Mirtinai pavojinga liga vyras užsikrėtė nuo katės: įspėja ir kitus

68-erių metų vyras (viešai skelbti tapatybę atsisakė) iš Misūrio, JAV, du mėnesius kentėjo nuo skausmingų patinimų ir pūlinių dešinėje kaklo pusėje, kol galų gale nuvyko pas gydytoją.

 Kraujo tyrimai atskleidė, kad amerikietis kovojo su reta liga, vadinama tuliaremija.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Kraujo tyrimai atskleidė, kad amerikietis kovojo su reta liga, vadinama tuliaremija.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-30 17:39

Kraujo tyrimai atskleidė, kad amerikietis kovojo su reta liga, vadinama tuliaremija, kuri maždaug 60 proc. susirgimų sukelia pneumoniją.

Manoma, kad vyriškis užsikrėtė liga nuo katės, nes ji mirė dvi dienas prieš tai, kai jis pasijuto prastai, praneša naujienų portalas „Daily Mail“.

Nors amerikietis skausmingus patinimus kentėjo du mėnesius, jis gydytojo kabinete apsilankė tik po savaitę trukusio karščiavimo.

Jis buvo perkeltas į Barneso žydų ligoninę, kur jam buvo pasakyta, kad raudoni patinimai iš tiesų buvo padidėję limfmazgiai.

Kraujo tyrimai parodė, kad vyras buvo užsikrėtęs Francisella tularensis bakterijomis, rašoma „The New England Journal of Medicine“ paskelbtoje ataskaitoje.

Jam buvo diagnozuota liaukų tuliaremija, kuri atsiranda, kai žmogaus limfmazgiai patinsta toje vietoje, kur bakterijos patenka į organizmą.

Kai amerikiečio buvo paklausta, ar ligos protrūkio metu atsitiko kažkas neįprasto, jis pasakė gydytojams, kad jo katė mirė nuo kačių leukemijos viruso. Tai įvyko kelias dienas prieš pasireiškiant jo simptomams.

Vis dėlto šią vėžio diagnozę nustatė veterinaras, be jokių laboratorinių tyrimų, todėl tai nėra tiksliai patvirtinta.

Galų gale po mėnesį trukusio gydymo antibiotikais, pacientas pasveiko.

Daugiau apie tuliaremiją

Tuliaremiją sukelia bakterija, vadinama Francisella tularensis. Ji itin atspari sausrai ir šalčiui, todėl ilgai išsilaiko maisto produktuose, graužikų gaišenose ir kailiukuose.

Tuliaremiją platinti gali nemaža dalis gyvūnų – tiek laukinių, tiek ir naminių. Vieni dažniausių šios ligos bakterijos nešiotojų – triušiai, voverės, pelės, žiurkės, lapės, katės, avys, o taip pat – musės, uodai ir erkės.

Užsikrėsti tuliaremija galima vartojant užkrėstą mėsą, prisilietus prie užkrėsto gyvūno, taip pat jam įkandus ar netgi išgėrus užkrėsto vandens ar įkvėpus oro, kuriame yra šios ligos bakterijos.

Kaip pasireiškia?

Dažniausiai liga pasireiškia praėjus 3-5 dienoms nuo užsikrėtimo. Staiga pasireiškia pirmieji simptomai, kurie primena peršalimą – stiprų karščiavimą, galvos, raumenų, gerklės skausmus. Su laiku pradedame jausti silpnumą, apetito stoką.

Vabzdžių įkandimo vietose atsiranda skausmingos opos, padidėję limfmazgiai, bėrimas.

Nėščioms moterims dėl tuliaremijos gali įvykti persileidimas arba priešlaikinis gimdymas.

Nors tuliaremija yra išgydoma ir vėliau žmogus įgyja imunitetą šiai ligai, numoti ranka į ją nevertėtų. Šios ligos komplikacijos gali sukelti sepsį, ūminį inkstų nepakankamumą ar netgi baigtis mirtimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.