Mokslininkai įspėjo, kokią riziką patiria asmenys, turintys „obuolio“ figūros tipą

Dažnai girdime, kad išskiriami trys pagrindiniai figūros tipai „kriaušės“, „obuolio“ ir „smėlio laikrodžio“. Paprastai „obuolio“ figūros tipą turintys asmenys skundžiasi atsikušusiu pilvu ir antsvoriu. Naujo tyrimo rezultatai atskleidė, kad tokiems asmenims būtent dėl riebalų kaupimosi juosmens srityje kyla didesnis smegenų uždegimo pavojus.

 Paprastai „obuolio“ figūros tipą turintys asmenys skundžiasi atsikušusiu pilvu ir antsvoriu. <br> 123rf nuotr.
 Paprastai „obuolio“ figūros tipą turintys asmenys skundžiasi atsikušusiu pilvu ir antsvoriu. <br> 123rf nuotr.
 Trys pagrindiniai figūros tipai „kriaušės“, „obuolio“ ir „smėlio laikrodžio“.<br> 123rf nuotr.
 Trys pagrindiniai figūros tipai „kriaušės“, „obuolio“ ir „smėlio laikrodžio“.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 26, 2018, 11:44 AM

Kalifornijos universitete atlikto tyrimo autoriai nustatė, kad ši smegenų uždegimo rizika, atsirandanti dėl pilvo srities riebalų, gresia labiau vyrams.

Jie tiki, kad moterys, ypatingai nėštumo metu, negali išvengti riebalų susikaupimo ir svorio padidėjimo, todėl jos patiria mažesnį pavojų. Tačiau kai tik moteris įžengia į nutukimo kategoriją, rizika vis dėlto padidėja, rašo dailymail.co.uk.

„Mano patarimas yra toks: stebėkite savo mitybą! Taip pat nepamirškite sekti svorio bei ypatingai rūpintis juosmens sritimi“, – pabrėžė tyrimo autorė profesorė Djurdjica Coss iš Kalifornijos universiteto.

Mokslininkai ištyrė trijų savaičių amžiaus vyriškosios lyties peles. Kaip ir vyrams, pelių patinams riebalai labiau linkę kauptis pilvo srityje.

Be to, pažvelgę į pelių pateles jie pastebėjo, kad joms riebalai kaupiasi ties klubais, kaip ir moterims.

Bandymo metu kai kurioms pelėms buvo taikoma daug riebalų turinti mitybą, o kitos laikėsi įprasto valgymo režimo.

Tada tyrėjai iš pelių paėmė kraujo mėginius, kad patikrintų, kaip mityba paveikė jų hormonų lygį.

Duomenys parodė, kad nutukusių pelių patinai dėl susikaupusių riebalų ties juosmeniu turėjo didesnį smegenų uždegimo pavojų.

Nutukusios pelių patelės riebalų perteklių saugo po oda ir patiria gerokai mažesnę uždegimo riziką.

​„Smegenys yra laikomos „vieta, kuri yra apsaugota imuninės sistemos“, tačiau mes rodome, kad periferinis uždegimas gali „išsilieti“ į smegenis ir sukelti nervų sistemos sutrikimus“, – tikino D.Coss.

Be to, nutukę patinai yra linkę į metabolinio sindromo išsivystymą.

Metabolinis sindromas gali išsivystyti esant aukštam kraujo spaudimui, padidėjusiam cukraus, riebalų arba cholesterolio kiekiui kraujyje bei nutukimui pilvo srityje.

„Nutukę vyrai turi žemą testosterono lygį, o tai prisideda prie seksualinio potraukio, energijos bei raumenų jėgos sumažėjimo“, – paaiškino profesorė.

Nepaisant to, kad pelių patelės buvo maitinamos ta pačia daug riebalų turinčia mityba, jos ne taip greitai nutunka, kaip patinai.

Manoma, kad tai gali būti dėl estrogeno, kuris apsaugo nuo svorio augimo. Daugelis moterų priauga svorio po menopauzės, nes sumažėja šio hormono.

Kai mokslininkai iš graužikų patelių pašalino kiaušides, jos priaugo svorio, bet smegenų uždegimas neišsivystė.

Tai rodo, kad yra ir kitų veiksnių, apsaugančių nuo nutukimo. Tačiau tyrėjai pastebėjo, kad visgi ilgainiui pelių patelėms riebalai irgi pradėjo kauptis pilvo srityje, kol galų gale susiformavo „obuolio“ figūros tipas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.