6 netikėti rizikos veiksniai susirgti diabetu, apie kuriuos nė nenutuokėte

Tikriausiai jau žinote, kad norint apsisaugoti nuo 2 tipo cukrinio diabeto, reikia sveikai maitintis, daugiau judėti ir palaikyti sveiką kūno svorį. Tačiau to nepakanka, nes yra ir daugiau netikėtų rizikos veiksnių.

 Net 1 iš 11 suaugusiųjų serga diabetu, o kas 6 sekundes nuo su diabetu susijusių priežasčių miršta žmogus.<br> 123rf nuotr.
 Net 1 iš 11 suaugusiųjų serga diabetu, o kas 6 sekundes nuo su diabetu susijusių priežasčių miršta žmogus.<br> 123rf nuotr.
 Net 1 iš 11 suaugusiųjų serga diabetu, o kas 6 sekundes nuo su diabetu susijusių priežasčių miršta žmogus.<br> 123rf nuotr.
 Net 1 iš 11 suaugusiųjų serga diabetu, o kas 6 sekundes nuo su diabetu susijusių priežasčių miršta žmogus.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 25, 2018, 2:06 PM

Net 1 iš 11 suaugusiųjų serga diabetu, o kas 6 sekundes nuo su diabetu susijusių priežasčių miršta žmogus. Teigiama, kad 46,5 proc. suaugusiųjų nežino, kad serga diabetu, todėl labai svarbu žinoti rizikos veiksnius, kad būtų galima užkirsti kelią šiai ligai.

1. Vengiate glitimo, nors neprivalote

Jūs neturėtumėte atsisakyti kviečių, miežių ar rugių, nebent tai yra medicininė būtinybė. Amerikiečių širdies asociacija atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 200 tūkst. suaugusiųjų. Jie atrado, kad asmenys, kurie reguliariai vartoja glitimą, patiria net 13 proc. mažesnę grėsmę susirgti cukriniu diabetu.

„Daug skaidulų turinti mityba yra susijusi su padidėjusiu jautrumu insulinui, sumažėjusiu uždegimu, mažesniu kraujo spaudimu bei cholesterolio kiekiu“, – patvirtino sertifikuota diabeto pedagogė Deborah Malkoff.

2. Praleidžiate per daug laiko vienas

Žinoma, kartais jaukiai susisukus ant sofos prieš televizorių gali būti malonu, bet ne visada tai teikia naudos. Tyrimai rodo, kad socialinė izoliacija yra susijusi su didesniu 2 tipo cukrinio diabeto bei demencijos pavojumi, rašo prevention.com.

Remiantis BMC visuomenės sveikatos duomenimis, 40-75 m. amžiaus moterys, neužsiimančios socialine veikla, turi 112 proc. didesnę riziką susirgti diabetu.

3. Kavos atsisakymas

Anot Harvardo tyrimo rezultatų, žmonės, kurie per ketverius metus sumažino kavos vartojimą ir atsisakė daugiau kaip vieno puodelio per dieną, buvo 17 proc. labiau linkę susirgti cukriniu diabetu. Be to, asmenys, padidinę kavos suvartojimą vienu puodeliu per dieną, sumažino šios ligos riziką iki 11 proc. Išvados taikomos tik kavai su kofeinu.

Teigiama, kad kava reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, tačiau nereikėtų į ją dėti papildomai cukraus ar kitų saldiklių, o jeigu nemėgstate juodos kavos skonio, išbandykite steviją.

4. Burnos skysčio naudojimas

Alabamos universiteto mokslininkai nustatė, kad žmonės, kurie skalaujasi burną du kartus per dieną, patiria net 55 proc. didesnę grėsmę susirgti 2 tipo cukriniu diabetu per 3 metus, lyginant su tais, kurie niekada nesinaudojo skalavimosi skysčiu.

Burnos skalavimo skystis iš burnos išvalo tiek blogas, tiek geras bakterijas. Manoma, kad kai kurios gerosios bakterijos atlieka labai svarbų vaidmenį cukraus kiekio kraujyje reguliavime, o jų nužudymas gali viską tik apsunkinti. Todėl prieš naudodami burnos skalavimo skystį, pasitarkite su odontologu.

5. Druskos perteklius

Pernelyg didelis natrio vartojimas padidina antsvorio ir hipertenzijos išsivystymo grėsmę. Tai du dideli diabeto rizikos veiksniai. Švedijos mokslininkų teigimu, ėjimas iš proto dėl druskos gali turėti tiesioginės įtakos insulino atsparumui. Už kiekvieną papildomą 1,000 mg natrio suvartojimą diabeto rizika padidėja 43 proc.

Specialistai pataria per dieną suvartoti 2,300 mg, tačiau Amerikiečių širdies asociacija teigia, kad jei pavyksta suvartoti tik 1,500 mg ir mažiau, tai tik dar geriau.

6. Statinų vartojimas

Vaistai gali būti svarbi priemonė norint palaikyti normalų cholesterolio kiekį kraujyje. Tačiau statinų vartojimas taip pat yra šiek tiek susijęs su padidėjusią cukrinio diabeto rizika. Naujausi tyrimai, paskelbti 2017 m., parodė, kad statinai padidino diabeto riziką iki 36 proc.

Kai kuriems pokyčiai gyvenimo būde, tinkama mityba, sportas ir žalingų įpročių atsisakymas gali būti kur kas naudingiau nei vaistų vartojimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.