italiją. <br>AP nuotr.
 J.Kobzonas dėkojo Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, padėjusiam gauti medicininę vizą į italiją. <br>AP nuotr.
Prostatos vėžys – dažniausia vyrų onkologinė liga Lietuvoje.<br>123rf nuotr.
Prostatos vėžys – dažniausia vyrų onkologinė liga Lietuvoje.<br>123rf nuotr.
Iliuzionistas Arvydas Stonys irgi prisipažino susirgęs prostatos vėžiu.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
Iliuzionistas Arvydas Stonys irgi prisipažino susirgęs prostatos vėžiu.<br> Asmeninio albumo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 30, 2018, 5:40 PM

Jo šeima dar prieš mėnesį neigė, kad J.Kobzono sveikata sparčiai prastėja, o Rusijos medikai tikino, kad prostatos vėžį įmanoma išgydyti.

Deja, realybė buvo kitokia. Paskutinį savo gyvenimo mėnesį J.Kobzonas praleido Maskvos centre esančios privačios klinikos reanimacijos skyriuje, prijungtas prie dirbtinio kvėpavimo aparato, o šią savaitę J.Kobzonas pralaimėjo kovą su prieš 13 metų jam diagnozuota negailestinga liga.

Apie J.Kobzono mirtį ketvirtadienį naujienų agentūrai ITAR-TASS pranešė dainininko žmonos Ninel Kobzon padėjėja.

„Mirė Josifas Davydovičius, – citavo agentūra padėjėją. – Ninel Michailova kol kas negali apie tai kalbėti. Mes visi verkiame“.

Neišleido gydytis į užsienį

Prostatos vėžys J.Kobzonui buvo diagnozuotas prieš 13 metų.

2015 metų vasarį jis dėl ligos norėjo išvykti į užsienį, bet negalėjo, nes pateko į JAV, Europos Sąjungos ir Kanados taikomą sąrašą. Šiame sąraše atsidūrusiems asmenims draudžiama vykti į ES, o jų turtas ES ir JAV yra užšaldytas.

Primename, kad 2015 metų liepos pabaigoje J.Kobzono išsakytas pareiškimas, kad šiandien geriau būtų surinkti pinigus, kad padėti Krymui, nei atskirai padėti sergantiems vaikams, internete sukėlė pasipiktinimų audrą.

Tiesa, kalbama, kad priežastis, dėl kurios J.Kobzono nenorėta įsileisti į ES, buvo ir jo ryšiai su Rusijos nusikalstamuoju pasauliu.

Tačiau tų pačių metų rugsėjį J.Kobzonas pagaliau išvyko gydytis į Italiją nepaisant jam taikomų sankcijų.

Apie tai šis Rusijos dainininkas ir politikas pats pranešė Rusijos žiniasklaidai.

„Aš esu dėkingas Vladimirui Putinui. Jam įsikišus, man suteikė medicininę vizą“, – džiaugėsi Valstybės Dūmos deputatas.

Onkologas neigė ligą

Tuo metu, kai susiruošė keliauti į Italiją, J.Kobzoną Rusijoje gydė vienas iš pačių geriausių šalies onkologų akademikas Michailas Ličiniceris.

Prieš dainininko kelionę gydytojas teigė, kad J.Kobzonas į Italiją važiuoja ne dėl nepasitikėjimo Rusijos medikais bei nenoro gydytis savo šalyje, bet dėl antrosios nuomonės – siekio gauti daugiau ir tikslesnės informacijos apie savo ligą.

Interneto svetainei „Gazeta.ru“ tuo metu onkologas M.Ličiniceris pasakojo: „Mes J.Kobzoną gydom 8 metus ir visą tą laiką jis gyvena be ligos požymių.

Jis pas mus gydomas kas tris savaites.

Prieš kelerius metus duodamas interviu J.Kobzonas sakė: „Aš sergu“, o aš dar tada jam patariau: „Sakykite, kad aš sirgau, o dabar pasveikau. Tai padės kitiems žmonėms gydyti ir taip pat siekti pasveikti“.

Interneto svetainės „Gazeta.ru“ žurnalistui gydytojas pabrėžė, kad J.Kobzonas neserga prostatos vėžiu.

Artimieji neigė apie pablogėjusią būklę

Deja, realybė buvo kitokia. Kaip rašo rusų interneto naujienų svetainė „Newsru.com“, šiemet, birželio viduryje dėl ligos J.Kobzonas buvo atvežtas į ligoninę.

Po mėnesio, liepos 26-ąją, dainininkas vėl pateko į ligoninę.

Tuo metu J.Kobzono šeimos atstovas neigė, kad dainininko būklė kritiška ir tvirtino, kad tai – tik planinis gydymas. Vis tik po poros dienų, liepos 28-ąją, televizijos kanalas REN TV pranešė, kad J.Kobzonui – koma. Tiesa, ir tada deputato sesuo tai neigė.

J.Kobzono žmona Ninel tada taip pat nenorėjo komentuoti sutuoktinio sveikatos būklės, tvirtindama, kad tai – „jo paties, šeimos ir pačių artimiausių draugų asmeninis reikalas“.

O medicinos specialistai ir tada tvirtino, kad J.Kobzoną kamavęs prostatos vėžys pasiduoda gydymui.

Visgi ypač sunki dainininko sveikatos būklė niekam nebuvo paslaptis.

Rusijos Federacijos Valstybės Dūmos atstovai jau anksčiau patvirtino žurnalistams, kad J.Kobzono būklė sunki ir jam taikoma chemoterapija.

Interneto naujienų svetainė „RosRegistr“ liepos pabaigoje rašė apie spėliones, kad metastazių atsirado ir kituose dainininko organuose.

Tokias kalbas paskatino vieno mediko komentaras spaudoje apie tai. Esą sveikatos pablogėjimą galėjo lemti metastazės.

Nebepakilo iš lovos

Po dainininko mirties pranešama, kad pastarosiomis savaitėmis jis jau nebepakilo iš lovos. Prie J.Kobzono visą laiką buvo prijungta lašinė.

Kai kurios visuomenės informavimo priemonės tuo metu skelbė, kad dainininkas jau kurį laiką judėjo tik neįgaliojo vežimėliu.

Rusijos Valstybinės Dūmos deputato sveikatos būklė ypač pablogėjo prieš dvi savaites. Skelbiama, kad jo gyvybė ruseno tik palaikoma tik vaistais ir dirbtinio kvėpavimo aparatu.

Trečiadienį, rugpjūčio 29-ąją, J.Kobzonas paniro į komą iš kurios taip ir nepabudo. O ketvirtadienio rytą dainininko gyvybė užgeso.

Kaip skelbė interneto telegramų kanalas „Mash“, apie dainininko mirtį kurį laiką nežinojo net jo gydytojas, gydęs jį 18 metų, nes tuo metu buvo operacinėje, kurioje nebuvo ryšio.

Skelbiama, kad žydų tautybės J.Kobzonas bus laidojamas Centrinėse Vostriakovo kapinėse tarp savo mamos ir tėčio, kur prieš kelerius metus pats sau nusipirko laidojimo vietą.

J.Kobzonas buvo ne vienintelis šeimoje, sirgęs vėžiu. Prieš ketverius metus plaučių vėžys pasiglemžė ir jo vyresniojo brolio Imanuelio gyvybę.

Ta pati liga smogė ir A.Stoniui

Prostatos vėžys turėtų kelti nerimą ir Lietuvos vyrams. Mat tai – dažniausiai mūsų šalyje diagnozuojama vyrų onkologinė liga, nuo kurios 2016 m. mirė 561 šalies vyras.

Dar daugiau – vyrų sergamumas prostatos vėžiu Lietuvoje yra vienas didžiausių Europoje.

Prieš kelis mėnesius susirgęs prostatos vėžiu prisipažino ir vienas garsiausių Lietuvos iliuzonistų Arvydas Stonys.

Diagnozę jis išgirdo prieš dvejus metus. Kiek anksčiau tokia liga buvo nustatyta ir iliuzionisto broliui, kuris, neatlaikęs užgriuvusios naštos, pasitraukė iš gyvenimo.

Tiesa, vyras prisipažino radęs būdą, kaip suvaldyti klastingą ligą ir tyrimų rezultatai šiuo metu esantys puikūs.

Žinomas vyras pasakojo, kad sveikti jam padeda aktyvi fizinė veikla ir speciali mityba – A.Stonys nebevartoja cukraus, atsisakė alkoholio, nerūko.

Tačiau didžiausią įtaką gerėjantiems mago rezultatams turi pačiu laiku atrastas preparatas, kuriame gausu augalinių polifenolių. Šį preparatą kartu su kitais Jungtinės Karalystės mokslininkais sukūrė ir ištyrė Kembridžo profesorius Robertas Thomasas.

Prostatos vėžio simptomai

Šiuolaikinės priemonės išties leidžia valdyti net agresyvų prostatos vėžį, tik svarbu jo nepražiopsoti.

Prostatos vėžys paveikia liauką, kuri atlieka svarbų vaidmenį kontroliuojant šlapinimosi procesą.

Kaip rašoma interneto svetainėje „Medical News Today“, sergant šia onkologine liga, simptomai pasireiškia šlapinimosi problemomis.

Diagnozavus šio tipo vėžį ankstyvoje stadijoje, galima jį išgydyti. Todėl labai svarbu profilaktiškai tikrintis, nes tokiu būdu liga gali būti pastebėta dar prieš metastazę – piktybinio naviko išplitimą.

Ankstyvoje vėžio stadijoje paprastai sunku pastebėti kokius nors požymius. Tačiau pastebėjus vieną iš šių simptomų, derėtų sunerimti:

dažnas noras šlapintis tiek dieną, tiek naktį;

sunkumas šlapintis;

kraujas šlapime;

skausmas šlapinantis;

sunkumas pasiekti ir išlaikyti erekciją.

Pažengusio prostatos vėžio simptomai:

kaulų skausmas, dažniausiai stuburo, šlaunikaulio, dubens arba šonkaulių;

kaulų lūžiai.

Jeigu vėžys išplinta į stuburą ir spaudžia nugaros smegenis, tuomet gali pasireikšti tokie požymiai kaip:

silpnumas kojose;

šlapimo nelaikymas;

išmatų nelaikymas.

Vaisingumas

Kadangi prostata yra tiesiogiai susijusi su lytiniais organais, jos pašalinimas gali turėti neigiamos įtakos spermos gamybai ir vaisingumui.

Specialistų teigimu, radiacinė terapija paveikia prostatos audinius ir dažnai sumažina šansus susilaukti vaikų dėl to, kad sperma gali būti pažeista.

Be to, nechirurginės gydymo galimybės taip pat gali smarkiai slopinti žmogaus reprodukcinį pajėgumą.

Todėl norintys susilaukti vaikų tai turėtų aptarti su vaisingumo specialistu.

Rizikos veiksniai

Priežastis, dėl ko susergama prostatos vėžiu, nėra tiksliai žinoma, bet yra galimų rizikos veiksnių, padidinančių grėsmę vystytis šiai onkologinei ligai.

Amžius

Prostatos vėžiu dažniausiai serga vyrai sulaukę daugiau nei 50 m., tačiau kartais pasitaiko pacientų ir jaunesnių nei 45 m.

Geografinė padėtis

Nustatyta, kad dažniausiai diagnozuojama vyrų onkologine liga serga asmenys, gyvenantys Šiaurės Amerikoje, Šiaurės Vakarų Europoje, Karibų salose ir Australijoje.

Paveldimumas

Asmuo, kurio tėvas arba brolis sirgo prostatos vėžiu, turi dvigubai didesnę riziką susirgti ta pačia liga.

Mityba

Tyrimai parodė, kad mityba, kurioje yra raudonos mėsos arba itin riebių pieno produktų, gali padidinti prostatos vėžio vystymosi tikimybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.